ZNAMO I KAKO DO NJE!

Na zagrebačkom Jarunu nastaje najšarenija svježa tjestenina u Hrvatskoj

Obitelj Burić od ljubavi prema tjestenini stvorila je posao kojim danas oduševljavaju

Tik do samog Jarunskog jezera, duboko u dvorištu obiteljske kuće Burić nalazi se mala radiona u kojoj nastaje najšarenija tjestenina domaće proizvodnje u Hrvatskoj. Ovo ljeto otkrili smo da u vrućini malog stana tijesto od brašna i jaja mijesi i razvlači Renata Burić, koju je korona prisilila da postane kreativna, a koja je potom povukla i cijelu obitelj da joj se pridruži u slatkoj borbi s tijestom. Muž Mario, svekrva Katarina i šogorica Kristina pomažu joj u izradi mašnica, raviola, rezanaca i azijskih okruglica, pogotovo kada zagusti i u radioni treba pripremiti i više od 10 kilograma svježe tjestenine dnevno kako bi Zagrepčanima gladnima domaće pašte pružili izvrsnu namirnicu za obiteljski ručak.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Budući da je Renata bila jedna od onih čije je radno mjesto korona jednostavno ukinula, umjesto da krši ruke, otkrila je prazninu na tržištu i krenula eksperimentirati: - Tijekom korone posjetila sam virtualni plac i otkrila da, osim možda rezanaca za juhu, nitko ne nudi ozbiljniju domaću tjesteninu. Inače sam radila u restoranima u kojima su se posluživali agnolotti, cappelletti, ravioli i to mi je uvijek bilo jako fino. Ispalo je da nitko to kod nas ne radi, a ono što se prodaje u dućanima je siromašno punjenjem pa sam odlučila to promijeniti - započela je Renata Burić priču o svom brendu PaŠta.

Svoj uspjeh nisu morali dugo čekati, jer se PaŠta koju nude izdvaja prvo zanimljivim izgledom, a potom i okusima. - Nakon objave prve slike naše tjestenine na društvenim mrežama stigle su prve dvije narudžbe i te dvije gospođe su i danas naši stalni kupci. Nakon druge objave bilo ih je još više i u jednom trenu smo u dva dana morali napraviti 30 kg tjestenine. Ta dva dana nismo znali gdje nam je glava jer nitko nije bio spreman da to tako naglo krene - istaknula je i razdragano dodala: - Živjeli smo mjesec dana u brašnu, bilo ga je posvuda, još uvijek nisam uspjela sve to očistiti!

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Kako bi se izvukli iz pobrašnjenog stana, svoju malu proizvodnju preselili su kod svekrve i svekra, a potom su se i drugi članovi obitelji angažirali. - Najlakše je imati ideju. Sigurno svakom čovjeku u životu na pamet padne barem jedna odlična ideja, no treba to realizirati i da nismo u tome svi, ne bismo uspjeli. Već smo se uhodali, prvo su mi svi pomagali s frkanjem tjestenine, a sada su i svekrva i muž naučili razvlačiti tijesto - zahvalna je i ponosna Renata na sve što su postigli u prvoj godini rada. - Ima puno faktora koji utječu na to hoće li tijesto biti dobro. Na početku sam znala samo da na 100 grama brašna ide jedno jaje. Puno tog sam pročitala, našla na internetu i naučila, a učimo i dalje u hodu. Kad sam počela raditi raviole nisam ih znala rezati, pola sata mi je trebalo da napravim tri komada. Imali smo malu mašinu za razvlačenje koja se ručno okreće i nju smo koristili prva četiri mjeseca, no ipak smo morali nedavno uložili u malo veću - objasnila je.

PaŠta tjestenina je zasitna, ukusna i bogata punjenjem, barem kad je o raviolima riječ. Štoviše, za jedan obrok Burići preporučuju svega četiri raviola, odnosno pet za nekog tko inače jede više, a kupite li pakiranje raviola od pola kile, dobijete u njemu 24 komada. - U ponudi imamo pakete s različitim tjesteninama jer je ideja da čovjek uzme jedan paket od 3-4 kilograma u kojem ima više vrsta pašte. Jedan taj paket je dostatan za mjesec i pol dana za obitelj koja jede jednom tjedno tjesteninu. Ona pritom može stajati tri mjeseca u zamrzivaču. Cijene nam se kreću od 170 do 250 kuna za paket s više kilograma - istaknuo je Mario Burić. Osim na njihovim stranicama na Instagramu i Facebooku, proizvode PaŠta odnedavno možete naručiti i putem platforme Papriqa.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Za nadjeve ne kupuju namirnice na veliko nego sve što mogu, nabavljaju svježe. Tri tjedna narudžbi unaprijed dovoljan je pokazatelj zaluđenosti Zagrepčana ovom šarenom tjesteninom, koju osobito vole djeca, unatoč činjenici da im se u raviolima “podvali” čak i povrće! Naime, svoje raviole pune ricottom, svježim kravljim sirom, krem sirom, grana padanom, istarskom skutom, pršutom, brokulom, špinatom i suncokretovim sjemenkama. Pritom od začina u nadjeve stavljaju samo maslinovo ulje, papar i sol. Usto svoj upečatljiv izgled Renatina PaŠta duguje prirodnim bojama i predanosti. - Cikla, mrkva, špinat i sipa daju našem tijestu boju. Kod nas je sve improvizirano, igramo se, sa slamkama bušimo rupe u tijestu kako bismo dobili uzorke - naglasila je Renata.

Kako ne biste pomislili kako je to sve skupa lak pothvat, dovoljno je da krenete istraživati koje brašno kupiti za izradu tjestenine ove vrste: - Nema koje brašno nismo probali, koje omjere i kombinacije sastojaka. Brašno od domaćeg malog proizvođača koje nam odgovara još nismo našli jer dobivamo uzorke koji budu dobri, ali onda ne dobijemo istu kvalitetu kad naručimo veće količine. Sada radimo samo s oštrim brašnom jedne poznate hrvatske tvrtke jer je kvaliteta postojana. Inače tip 00 nije loš za svježu tjesteninu, no traži samo žumanjke te dugo mora stajati - objasnila nam je Renata pa dodala: - To ispadne jako kvalitetna tjestenina, ali budući da traži jako puno žumanjaka, ima i svoju cijenu. Uz brašno, jaje nam je drugi glavni sastojak i imamo dobavljača iz Jastrebarskog s male farme na kojoj 160 kokica cijeli dan boravi vani. Zove se Dubravko Kos, pouzdan je i svaku srijedu nam donese oko 300 jaja, ovisno koliko može… - na što se uz smijeh ubacio Mario: - Samo što ih ti potučeš 100 u jednom danu!

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Unatoč sjajnim reakcijama, Renata i dalje stalno traži načine kako poboljšati svoj proizvod: - Stalno se preispitujem radimo li dobro jer smo prešli iz faze igre i eksperimentiranja i razmišljamo neprestano o tome što možemo još bolje napraviti. Uvijek molimo kupce da nam kažu svoje dojmove i daju konstruktivne kritike kako bismo bili još bolji. Voljela bih da naša PaŠta ne bude samo fina, nego da bude dašak restorana doma jer si ne može svatko priuštiti da ode u restoran pojesti. Domaća tjestenina je pritom najukusnija kada je sasvim svježa pa je zato dostavljamo kupcima čim je izradimo, kako bi mogli odmah uživati!

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Svježa tjestenina kao s naslovnice

Oštro brašno i kvalitetna domaća jaja koriste se u omjeru jedno jaje na 100 g brašna. Potom se tijesto ritmički mijesi dok ne dobijete glatku kuglu koja se ne lijepi. Tijesto se prekriva prozirnom folijom kako bi se zaštitilo od sušenja i ostavlja da stoji. Što duže stoji, ono će biti mekše.

Tijesto možete držati u hladnjaku, a kada ga izvadite van i krenete s njim raditi, važno je da ne bude ljepljivo. Kada razvlačite tijesto, važno je ne stavljati previše brašna jer će ono isušiti tijesto. Tjestenina u boji dobiva se pomoću dodatka cikle, mrkve, špinata ili sipe. Bitno je upozoriti da, primjerice, cikla koja se koristi za bojanje tijesta u ružičasto u sebi ima puno vlage koja otežava sušenje tijesta. Cikla se kuha pa se iz nje cijedi sok koji se potom miješa u tijesto. Kada se rade ravioli, uzima se kugla klasičnog tijesta i kugla obojenog tijesta iste težine.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Prvo se razvlači klasično tijesto kratko valjkom da bi se zatim nastavilo stanjivati na mašinici za tjesteninu. Ovisno o tome kakvu mašinu imate, postepeno postavljajte na sve nižu točku stanjivanja kako biste dobili željenu debljinu tijesta. Za raviole bogate punjenjem tijesto ne smije biti pretanko. Kod raviola pritom trebate razvući klasično donje tijesto na koje se do pola istiskuje nadjev na jednakoj udaljenosti. Od druge polovice pripremite gornje tijesto odnosno “poklopac” raviola.

Prvo je potrebno kuglu obojenog tijesta razvaljati valjkom, zatim stanjiti mašinom za tjesteninu dok ne dobijete potrebnu dužinu tijesta tako da se poklapa s odrezanim donjim slojem. Obojeno tijesto se potom stavlja na blago pobrašnjenu podlogu i izrezuje pomoću dostupnog kalupa, kao što je primjerice valjak za šaum rolice, kako bi se dobila rupičasta površina. Dobiveno rupičasto tijesto potom se stavlja na razvučeno klasično tijesto na koje se kistom nanosi malo vode kako bi se dva sloja spojila.

Sjedinjavanje tjestenine dobiva se njenim finalnim provlačenjem kroz mašinicu. Tako pripremljena, šarena tjestenina polaže se na donji sloj s nadjevom oko kojeg se kistom nanosi malo vode kako bi se gornji i donji sloj spojili. Prstima se gornji sloj tjestenine dodatno utiskuje u donji kako bi se oblikovali rubovi jastučića odnosno raviola. Rezačem za pizzu ili običnim nožem zatim možete razrezati i razdvojiti pojedinačne raviole. Preporučuje ih se tako svježe odmah kratko kuhati i poslužiti sa svega malo parmezana.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Tjesteninu poput farfalla ili mašnica, rezanaca i slično, potrebno je ostaviti na zraku da se osuši. Pritom na njeno sušenje utječe kvaliteta zraka, a ako je vlaga vani onda se neće lijepo razviti i puno duže će se sušiti. Ako kupite svježu tjesteninu, uvijek se preporučuje da otvorite pakiranje i pustite da zrak cirkulira kako bi tjestenina disala, odnosno da svojoj svježoj tjestenini ostavite dovoljno vremena da se dobro osuši. Naime, dovoljan je jedan vlažni rezanac da cijelo pakiranje počne pljesniviti, pa je bolje ostaviti tjesteninu na zraku dok ne budete sigurni da se sve posušilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:54