Info:
Konoba Robinson
Uvala Mekićevica, 21450 Hvar
Vlasnik: Domagoj Vekić
Chef: Fanika Ivković
Mob.: 091/3836510, 091/6300736
www.robinsonhvar.hr; h e-mail: [email protected]
Otvoreno od 11 do 17, od 1. lipnja do 1. listopada
Organiziran prijevoz barkom iz luke Hvar, dvadesetak minuta pješačenja od uvale Pokonji dol do koje se može autom
Na manje od pola sata plovidbe istočno od ljetne vreve luke grada Hvara, u ovoj je uvali sasvim drugi ugođaj. Opuštenost, jednostavnost i nasreću nenarušen okoliš. Kad se u uvali prije tridesetak godina počelo kužinavat, to je u stvarnom smislu bilo robinzonsko ugostiteljstvo pa mu sasvim odgovara ime koje su mu nadjenuli. Zadnjih petnaestak godina, otkako se Lea Ive vratila na svoju djedovinu i sa suprugom Domagojem zagrebačke novinske redakcije, gdje su oboje radili, zamijenila životom na otoku, očito su odlučili ovdje sve podrediti cilju da i njima i gostima bude jako ugodno i da ni u jednom detalju ne promijene taj pojam robinzonstva.
Baš suprotno, na suptilan su ga način još i potencirali. Uz sasvim malo zdanje u kojem je kuhinja, uz nužne prostorije na zaravni poviše žala samo je maslinik, a među stablima nekoliko stolova.
U prvom je planu priroda
Sve je ovdje zeleno, pa se gradnja i kad si sasvim uz nju jedva nazire. S vremena na vrijeme uz stolove se prošeće pokoja kokoš kljucajući po zemlji sasvim nezainteresirana za ljude. Kako je maslinik na zaravni par metara poviše mora, i ne vidiš kupače na žalu, nego samo more i pučinu. Ovaj se ambijent sasvim preslikava u njihovoj kuhinji u kojoj se očito nimalo ne boje jednostavnosti. Ona je spoj nekoliko hvarskih tradicionalnih jela i sasvim autorske kuhinje koja se može okarakterizirati osviještenom i zdravom kakvom se hrane, nažalost, gotovo isključivo alternativni kulturnjaci i uopće svat koji pazi što jede.

U ovom drugom slučaju jeo sam za početak dvije odlične paštete – jednu sa slanutkom, a dugu s patlidžanima. Jako fini okusi. Potom pečene paprike punjene s nekoliko vrsta povrća koje serviraju uz umak od gorgonzole, kurkume i lanenih sjemenki kao vrlo atraktivnu kombinaciju. Onda je slijedila tuna iz ulja, sasvim tradicionalni recept, a meni jako drag i čest u mojoj kuhinji.

Uz nju sam naručio salatu od nekoliko vrsta pečenog povrća pomiješanog sa svježim salatama i slanutkom, uz dodatak mladog sira za razblažiti intenzivan okus tune. Ovu jako ukusnu salatu zovu po Petku, a još im neka jela imaju nazive po junacima iz Defoeova “Života i doživljaja Robinsona Crusoea”.
Bez žurbe
Za kraj jeo sam jednu od najboljih gregada u svojoj jedačkoj karijeri. Od više vrsta ribe, od kojih su se neke, primjerice tabinja, kako i treba raskuhale, spravljaju “u gusto” sa taman toliko šuga da stalno “podmazuje” riblje zalogaje.

Divno je da su se odlučili slijediti najbolje od recepata hvarske tradicije. Ovdje se blaguje dugo i bez žurbe, imaš se vremena između jela i okupati, a poslije leći u ligeštule što su nehajno poredani na kraju maslinika. Kakva li divna opuštanja.
Odabir vina:
Vina kuće: plavac i kupaža bijelih sorti (OPG Ivan Moškatelo, Dol, Hvar), 100 kn za litru. Tri butelje bijelih vina (Dalmacija i Istra) od 160 do 230 kn i tri butelje crnih vina (Hvar) od 170 do 360. Jedna butelja rosea (Istra) 180 kn.
Cijene:
Pašteta od balancana i pašteta od slanutka po 35 kn, Petkova salata (nekoliko vrsta povrća, slanutak, svježi sir) 90, tuna iz ulja 100, vege paprika 100, gregada 440 kn (za kg ribe).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....