ODOJAK TO GO

Na zagrebačko Lanište po porciju odojka s ražnja, ali i stvarno dobru, sočnu janjetinu i teletinu

 Marko Miscevic/Cropix
Dobro je znati da se i u lockdownu može skoknuti po odojak s ražnja i da se "za van" ne odnosi samo na kavu, kebab, sushi ili wok

Na zagrebačkom Laništu u prosincu je otvoren Odojak To Go, dućan dopadljiva naziva koji vam odmah objašnjava što se točno u njemu prodaje, iako će vam miris pečenja koji se širi s vrata to ionako brzo otkriti. Smještena nadomak Arene, u zgradi na kućnom broju 17D, ta mala prodavaonica od blagdana ne prestaje privlačiti pozornost jer, kao što joj samo ime kaže, u njoj možete kupiti odojak s ražnja, ali i janjetinu te teletinu ispod peke. Nakon što im je tijekom prvog lockdowna poslovanje s prodajom nekretnina potpuno stalo, bračni par Arnela i Neven Husinec iz Križevaca došli su na ideju da svaki dan iznova gladnim kupcima ponude ta popularna mesna jela.

image
Marko Miscevic/Cropix


"U prvoj polovici prošle godine zaista se ništa nije zbivalo tržištem nekretnina pa smo nakon nekog vremena počeli razmišljati što dalje. Kako mi doma često pripremamo i teletinu i janjetinu, shvatili smo da bismo mogli Zagrepčanima ponuditi hranu koja se dugo priprema i koju bi, da odu u restoran, platili puno više jer bi posjet restoranu uključivao i piće, predjelo, desert itd. Ovako mogu kupiti kilogram janjetine, nekoliko glavica luka i bocu vina te se kod kuće najesti za manje od 300 kuna", istaknuo je Neven Husinec.

Nakon nekoliko mjeseci potrage za prostorom, odustali su od početne ideje da poslovnicu otvore u centru grada, i to zbog manjka mjesta za parkiranje, što se pokazalo kao pametan potez.

"Brže ćete doći ovdje do nas na Lanište iz centra grada nego da nađete gdje ćete se parkirati gradu. Ciljali smo ovu lokaciju jer nam je blizu i imamo parking na raspolaganju. Usto je i šoping centar blizu pa ljudi mogu, kad završe s kupnjom, svratiti po ručak", istaknuo je.

"Zamislili smo to kao dućan u kojem uvijek ima mesa, no oko blagdana zaista je bila ludnica. Stvarali su se redovi, neprestano su nam zvonili telefoni i sve bi se prodalo, baš su nas ljudi iznenadili. Zadovoljni smo kako nam trenutačno ide, a vidjet ćemo kakva će situacija biti u veljači", nadovezala se Nevenova supruga Arnela.

image
Marko Miscevic/Cropix


Svaki dan prodaju od 30 do 40 kilograma mesa, a sve što nude dolazi iz križevačkog kraja.

"Mi smo obrt za pečenje mesa i prodaju, a pripremu mesa od naših OPG-ova s Kalnika, gdje živi nekoliko obitelji od kojih nabavljamo janjce i odojke, obavlja nam čovjek u jednoj križevačkoj mesnici. Kad nam treba, javimo mu da nam pripremi, primjerice, tri odojka i dva janjca, koje on oko 19 sati doveze u pečenjaru, naši dečki ih stave na ražanj, u tri ujutro ga uključuju i to je sve. S pečenjem završavamo oko 8 sati, u 9 se meso reže i dovozi u Zagreb, da bismo mi u 10 mogli otvoriti dućan. Svaki dan počinjemo s dva odojka i janjcem s ražnja te teletinom ispod peke, ali tako tempiramo da se sve proda", objašnjava Arnela Husinec.

image
Marko Miscevic/Cropix

Ako u dućanu primijete da je potrebno, javljaju u Križevce da se pripremi novi ražanj pa se pečeno i narezano meso dovozi i tijekom dana.

"Dođe li netko po odojka, a već smo ga prodali, najčešće uzme janjetinu ili teletinu. Dobro je što se kod nas može i miješati meso pa možete probati više toga. Htjeli smo omogućiti i samcima da si mogu kupiti, na primjer, janjetinu, a da ne moraju izgubiti četiri sata da bi ispekli cijeli but. Ovako mogu svratiti kod nas i uzeti 200-300 grama mesa od kojeg će se pošteno najesti. Inače ljudi znaju naručiti i četvrtine odojka dan prije pa samo dođu i kupe već pečeno te sami režu. Tako uostalom meso dulje ostane sočno. Sljedeći mjesec ćemo peći i rolano carsko meso koje bismo onda tek ovdje u dućanu rezali po potrebi. Želimo održati kvalitetu, ali i da ona postane pristupačna svakome, svaki dan", nadodaje njezin suprug Neven.

Za kilogram pečene svinjetine izdvojit ćete 120 kuna, janjetinu ćete platiti 220 kuna, a za teletinu ispod peke taj iznos je 260 kuna. U ponudi imaju i domaći ajvar koji za njih radi OPG Barica Filipović iz Križevaca, kao i kruh iz križevačke pekare Mlinček. Počinju i sa salatama jer ih ljudi stalno zapitkuju pa se meso može kombinirati s grah-salatom i uskoro francuskom.

image
Marko Miscevic/Cropix


A kad je o dodacima uz obrok riječ, svako malo na red dođu i "tekuća" pitanja.

"Počeli su nas kupci ispitivati i za križevačko pivo koje je svima koji prate craft scenu dobro poznato pa je možda dodamo u priču. Zapravo povezujemo cijelo Prigorje i želimo da što više naših proizvoda bude iz okolice Križevaca", ističu. Planova im ne manjka, od širenja u centar Zagreba kada dođe pravi trenutak do uvođenja kozletine po narudžbi za nekoliko mjeseci, ali i dalje s ciljem da Zagrepčanima na najbolji način pokažu što njihov kraj ima ponuditi.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:36