KUHINJSKI LABOS

NAČINI KUHANJA BAŠ SVIH VRSTA RIŽE: Osnovni omjeri, načini i vremena mogu varirati ovisno o vrsti riže, kakva je bila godina i proizvođaču!

 Mario Kučera
Dobri savjeti za kuhanje riže...

Foto: Mario Kučera

RIŽA DUGOG ZRNA

Kuhanje i parenje, rižu ispiremo dok voda ne postane prozirna, zavrijemo vodu, stavimo rižu i poklopimo, a kad upije svu tekućinu (nakon 15 do 20 minuta), ugasimo vatru, razrahlimo vilicom i ostavimo da se pari 10 minuta. Omjer vode i riže 1:1,5.

Mario Kučera

RIŽA SREDNJEG ZRNA

Omjer 1:2, zavreti vodu i dodati rižu, kuhati poklopljeno 20 minuta.

RIŽA KRATKOG ZRNA

Japonica, omjer 1:1,25, isprati pod vodom petnaestak puta, zavreti i kuhati poklopljeno (bez otklapanja) na laganoj vatri 10-15 minuta, ostaviti 10 minuta da se popari.

Mario Kučera

SMEĐA RIŽA

Kuhamo slično kao tjesteninu, zavrijemo veći lonac vode, ubacimo rižu i kuhamo dok ne bude al dente (30 do 35 minuta), procijedimo i vratimo u posudu da se popari.

AROMATIČNE RIŽE

Basmati ili jasmin, isprati 20-ak puta, obavezno tostiramo rižu na maslacu ili gheeju sa začinima - tarka (prstohvat crnog kumina, zeleni kardamom, 1 cm kore od cimeta, zrna crnog papra, 1 cm cijele vanilije), možemo dodati prstohvat šafrana otopljenog u vodi ili mlijeku. Kuhamo poklopljeno na laganoj vatri dok voda ne ispari (15 do 18 minuta), ugasimo vatru i ostavimo da se pari 10 minuta. Omjer vode i riže: za basmati 1:1,3, jasmin 1:1,5.

Mario Kučera

ARBORIO

Omjer vode 1:1,5, staviti rižu u hladnu vodu, kad provri kuhati poklopljeno 20 minuta, ugasiti vatru, ostaviti poklopljeno 10 minuta.

CRNA RIŽA

Omjer vode 1:2, namakati rižu u hladnoj vodi sat vremena, zavreti vodu i rižu, poklopiti posudu i kuhati 30 minuta.

Mario Kučera

PARBOILED

Omjer 1:2,25, staviti rižu i maslac u vodu, kuhati poklopljeno 20 minuta, maknuti s vatre i ostaviti 5 minuta poklopljeno.

SUSHI RIŽA

Pere se i kuha kao kratka riža, a nakon što odstoji zalije se rižinim octom ili mirinom te se hladi lepezom. Pokriva se vlažnom krpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:46