ZA NEKE PAPRENE...

Na zagrebačkim tržnicama pojavili su se vrganji: "Ovi prvi uvijek su najskuplji jer ih nema puno, a svi ih žele probati"

 Goran Sebelic/Cropix
Prvi ovogodišnji vrganji već su se pojavili na štandovima, a cijene otkrivaju da je sezona tek počela
Prvi ovogodišnji vrganji već su se pojavili na štandovima, a cijene otkrivaju da je sezona tek počela

Iako je kolovoz tek na polovici, ljubitelji šumskih delicija već mogu uživati u omiljenim okusima - prvi ovogodišnji vrganji stigli su na zagrebačke tržnice. Društvene mreže posljednjih dana pune su fotografija svježih gljiva, a prvi primjerci pojavili su se i na štandovima, iako zasad u ograničenim količinama.

Vrganji, koji se smatraju pravim biserom među jestivim gljivama, poznati su po svojem bogatom okusu i mesnatoj teksturi.

Kako bismo provjerili ponudu, obišli smo nekoliko zagrebačkih tržnica. Najbolja situacija trenutno je na tržnici Utrine, gdje se može pronaći najveća količina vrganja. Na jednom od štandova ljetni vrganji prodavali su se po 25 eura za kilogram, dok se na drugima cijene mjerica kretale između 9 i 19 eura, ovisno o količini, veličini i svježini gljiva. Veći, posebno atraktivni primjerci prodavali su se i na komad, a prosječna cijena po kilogramu kretala se oko 30 eura.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

Prodavači s kojima smo razgovarali ističu da interes kupaca postoji i da se prvi vrganji brzo rasprodaju.

"Čim ih stavimo na štand, ljudi pitaju, gledaju, kupuju i po nekoliko mjerica odjednom. Ovi prvi uvijek su najskuplji jer ih nema puno, a svi ih žele probati", kaže prodavačica na Utrinama, dodajući kako se nada da će u sljedećim tjednima ponuda biti obilnija.

Na Dolcu, iako se inače ubraja među glavna odredišta za kupnju domaćih proizvoda, vrganja zasad gotovo i nema. Na većini štandova ponuda se još čeka, a na jedan od rijetkih na kojem smo naišli kilogram se prodavao po 35 eura. Trgovci objašnjavaju kako je riječ o prvim branjima i manjim količinama, zbog čega su cijene visoke.

Na tržnici Kvatrić, pronašli smo jedan štand na kojemu su se prodavali ljetni vrganji, a cijena je na upit bila 25 eura po kilogramu.

image
/Privatna Arhiva

Cijene, iako za mnoge “paprene”, nisu neuobičajene za start sezone. Kako berba krene punim tempom i na tržnice stigne veća količina gljiva, cijene se obično spuste i postanu pristupačnije širem krugu kupaca. No, oni koji ne mogu čekati ili žele osjetiti miris i okus ljeta u punom jeku, za prve će primjerke morati izdvojiti više.

Prema riječima iskusnih berača, prava sezona vrganja tek dolazi. Kolovoz i rujan, uz malo kiše i dovoljno toplih dana, mogli bi donijeti iznimno bogat urod. Do tada, na zagrebačkim tržnicama prvi val vrganja ostaje svojevrsni luksuz za gurmane i strastvene zaljubljenike u šumske plodove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 22:24