SVJETSKO NATJECANJE

Najbolji sir na svijetu proizvodi se od kozjeg mlijeka u maloj španjolskoj obiteljskog sirani

 @quesosybesos_ Instagram/
Na World Cheese Awards najboljim sirom na svijetu proglašen je mekani kozji sir

Španjolski brend sireva Quesos y Besos sa svojim mekanim kozjim sirom Olavidia pobijedio je konkurenciju na World Cheese Awards i proglašen je najboljim sirom na svijetu. Natjecanje je održano u španjolskom Oviedu, a u izbor za najbolji ušlo je čak 4000 sireva iz cijelog svijeta. Ocjenjivalo ih je 250 sudaca, među kojima su se našli znanstvenici, prodavači, sommelieri i chefovi, piše portal Sprout Wired.

Pobjednički sir dobio je čak 103 glasa, žiri ga je opisao kao bogatog, primamljivog i divne kremaste teksture, a kod samog ocjenjivanja najviše pažnje posvetili su izgledu, okusu, teksturi i mirisu.

"Ovaj me sir šarmirao i ukrao mi srce. Ništa slično do sada još nisam vidio. Izgleda originalno i nije me nimalo razočarao", rekao je Jason Hinds, jedan od sudaca pa dodao kako bi sir opisao kao zadovoljiv, nježan i utješan zalogaj, piše portal Fine Dining Lovers.

Silvia Peláez, vlasnica male španjolske sirane koja je sir proizvela, za medije je kratko komentirala kako je sada sigurna da se težak rad zbilja isplati, a dodala je i kako je u pitanju mala obiteljska sirana u kojoj radi tek šest ljudi. Sireve su, naime, počeli proizvoditi prije pet godina, a nagrađeni sir putem web shopova danas se može pronaći po cijeni od 10-ak eura, odnosno oko 80 kuna.

"Sve što radimo inspirirano je našom obitelji i ljubavi, čak i ime (Quesos y Besos u prijevodu znači Sir i poljupci), tako da je ovo za nas stvarno poseban trenutak", rekla je.

Na drugom mjestu našao se francuski sir, na trećem i petom nizozemski, a četvrto mjesto pripalo je mađarskom siru. Listu 16 najboljih potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:33