VODIČ: LONDON

Najbolje krafne na svijetu, pankeri koji nude fotografiranje za alkohol i skriveni biseri

 Privatna Arhiva/
Mali vodič: najzabavnija mjesta za foodieje na engleskom tripu, ove lokacije ne smijete propustiti kada budete u britanskoj metropoli

Bilo koji grad na svijetu najzabavnije je upoznati kroz tržnicu. Ovaj tjedan bili smo nekoliko dana u Londonu u povodu svečane ceremonije dodjele nagrada najboljim restoranima na svijetu, The World‘s 50 Best Restaurants. Dobar dio vremena posvetili smo tržnicama, a dan počinjemo na najpoznatijoj, legendarnom Borough Marketu. Kao i svagdje u svijetu, i londonske tržnice najživlje su za vikend. Moguće je čekanje u redovima, ali i to čekanje nosi dio šarma milijunskog grada i osjećaj šušura. Iako brojni vodiči preporučuju da dođete što ranije kako biste izbjegli gužvu, ipak nemojte prije 11 - 11.30 jer biste se mogli osjećati kao Pale sam na svijetu.

Još imamo naviku da prije putovanja promijenimo određeni iznos novca koji namjeravamo potrošiti, no sad je, barem u ovom slučaju, to bilo nepotrebno i nepraktično. Naime, u Londonu je gotovo u potpunosti uvedeno kartično plaćanje. Uber možete rezervirati jedino ako odaberete opciju kartičnog plaćanja, u restoranu i baru u najvećem broju slučajeva plaća se karticom - kojiput će primiti i gotovinu, ali tada zaboravite na kusur. Isto je i s knjižarama, pa onda i s plaćanjem na tržnici.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Borough Market je najstarija londonska tržnica, a neki zapisi spominju je već u 12. stoljeću. Podijeljena je u nekoliko sekcija: svježi program voća i povrća, proizvodi malih proizvođača i sekcija kuhinja gdje možete pojesti divne kamenice ili topli obrok. Trebali bi je posjetiti svi kojima je hrana od životne važnosti jer je prava šteta propustiti toliko raskoši u mirisima, okusima i kulturama na jednome mjestu. Dobru kavu možete popiti na štandu The Colombian Coffee Company, radi se o single origin kavi, a ponajbolji je cortado koji ćete platiti oko 30 kuna. Teško ćete ih promašiti jer se ondje u tren oka stvori red. Naš jutarnji ritual uključuje i fenomenalne male krafne prepunjene raznim kremama iz Bread Aheada. Nisu jeftine, jedna mala krafna stoji oko 40 kuna, što je još skuplje nego da ste je kupili u popularnoj pekarnici kultnog restorana St. John, ali su senzacionalne. Bestseler je, naravno, krafna s kremom od vanilije, jako je dobar i lemon curd, a onima kojima slatkog nikad nije previše preporučujemo krafne sa slanim karamelom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Obožavatelji sira ovdje mogu kupiti sva blaga Engleske i Francuske, od stiltona do comtea, roqueforta, camemberta i ostale družine koja miriše kao da se služila na samom otvorenju Borough Marketa, a nevjerojatno je dobrog okusa u što se možete uvjeriti jer vas prodavači stalno nutkaju komadićima sira. Ovdje možete i ručati. Za početak, prava je šteta propustiti kamenice koje se otvaraju pred vama, a posebno je hvaljen Richard Haward‘s Oysters. El Pastor je elegantna taqueria i mala tvornica kukuruznih tortilja gdje ćete pojesti jako dobre tacose i quesadille.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Pravi hit na Instagramu su fotografije tjestenina (oko 10 funti) koje prave u restoranu Padella, ali možda romantičniji ručak bit će onaj s nogu uz golemu teću paelle (7 - 10 funti) ili buzare od dagnji (oko 8 funti).

image
Privatna Arhiva/

Nedaleko od Borough Marketa, 20 do 25 minuta šetnje, udaljen je Maltby Street Market. Za njega smo saznali u intervjuu chefa Tomosa Parryja, vlasnika restorana Brat, koji se kune da bi ondje jeo četiri puta tjedno samo da živi bliže. Navigacija će vas vjerojatno točno dovesti do lokacije, ali ćete se zacijelo upitati je li ta tržnica paravan za preprodaju ljudskih organa - jer imate osjećaj da zalazite u duboku periferiju gdje egzistiraju samo autopraonice. Maltby Street Market je pravi mali dragulj, s tek nekoliko štandova, možda desetak, nekoliko restorančića koji imaju dnevne menije i nude uzbudljiv izbor prirodnih vina. Ipak ne treba dolaziti prije podneva, dok se ne stvori dobra vibra, ali vjerojatno ćete jako dobro jesti i prošarati tajlandskom, indijskom, francuskom kuhinjom te nazdraviti sangrijom, pivom, specialty kavom ili prirodnim vinom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Ipak, najluđe mjesto u Londonu je Camden Market koji se nalazi u četvrti Camden Town. Ovdje ćete naići na djevojke koje nose starke na švicarske ili njemačke narodne nošnje, a pankeri goli do pasa, s najvećom irokezicom koju ste ikad vidjeli, nude fotografiranje za jednu funtu koju će potrošiti da se napiju, što je jasno i naznačeno na transparentu. Na Camden Market ne trebaju ići oni koji ne volite gužvu, sulude modne izričaje i šarenilo arhitekture za koju se može reći da je osebujna - ljepši izraz kad mislite da je nešto očajno, ali opet i nevjerojatno zabavno. U samom trbuhu tržnice su deseci štandova: Afroamerikanci pripremaju "pravu" talijansku tjesteninu u kolutu parmezana, Kinezi peku napolitanske pizze, služe se argentinski burgeri i steakovi, arepe - sve što možete zamisliti ovdje se događa. Osim hrane, ovdje možete kupiti postere, gramofonske ploče, srebrni nakit, velik je izbor kožne galanterije, možete zagrliti Amy Winehouse izljevenu u bronci ili se fotografirati na stepenicama gdje je Clash snimao cover svog prvog albuma "The Clash" iz 1977. godine.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Ako vam ostane vremena, posjetite i Old Spitalfields Market u istočnom dijelu Londona, nedaleko od stanice podzemne željeznice Liverpool Street. Ovdje vlada najmirnija atmosfera. Uz štandove gdje ćete dobro jesti, u Old Spitalfields Market dolazite ako imate fetiš na unikatne modne komade, nakit, ploče, jedinstveno posuđe malih proizvođača i slično.

image
Privatna Arhiva/

Svaka je tržnica šarmantna na svoj način i s dobrim planom možete sve proći u jednom danu koristeći metro, ali svakako birajte vikend jer je atmosfera čudesna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:30