SARAJEVSKE PITE

Najbolji burek u gradu zbog kojeg se čeka u redovima od danas i na Trešnjevci, evo detalja

 Marko Todorov/
Nakon što su osvojili kupce na tržnici Utrine, ekipa iz Pita Cuta dolazi i na Trešnjevku

Kako su najavili na svojim društvenim mrežama, ekipa iz Pita Cuta danas od 9 sati započela je s radom na novoj, za sada već drugoj zagrebačkoj adresi – Dužice 30, iza Trešnjevačke tržnice. Burek i pite rade po izvornoj sarajevskoj recepturi i peku ga ispod saća pa i ne iznenađuje što ih mnogi smatraju najboljima u gradu.

image
@pitacutzagreb Instagram/
image
Marko Todorov/Cropix/

Iza Pita Cuta stoje Alvedin Huzejrović i njegova supruga Selma Hadžić Huzejrović, a prvu poslovnicu na tržnici Utrina otvorili su 2021. godine i odmah izazvali veliku zainteresiranost. Pite i burek prodaju na kilogram pa smo tako pri prvom posjetu pola kilograma bureka platili 42,50 kune i sami se uvjerili kako je u pitanju zbilja odličan proizvod, taman slan i papren, s hrskavom koricom, ali još uvijek mekan, savitljiv i zbilja slastan.

image
Marko Todorov/Cropix

U Pita Cutu rade iskusni pita majstori koji jufke ne razvlače pomoću oklagije i stolnjaka već ručno, posebnom tehnikom koja uključuje i bacanje plahte tijesta u zrak, kako su nam ispričali po otvorenju svoje poslovnice na utrinskoj tržnici. Tamo pite peku ispod četiri velika sača, a nude ih u osam različitih varijanti – burek, šareni burek, sjeckani burek, buredžici, sirnica, krumpiruše, zeljanica i tikvenica. Također, pite rade prema receptu iz aščinice ASDŽ-a na Baščaršiji gdje, kako su nam rekli Selma i Alvedin, rade najbolji burek na svijetu. Meso nabavljaju od mesara Tomeka, sami ga faširaju, sir i vrhnje također nabavljaju na tržnici, a i jaja su domaća.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

"Nakon našeg bureka ne treba ti maramica, nećeš se sav umastiti. Mi nemamo potrebe ništa maskirati začinima, jer imamo dobre sastojke, ali to je zaista individualno. Ipak, čuo sam da ljudi kažu da treba paprit‘ burek da ti sinusi prorade, ali mi u to ne vjerujemo, niti nam paše", rekao nam je Alvedin svojevremeno.

Bez obzira na to što se nova poslovnica otvara u blizini Trešnjevačke tržnice, gdje mnogi burek kupuju kod sada već legendarne Mire, vjerujemo kako će ljubitelje sarajevskih pita novo mjesto itekako zainteresirati pa bi se, sudeći prema uspjehu s poslovnicom u Utrinama, i ovdje moglo čekati u redu za komad slasnog bureka.

U nastavku ostavljamo i kratak video koji smo snimili 2021. godine pri posjetu Pita Cutu na utrinskoj tržnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:58