Nagradili smo Vaš recept: Butternut zlevanka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Volimo jesen baš zbog ovakvih recepata!
Volimo jesen baš zbog ovakvih recepata!

Budući da nam je čitateljica Renata Šišak poslala jednostavan kolač sa sezonskim sastojkom – bučom, koji bi mogli jesti i vegetarijanci, odlučili smo njezin trud nagraditi knjigom koja će se tek pojaviti na našem tržištu u izdanju Profila. Proučavajući više od 100 recepata u kuharici “Obilje” Yotama Ottolenghija, vlasnika nekoliko restorana u Londonu, malo će tko otprve primijetiti da je riječ o zbirci jela s povrćem. Odvažne, žarke i originalne kombinacije, koje objašnjava odrastanjem u rodnom Jeruzalemu i obiljem svježe hrane uz koju je odrastao, Ottolenghi u središte svakoga jela postavlja povrće.

Juha od pečenog povrća, omlet s blitvom i šafranom, pljeskavice od boba, popečci od poriluka, celer i leća s lješnjakom i metvicom… samo su dio primamljivih kombinacija u ovoj kuharici. Ilustrirano prekrasnim fotografijama, Obilje je raj za sladokusce, bili oni vegetarijanci, ljubitelji povrća ili gurmani koji svakom jelu mogu dodati ono što žele..

Trebat će vam:

  • 4 jaja
  • 500 g butternut tikve
  • 150 g šećera
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 350 g bijelog brašna
  • 400 ml mlijeka
  • 200 ml ulja
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • sok od mandarine ili naranče

Tikvu ogulite, nasjeckajte na kockice i skuhajte. Kad je skuhana štapnim mikserom izmiksajte u pire i ohladite. Mutite jaja sa šećerom pa tome dodajte pire od tikve, mlijeko, ulje, vanilin šećer i sok od naranče. Nakon toga dodajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i začine cimet i muškatni oraščić. Gotovu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen pleh i pecite 1/2 sata na 190 stupnjeva. Kada je gotovo, ohladite i pospite šećerom u prahu. Po želji možete gotov kolač poslužiti sa žlicom domaćeg pekmeza od šljiva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 19:53