SAVJETI ZLATA VRIJEDNI

NAJČEŠĆE GREŠKE U KUHINJI: Deset stvari na koje biste trebali pripaziti!

 Getty Images/iStockphoto
Ne ponavljajte više greške s ovog popisa!

1. Pročitajte recept do kraja

Čak i najbolji recepti ponekad ne daju najvažnije upute na samom početku. Mariniranje se često ukomponira u sredinu recepta, a vrlo je važno za konačan ishod jela.

2. Radite krive zamjene namirnica

Čuli ste da se maslac može mijenjati s jabučnim sokom, točno! Ipak, ne može se zamijeniti cijela doza jer će tada kolač ispasti gnjecav i vodenast. U nekim drugim slučajevima gumast. Slijedite recept. Ako nemate sve potrebne sastojke dobro proučite na koji način ih zamijeniti i koje količine rabiti.

3. Vrijete kad biste trebali pirjati

Pirjajte na laganoj vatri dobar sat nije isto što i staviti na srednji plamen i skratiti si muke za pola sata. Isto vrijedi i za pripremu mesa. Moguće da krivo pečenje izgori površinu i ostavi sirovu sredinu, slično je i s pripremom gulaša.

Caramelized onion in a frying pan.
Getty Images/iStockphoto

4. Predugo ste topili čokoladu

Vrlo je lako uništiti čokoladu zato s njom treba imati strpljenja. Uvijek kuhajte na vrlo slaboj vatri, ako topite čokoladu na parnoj kupleji nemojte dozvoliti da voda vrije jer znači da je temperatura pre visoka, a ako se služite mikrovalnom pećnicom provjerite “situaciju” svakih 20-tak sekundi.

5. Premekani maslac

Nećete moći oblikovati kekse, smjesa će se razljevati i slično. Kako bilo, ne želite si to! Ako želite ubrzati proces omekšavanja maslaca razdjelite ga na manje komadiće, ali nemojte koristiti mikrovalnu pećnicu.

6. Previše ste zagrijali mliječne proizvode

Mliječni proizvodi kao primjerice mlijeka ili vrhnja ne smiju vreti. Ako ste uz sve napore ipak pretjerali dodajte kukuruzne krupice ili griza te će biti lakše kontrolirati vrenje, a i zgusnut će smjesu.

Steel and monochromatic study of milk boiling over on a gas hob.
Getty Images

7. Ne znate procijeniti kako grije vaša pećnica

Ponekad vaša pećnica grije preslabo, ponekad vam dio lasagna uvijek zagori. Napravite test s kruhom. Šnite tosta poslažite po plehu pa pustite 10 minuta na 180°. Tako ćete jednostavno ustanoviti kako griju koji djelovi pećnice i po tome rasporediti svoje namirnice.

8. Niste precizni u zadanim mjerama

Ako piše jedna jušna žlica, vi ju natrpate toliko da jedva pridžavate žlicu. Drugi puta je pak jedva napune. Ni jedna krajnost nije dobra. Mnogo nas voli raditi “od oka” i “osjetiti pod rukom” ali za one koji nisu toliko vješti savjetujemo da ne odstupaju od recepta.

9. Natrpali ste tavicu s previše namirnica

Nemojte natrpavati tavu kojekakvim čudima. Pustite da svaka namirnica “ima zraka”. Ako to ne napravite jelo će vam puno lakše zagorjeti, ostati suho i žilavo. Koristite dvije tavice istovremeno ili pripremite jelo “u dvije ture”.

A rustic high contrast still life of bread and wine, representing the Last Supper of Jesus Christ, his blood and body.  The elements rest on a weathered gray wood background.  Vertical with copy space.
Getty Images/iStockphoto

10. Kruh ili tijesto za kolač nije dovoljno pečeno

Blijeda zlaćana boja nije znak pečenog kruha. Morate dobiti zalaćano smećkastu boju, gotovo rumenu, a na nožu kojim ste probili sredinu tijesta ne smije ostati ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:38