SLANA KUHARICA

NA RUČKU KOD LANE KLINGOR MIHIĆ: ''Kad sam prvi put napravila krumpirušu s kupovnim korama, tata mi je rekao: Ćerce moja, nećeš ti nigdje ovako!''

 Mario Kučera
Vlasnica PR agencije i pobjednica Masterchefa sebe naziva slanom kuharicom jer nije od slatkog, a najviše voli kuhati jela od namirnica koja ubere u vlastitom vrtu.

Iako je bila subota, mi smo tog dopodneva glumili da je nedjelja i krenuli prema Rakitju na jedan bogat nedjeljni ručak, kakvi oni obično i jesu. Na jelovniku su škampi s ciklom i narančom, quiche s blitvom, pancetom i ricotta sirom, janjeće koljenice u šugu s njokima od buče i salata s narom i sezamovim uljem. Sve to dan prije, onako u hodu, dok se vozila kući s posla, izrecitirala mi je Lana Klingor Mihić, naša domaćica koja nas je ugostila u svom domu. Doduše, nabrojala je ona toga puno više, te juha, te par predjela, svega i svačega joj je bilo na pameti, zalaufala se, vidim, kuha joj se! No, morali smo taj popis ipak srezati i zaustaviti se na tri slijeda, ovaj put bez deserta.

Rakitje 11112017 Lana Klingor
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Naime, Lana nije žena od slatkog, ne brije na kolače, čak ni na čokoladu, ona je slani, konkretni tip pa i na svom Instagram profilu na kojemu redovito objavljuje fotografije i recepte, djeluje pod imenom Slana kuharica. Vlasnica je PR agencije, odlična je u svom poslu koji dijeli sa suprugom Antom, no kako sama kaže, sve se više vidi samo za štednjakom nego pred laptopom i s telefonom na uhu. Posao koji radi je stresan, baviti se promocijom znači da ustvari nemaš radnog vremena, da si dostupan i svetkom i petkom i da u Laninom slučaju imaš manje vremena za obitelj i njen najdraži hobi: kuhanje. A ona trenutno želi baš to, kuhati, vrtlariti, uživati za stolom sa svojom obitelji i prijateljima. Zato je u planu i jedna digitalna forma “Lana kuha-slana kuharica” koje će uključivati i video formate, sve naravno vezano za hranu i kulinarenje.

Najsretnija s kuhačom

- Jedno vrijeme sam stalno pisala recepte, no postalo mi je uza sve obaveze prenaporno pa mi je nekako logičan slijed da to sve pretvorim u projekt koji će uključivati sve segmente mog života; kuhanje, uzgajanje hrane, uređenje okoliša, kuće, stola… Želim podijeliti ljubav prema kuhanju, recepte, sugestije i dobre osjećaje s ljudima istih interesa. Uz to želim više biti s djecom, u vrtu, obrađivati zemlju, biti svaki dan u kontaktu s prirodom, to me ispunjava i veseli više od ičega. U kuhinji sam našla mir i zadovoljstvo - kaže Lana. To je i razlog zašto se ova inače gradska cura odlučila s obitelji preseliti na selo. - U Rakitju je odrastao moj prijatelj koji mi je i javio da se prodaje jedan lijepi plac, izložila sam svoj plan Anti koji u prvi mah nije bio oduševljen tom idejom, rekao je da nisam normalna, jer nismo se trebali samo preseliti iz stana u kuću, kuću je tek trebalo sagraditi.

Rakitje 11112017 Lana Klingor
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

No, kad smo otišli pogledati zemlju, čim smo stigli oboje smo se zaljubili u to mjesto i uspjeli smo sagraditi kuću u manje od godinu dana. Moj san se konačno ostvario, imamo vrt, djeca uživaju u dvorištu, na zraku smo, a do centra Zagreba nam treba deset minuta autom. Uz to, u selu uvijek ima i domaćih izvora hrane, od susjeda uzimamo domaća jaja, kokica ima na sve strane kao i voća i povrća, a sve zelenje imamo u svom vrtu - priča Lana.

Te subote rano ujutro ona je već bila na Jarunskom placu, išla je po škampe, janjetinu, bundevu i par sitnica koje nema na svom imanju. Kockice bundeve ubacila je u pećnicu, a s njima će zamijesiti njoke kao prilog janjetini koja je završila u ekspres loncu s lukom, timijanom i ružmarinom. Janjetina je bila kuhana za sat i pol, umak je Lana dodatno reducirala, a meso je bilo meko k’o duša. Cikla i naranča kuhane su u vakuumu i poslužene sa sirovim škampom i malo limete. Naime, sous vide uređaj darovao joj je suprug Ante, a kuhinja je opremljena ama baš svime što treba jedan ozbiljan amaterski kuhar.

Rakitje 11112017 Lana Klingor
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

- Konačno imam kuhinju kakvu sam oduvijek željela, prostrana je, ima veliki otok i svu moguću aparaturu koja mi treba - kaže Lana. A da su joj lonci draži od cipela i sama je izjavila i s radošću pokazuje svoje omiljene primjerke poput predivne crvene posude za pečenje u obliku rajčice. Po blitvu za quiche i azijski miks za salatu išli smo u vrt u kojemu nema čega nema. Još uvijek ima i cherry rajčica koje smo pojeli na licu mjesta, paradajza je kaže Lana bilo puno ove godine, a sada u vrtu najviše ima blitve, špinata, raznih salata poput kristalke, matovilca, rikule, potočarke, tu su i kelj, raštika…

Opremljena znanjem

Znamo da je Lana pobijedila u kulinarskom showu Masterchef, znamo da je tamo briljirala s mnogim jelima, no dok nismo ušli u njenu kuhinju nismo znali koliko to ona zaista živi. S nevjerojatno strašću priča o hrani koju pak priprema s totalnom lakoćom, a uz to odlično barata teorijom, uglavnom može se reći da je jedna ozbiljna kuharica.

Dok ona sjecka i mijesi, njezine tri djevojčice Kiara, Marla i Mika trčkaraju po kući i dvorištu, a najstarija Kiara voli pomoći mami i u kuhinji. I da, Lanina djeca jedu sve, čak su umjesto kojekakvih kupovnih grickalica, uz crtić jele šipak. Eh, sad, to je već do roditelja koji im daju na izbor nešto pametnije, zdravije i ukusnije, jer Lana je mama koja za svoju obitelj kuha stalno i koja ne pristaje na hrenovke i špagete s kupovnim umakom. Oko hrane se treba potruditi, u tome je stvar, a kad je tu još i volja i ljubav, onda sve ide glatko kao u Laninom slučaju.

Rakitje 11112017 Lana Klingor
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Mamina i tatina škola

- Nisam sebe nikada doživljavala kao neku super kuharicu, kuham jer to volim. Pa i kad sam došla u Masterchef mislila sam da ću brzo ispasti. Tamo sam puno naučila, a to iskustvo me dodatno potaknulo da budem hrabrija i da još više istražujem - priča. Ozbiljnije je počela kuhati u ranim dvadesetima kad se odselila od roditelja, no počela je još kao djevojčica, uvijek je kuhala s mamom i od nje naučila sve tradicionalne recepte.

Kuhala sam i s tatom i susjedom koja me čuvala. Moj tata je iz Sarajeva i kad sam prvi put napravila krumpirušu, ali s kupovnim korama, tata mi je rekao: E, ćerce moja, nećeš ti nigdje ovako! I onda me tata naučio razvlačiti jufke.

Odrasla sam na domaćoj hrani, nikad se kod nas nije eksperimentiralo. Nedjeljom uvijek juha, picek s krumpirima i salata, čista klasika koju i danas volim kao i sarmu, buncek s kiselim zeljem, puricu s mlincima, špinat s pireom i pohanim batkom, a kao klinka sam obožavala i kruh s masti, lukom i mljevenom paprikom.

Rakitje 11112017 Lana Klingor
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Ta tradicija nikad neće izaći iz moje kuhinje, no s vremenom je gurman u meni tražio više pa sam počela kuhati i neka druga jela, a najviše su me privlače japanska i tajlandska kuhinja - kaže i nastavlja:

- Želim puno toga naučiti i doznati pa zato dosta čitam, pratim blogove i razne stranice o hrani, zanima me sve na tom polju. Kad kuham, kuham planski, nekad inspiraciju nađem u nekom jelu koje sam probala u nekom restoranu ili me ponese neka fotografija i odmah si sve slažem u glavi - kaže Lana.

I ovaj ručak je isplaniran i to do savršenstva. Gostili smo se kao u kakvom dobrom restoranu i tražili repete, što svakoj kuharici uvijek izmami osmijeh na lice. A doma smo otišli s teglicama Laninog ajvara koji je također njen ponos i dika. I ima zašto i biti, mi ga još uvijek štedljivo mažemo na kruh.

Tartar od škampa s narančom i ciklom

Rakitje 11112017 Lana Klingor
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Škampe očistite i odvojite meso repa. Nasjeckajte na sitno, pokapajte maslinovim uljem i stavite u hladnjak. Naranču ogulite od kore i kože, stavite u vrećicu zajedno s par komadića kuhane cikle. Kuhajte u sous videu na 80 stupnjeva dva sata. Na naranču i ciklu servirajte škampe, pokapajte maslinovim uljem i posolite.

Janjeće koljenice s njokima od buče

Rakitje 11112017 Lana Klingor
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Janjeće koljenice posolite i popaprite. U ekspres-loncu na malo ulja popržite janjeće koljenice sa svih strana pa dodajte nasjeckati luk, dinstajte dvije tri minute, ulijte vode toliko da pokrije sve meso. Ubacite timijan, ružmarin i kadulju, dodajte sol i zatvorite ekspres-lonac. Kad zapišti, smanjite vatru na pola i kuhajte 45 minuta. Kad je gotovo, dobivenu tekućinu reducirajte kako biste dobili gusti saft. Ovisno o količini, ali trebat će vam otprilike 15 do 20 minuta. Buču narežite na kocke, posolite i pecite na 190 stupnjeva oko 30 min. Kad je gotova, napravite od nje pire i ohladite. Pireu od buče dodajte sol, 1 jaje i polako dodajte glatko brašno pa zamijesite njoke. Skuhajte njoke i servirajte s koljenicom.

Quiche s blitvom, fetom i ricottom

Rakitje 11112017 Lana Klingor
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Zamijesite prhko tijesto i ostavite ga u hladnjaku pola sata. Blitvu nasjeckajte na sitno. Na tavi s prodinstajte luk , pancetu i blitvu oko 5 minuta. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za quiche. Popikajte malo vilicom i stavite na 10 minuta u pećnicu, na 190 stupnjeva. Na tijesto stavite blitvu, pancetu i luk pa na to feta sir. U zdjeli pomiješajte jedno jaje, ricottu i 250 ml vrhnja za kuhanje, prelijte preko blitve. Pecite na 190 stupnjeva oko 25 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 13:18