Hrvatsko izdanje

Najboljim hrvatskim restoranima dodijeljena su Michelinova priznanja za 2023. godinu

Dobitnici priznanja

 Press
Čak 13 novih hrvatskih restorana uvršteno je u vodič, od kojih i jedna nova zvjezdica, kao i nova Zelena zvjezdica za održivost

U utorak 27. lipnja u Laubi u Zagrebu, Metro, partner Michelina za Hrvatsku, službeno je uručio prestižna Michelin priznanja hrvatskim restoranima koji su uvršteni u vodič za 2023. godinu. Novom selekcijom Michelina svih deset dosadašnjih restorana zadržalo je svoju zvjezdicu, a Hrvatska je dobila još jedan restoran s prestižnom oznakom zvjezdice - restoran Korak u Jastrebarskom.

image
Press

image
Press

Restoran Korak ujedno je novi nositelj Michelinove Zelene zvjezdice koju sada imaju tri restorana, zagrebački Zinfandel‘s u Hotelu Esplanade i korčulanska Konoba Mate. Na listu Bib Gourmand uvrštena su tri nova restorana: Bugenvila (Cavtat), Taj Mahal (Dubrovnik) i Beštija (Zagreb), a devet novih restorana dobilo je preporuku ovog priznatog gastronomskog vodiča.
image

Tim koji stoji iza restorana Korak

Press

„Raduje nas što Michelinova priznanja iz godine u godinu potvrđuju kako kvaliteta hrvatskog ugostiteljstva raste. Kao dugogodišnjeg partnera Michelina i hrvatskih ugostitelja, naročito nas veseli činjenica što je čak 13 novih hrvatskih restorana uvršteno u vodič, od kojih i jedna nova zvjezdica. Čak su tri restorana nositelji i Zelene zvjezdice koje se dodjeljuju onima koji su napravili značajan iskorak na području održivosti. Korištenje lokalnih i sezonski namirnica svakako je korak u tom smjeru, a u čemu Metro pruža značajnu podršku povezujući restorane izravno s hrvatskim proizvođačima. Na kraju, čestitke svim hrvatskim restoranima i chefovima koji su, svojim umijećem i predanošću vrhunskom iskustvu svojih gostiju, potvrdili i zadržali svoje mjesto u vodiču“, izjavio je Imre Horváth, predsjednik Uprave tvrtke Metro Hrvatska.
image

Panel na događanju

Press

Na svečanosti je predstavljen projekt Metro Junior Top Chef čiji je cilj doprinijeti osnaživanju kuharske profesije u Hrvatskoj te budućim kuharima omogućiti učenje novih trendova u gastronomiji i kulinarstvu. Temelj projekta je natjecanje učenika i učenica regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, a pobjednik će za nagradu dobili edukaciju u prestižnim inozemnim kulinarskim školama. U projektu će sudjelovati Alejandro Serrano, najmlađi chef s Michelinovom zvjezdicom, Olivier Bellin, nagrađivani francuskog chef restorana L‘Auberge des Glazicks s dvije Michelinove zvjezdice i Mika Alix, počasni član Francuske kulinarske akademije. Međunarodno priznati chefovi su, uz pomoć učenika Srednje škole Zabok - Regionalnog centra kompetentnosti, pokazali što je potrebno da bi jelo zasjalo Michelinovim sjajem.

Predstavljen je i Michelin izazov zlatne plakete, kreativna inicijativa putem koje Michelin želi potaknuti angažman i povećati vidljivost ugostitelja na društvenim mrežama, kako bi privukli još više gostiju i dodatno osnažili povezanost s Michelinom. Stručni žiri Michelina, birat će najkreativniju fotografiju s Michelin priznanjem i najbolju grupnu fotografiju chefova i njihovih suradnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 04:44