Međunarodni festival

Najbolji pjenušci regije stižu u pitoreskni istarski gradić Višnjan

U Višnjan stižu najbolje sorte pjenušaca iz Slovenije, Austrije, Italije i Hrvatske

Tijekom festivala koji se održava 8. i 9. prosinca u čarobnoj palači Sincich bit će organizirane dvije stručne radionice tijekom kojih će posjetitelji moći obogatiti svoje znanje o ovom jedinstvenom nektru

Višnjan, pitoreskni srednjovjekovni istarski gradić i poznati svjetski astronomski centar, i ove će godine ugostiti najbolje znalce i ljubitelje pjenušavog nektra na 5. Međunarodnom festivalu pjenušaca koji se održava 8. i 9. prosinca u čarobnoj palači Sincich.

Na Festivalu će izlagati brojni proizvođači pjenušavih vina iz Slovenije, Austrije, Italije i naravno Hrvatske, a posjetitelji će imati izvanrednu priliku zaroniti u organoleptička svojstva vrhunskih pjenušaca i njihove prepoznatljive mjehuriće. Festival je ujedno izvrsna prilika za sve posjetitelje koji u vrijeme Adventa žele pronaći jedinstveno pjenušavo vino za blagdansko vrijeme uz koje će se zahvaliti Staroj i proslaviti ulazak u Novu godinu s najmilijima i jasnom vizijom što žele ostvariti u predstojećem periodu.

image

Tijekom festivala održat će se i dvije radionice

Ambijent starog grada Višnjana, kombinacija vrhunskih pjenušavih vina, bogatih istarskih delicija i laganih nota bit će izvrsna prilika za doživjeti jedinstveno iskustvo koje će probuditi sva osjetila. Ujedno, bit će organizirane dvije vrhunske stručne radionice tijekom kojih će posjetitelji moći obogatiti znanje o ovom jedinstvenom nektru koji je nastao sasvim slučajno i izrastao u originalnu tečnost koja pobuđuje i unutarnji osjećaj uspjeha.

Proizvodnja pjenušavih vina jedna od najkompleksnijih oblika proizvodnje uopće i potrebno je ogromno znanje i stručnost kako bismo bezrezervno uživali u ovoj besprijekorno otmjenoj čaši.

image

Međunarodni festival pjenušaca u Višnjanu

Upravo će to znanje i stručnost ocjenjivati stručni žiri u sastavu prof. dr.sc. Borislav Miličević, predsjednik žirija i dekan Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, prof. dr.sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, doc. dr. sc. Toni Kujundžić, docent na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, Emil Perdec, vrsni sommelier iz Višnjana, Karin Rupena Perdec, vrsna sommelierka i Ingrid Mahnič, "kraljica malvazije" kako je od milja zovu i član žirija s međunarodnim certifikatom.

image

Kušanje pjenušca na Međunarodnom festivalu pjenušaca u Višnjanu prošle godine

Ocjenjivanje se provodi sukladno standardima međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) metodom 100 bodova za pjenušava i gazirana vina. Ocjenjuje se izgled (bistroća, boja i iskrenje), miris (čistoća, intenzitet, kvaliteta), okus (čistoća, intenzitet, trajnost i kvaliteta) i harmoničnost/opći dojam pjenušca. Organoleptičko ocjenjivanje pjenušaca provodi po međunarodnim kriterijima za dodjelu diploma. Najbolja pjenušava vina bit će nagrađena diplomama i priznanjem stručnog žirija, što će zasigurno biti dodatan poticaj svim proizvođačima pjenušavih vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 10:38