NENADANI ŠAMPION

Najbolja istarska malvazija stiže iz malog i nepoznatog podruma u selu Markovac

 Matija Djanjesic/Cropix
Istarski vinar Denis Bernobić na ovogodišnjoj je vinskoj manifestaciji Vinistri osvojio zlato sa svojim vinom

Prvi put se natječe, i odmah pogađa u sridu. Rječnikom Sinjske alke ili barbanske Trke na prstenac možemo lijepo opisati veliki uspjeh malog istarskog vinara Denisa Bernobića na ovogodišnjoj korona Vinistri. Bernobić, koji se kvalitetnim vinima počeo baviti prije samo tri godine, iako je vinogradarstvom i vinarstvom njegova obitelj bavi od pamtivijeka, a on od malih nogu, odlučio je prvi put vidjeti kako će njegova malvazija proći na stručnom ocjenjivanju najveće istarske vinske manifestacije. Uzorak je poslao u zadnji tren, i to na nagovor svoje enologinje, susjede i prijateljice Katarine Primorac. A ono – pokazalo se da je to najbolja malvazija u Istri!

"Nisam se tome ni u snu nadao. Ovo je bio za sve nas veliki šok. Tko bi bi rekao da ću među svim tim poznatim i velikim vinarima baš ja imati najbolju malvaziju. A uzorak sam poslao doslovce u zadnji tren", priznaje nam jako skromni Denis koji se zapravo vinarstvom bavi u svoje slobodno vrijeme, nakon posla.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Danas u malom vinarskom selu Markovac nedaleko Višnjana, koje je još od doba austrijske carevine bilo poznato po proizvodnji vina, napravi oko 20 tisuća litara vina. Od toga 70 posto čini malvazija, a ostalo teran i borgonja.

No, ova bi nagrada i priznanje mogli napraviti veliku prekretnicu u njegovu životu, kao i životu njegove obitelji. Naime, Denis je sa suprugom Katarinom zadužen za podrum i boteljiranje, a otac Franko s majkom Ariela za vinograde.

"Priznajem da sada razmišljam kako bih se vinarstvom počeo baviti profesionalno. Nakon što je stigla ova nagrada, susreo sam s nečim s čime nikad prije nisam. Svi me odjednom zovu, velik je interes medija. Sve su to novosti za mene. Dosad sam vino više-manje prodavao u kafiće i restorane kao stolno vino, i to u Opatiji i mjestima oko Opatije. Bavili smo se stolnim vinom jer je to dobro išlo i vjerujem da ću dijelom i dalje u tome ostati. No, u budućnosti će se nakon ovoga stvari sigurno promijeniti i više ćemo se posvetiti stvaranju kvalitetnog vina u boteljkama. Kvalitetna vina su ipak neki drugi sustav rada - puno se radi u podrumu, veći su za 30 posto troškovi, ali donose bolju zaradu i veći su užitak", priznaje nam Denis koji se zapravo odlučio baviti kvalitetnim vinima ponovno na nagovor enologinje Katarine koja je veliku pažnju posvetila ovoj malvaziji.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Oni su prije nego je ušao u ovaj novi svijet proizvodnje vina, s Katarinom isprobavali razna vina kako bi mogali dobiti predodžbu što i žele.

"Ovo mi je osobno jedna od najdražih nagrada jer je rezultat bezuvjetnog povjerenja. Doslovce su nam Denis i Franko koji je zadužen za vinograde, prepustili sve konce. Nastojat ćemo opravdati očekivanja koja će sada od potrošača biti sve veća. Ova je malvazija 2020. koja je dobivena na starim lozama koje imaju 70 godina. Njih smo prepoznali kao loze koje nam daju pravu istinsku malvaziju. Svježa je, s 13 posto alkohola, 5, 5 kiselina, trajnog okusa, elegantna, pitka, uravnotežena, harmonična, voćna i samouvjerena", ističe Katarina.

Veli da je odavno u Denisu i njegovim vinima vidjela veliki potencijal koji bi mogao dati nešto značajnije. I to se na kraju dogodilo.

"Denisu je trebao netko da mu bude vjetar u leđa i da zna da u svemu ovome nije sam. Na ovome sigurno sada ne namjeravamo stati i sigurno ćemo i dalje razvijati ovu malvaziju, ali se posvetiti i crnim vinima", kažu oboje.

Naime, Denis i njegova obitelj na četiri hektara vinograda oko sela Markovac imaju nasade malvazije, terana i borgonje. Teran ovaj put nije poslao na ocjenjivanje na Vinistru, ali je zato borgonju. Ona je dobila broncu.

"Kako smo svu svoju energiju posvetili ove godine malvaziji, nisam se toliko usredotočio na crna vina, ali to nam je sada plan. Želimo od terana i borgonje isto napraviti nešto posebno, ali ne nešto što ta vina nisu. Najviše me raduje rad ma borgonji koja je crno pitko vino, a od njega želimo stvoriti vino koje će ljubitelji crnih vina bez problema moći piti i ljeti. Ona je na neki način postala malo zapostavljena sorta u Istri, a to bismo htjeli promijeniti", ističe Bernobić. No, nije mu sada nakon šampionske titule samo to plan. Veli kako će definitivno morati otvoriti neki kutak za degustacije, a i poraditi na marketingu i promociji te svemu što ide uz to.

image
Matija Djanjesic/Cropix


"Sada ljudi zovu, pitaju gdje smo jer žele doći, a mi još nemamo ni ploču s natpisom ispred podruma. Pothitno to moramo napraviti. U planu nam je svakako otvoriti u dvorištu mjesto za degustacije gdje bismo svima mogli približiti naš proizvod i filozofiju rada. Jako puno vinoljubaca sada šeta Istrom i traži nove podrume tako da je ovo idealna prilika i za nas da nas bolje upoznaju. Isto tako, želja nam je podignuti barem još dva hektara vinograda jer imamo dovoljno naše zemlje. Tamo bih zasadio refošk, ili neku drugu sortu koja će dati za te položaje najbolje grožđe i vina", ističe Bernobić.

Priznaje da je jako teško se danas probiti na tržištu jer je ponuda kvalitetnih vina u Hrvatskoj velika.

image
Matija Djanjesic/Cropix


Enologinja Primorac koja je već jednom napravila šampionsko vino Vinistre, i to 2017. kada je slavio Nino Privitelio sa svojom malvazijom, sretna je jer na scenu polako stupaju neka nova vinarska imena.

"Poruka Denisove priče je da svi oni mali vinari koji žele, a ne vide kome se obratiti i kako to napraviti, da naprave iskorak. U Istri je jako puno mladih i novih vinara koji jednostavno nemaju hrabrosti napravili ili se nemaju kome obratiti. Postoji veliko strahopoštovanje prema već etabliranim vinarima. Ova priča pokazuje da se to može", zaključuje Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:08