PREPORUKA STRUČNJAKA

Najdetaljniji vodič pjenušaca 1.dio: Izbjegnite jeftine gazirane kopije, nabavite remek-djela

Saša Špiranec kušao je pjenušace i izabrao najbolje. Detaljni vodič objavit ćemo u nekoliko nastavaka, krećemo s Plešivicom

Količina domaćih pjenušaca dobre kvalitete posljednjih godina kontinuirano raste. Prije samo nekoliko godina broj vinarija s nečim što bi moglo konkurirati etabliranim svjetskim regijama za pjenušce svodio se na dvije-tri vinarije. Danas ih je više od trideset s izvrsnom kvalitetom, zatim još toliko s vrlo visokom ili urednom, a ukupni broj proizvođača pjenušavih vina danas se u Hrvatskoj penje iznad stotinu.

Pjenušci su svakako najsofisticiraniji tip vina. Zahtijevaju više pažnje i umješnosti od bilo kojeg drugog tipa vina, a na tržištu se mogu naći u različitim verzijama, od jeftinih gaziranih kopija pravih pjenušaca do remek-djela s puno finese i neizmjerne kompleksnosti na čiju je proizvodnju utrošeno i do deset godina rada i truda. Klasična ili tradicionalna metoda dobivanja pjenušaca uvjerljivo je najzastupljenija, a ujedno i najcjenjenija. Česta je i popularna još i charmat metoda (tankovska ili metoda dobivanja pjenušca u čeličnim tankovima), koja je značajno brža i vremenski učinkovitija osobito kada su veće količine u pitanju. Treća je po zastupljenosti pétillant naturel (poznatiji pod nazivom Pet-Nat), metoda fermentacije u boci kao i kod klasične metode, ali samo jedne fermentacije, ne dvije kao kod klasične, zbog čega su vina često mutna i fermentativnih aroma. Zadnja i najmanje zastupljena je metoda gaziranog vina, koja je količinski gledano značajna jer se najjeftiniji pjenušci dobivaju tim postupkom, a gledano po ukupnom broju vinarija koje ju prakticiraju uvjerljivo je najrjeđa i svakako najmanje cijenjena.

Gledano po regijama, više od polovice produkcije pjenušavih vina Hrvatske dobivenih klasičnom metodom smjestilo se u regiju Bregovita Hrvatska. Kod pjenušaca je tip klime u kojoj se uzgaja grožđe osobito važan, jer je ideja pjenušca kao proizvoda da bude laganije i elegantnije vino osvježavajućeg karaktera, što prohladnije regije prirodno s lakoćom postižu. Zbog toga su i sve najpopularnije regije svijeta redom u prohladnijim vinogradarskim podnebljima. Od Champagne u Francuskoj do Franciacorte u Italiji. To pak ne znači da ih se u toplijim regijama ne uzgaja. Primjerice, u nas se pjenušci uspješno rade i u najtoplijim dijelovima zemlje poput otoka Hvara ili Korčule. Gledano po vinogorjima, najbolji pjenušci iz Bregovite Hrvatske (Plešivice) slijede u nastavku, a pratite nas i dalje jer ćemo objaviti ovaj detaljni vodič u nastavcima.

Koliko znate o Plešivici?

Ovoj podregiji redovito se tepa nazivom Hrvatska Champagne. Ta usporedba s regijom Champagne stoji iz dva razloga. Prvi je da najveći broj etiketa pjenušaca dobivenih klasičnom metodom u Hrvatskoj i dolazi iz ovog vinogorja, pa je Plešivica u Hrvatskoj ono što je Champagne u Francuskoj, a drugi je da kvalitetom svojih pjenušaca iz godine u godinu sve bliža tom internacionalnom uzoru. Prednost u proizvodnji pjenušaca na Plešivici imaju internacionalne sorte chardonnay i pinot crni, zatim se često upotrebljavaju stari miješani višesortni vinogradi pod nazivom stare plešivičke sorte, iza toga se često koristi i portugizac, a onda i druge sorte poput müller thurgau (rizvanac), rajnski rizling itd. Lideri i po pjenušcima dvije najpoznatije vinarije Tomac i Šember već dugo nisu usamljeni niti jedini. Najmanje još petnaest vinarija danas proizvodi izvrsne pjenušce na Plešivici, što Plešivici još čvršće utvrđuje status pjenušavog lidera Hrvatske.

image
Privatna Arhiva/

1. ŠEMBER, PAVEL 2018
Cijena: 160 kn
Kvaliteta: 95/100

Pavel iz 2018. nova je berba na tržištu. Godište 2016. izazvalo je tektonski poremećaj finesom i kvalitetom koju je ta berba posjedovala i još jednom pomaknula ljestvicu kvalitete hrvatskih pjenušaca naviše. Novi Pavel iz berbe 2018. u potpunosti je ponovio uspjeh prethodnika. Dobiva se od sorti chardonnay 90% i plavec žuti 10%. Radi se o elegantnom i bogatom pjenušcu istodobno. Svjetlije je zelenkasto-žućkaste boje. Lepršavo na nepcu, postojane pjene i sitnog perlanja, kremozno u ustima, umjerenih do živih kiselina i djelomično razvijeno. Fini voćni tonovi koštunjičavog voća obilježavaju finiš, a retrookus je čist, slastan i slan. Vino je sasvim suho, dugačkog trajanja, kompleksno na retrookusu.

2. KORAK, BRUT NATURE BLANC SE BLANCS 2016
Cijena: 170 kn
Kvaliteta: 94/100

Vinarija Korak tek je nekoliko godina u proizvodnji pjenušaca, ali je odmah zasjela na sam vrh domaće pjenušave produkcije. Ovaj blanc de blancs dobiven je od čistog chardonnaya i ima odlike klasičnih šampanjskih blanc de blancova. Sa širinom u ustima i kremoznošću na nepcu. Još uvijek mlada žućkasta boja sa zelenkastim refleksom daje do znanja da je vino tek na početku životnog puta. Iznimno je kompleksnog nosa, spleta autolitičkih i zrelijih voćnih nota, uglavnom koštunjičavog voća, s pozadinom orašastog voća, maslaca i citrusa. U ustima je savršeno, dugačko, suho, živo, svježe i plemenito razvijeno. Dozrijevalo je na kvascima u boci punih pet godina. 12,5% alk.

3. TOMAC, AMFORA BRUT NATURE 2019
Cijena: 280 kn
Kvaliteta: 93/100

50% su stare plešivičke sorte i 50% je chardonnay. Boje starog zlata prema svijetlojantarnoj. Sitnog i perzistentnog perlanja. Slojevitog mirisa koji ne nudi klasične šampanjske autolitičke arome, već miriši kao većina jantarnih vina, na kasne jesenske sorte jabuka, zatim na cider pa zrele dunje, agrume poput grejpa, a u primjesama još i oskoruše i mušmule. Okus je jako dobar, pomalo ekstreman, krepak i snažan u ustima, ugodno trpak, mineralan na finišu slankast, bogat, rustikalan. Savršene ravnoteže, dugačkog trajanja i s finalnom slasti zrelih agruma na retrookusu. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

4. IVANČIĆ GRIFFIN, GRIFFIN ZERO N/V
Cijena: 175 kn
Kvaliteta: 93/100

Izvanredno vino. Dobiveno od sorte chardonnay. Dozrijevalo na kvascima u boci punih 48 mjeseci, a berba na kojoj se temelji je 2017. Sasvim je suho, bez sladora. Intenzivnog je okusa i mirisa. S obiljem svježine, elegantno teksturom, a bogato aromama i okusom. Zlatni delišes jabuke pa marelice i breskve su udarne arome, potom brioš, slatki začini i nešto livadnog cvijeća, a onda i plemenite tercijarne note u pozadini. Dugačkog trajanja i atraktivnog retrookusa punog voćne slasti. 12% alk.

5. TOMAC, BLANC DE NOIRS BRUT NATURE 2019
Cijena: na upit
Kvaliteta: 92/100

Iznimno slojevito vino čije arome dolaze iz zone t a koz va ni h savour y aroma, dakle suprotnost voćnim aromama . Zelenkasto-žućkaste je boje koja ukazuje na mladost vina. Izrazito je mineralnog karaktera, pa nema primarne voćnosti, samo su sekundarne autolitičke arome prisutne. Sveukupno je nos zrelijeg karaktera. Posjeduje dubinu i trajanje, slojevitost na nepcu i osobito na retrookusu čiji je finiš ugodno slan i mineralan. 12,5% alk.

6. JAGUNIĆ, BLANC DE NOIRS 2019
Cijena: 150 kn
Kvaliteta: 92/100

Izvrstan pjenušac od pinota crnog. Svijetlozlatne je boje. Zrelijeg, bogatijeg i razvijenijeg okusa te slojevitog mirisa. Pečene jabuke, karamelizirani limun, brioš i tart od kruške su vodeće arome na nosu. U ustima vladaju kremoznost, živost, svježina i izrazita dužina. Okus je sasvim suh i ugodno kiselkast. Visoka klasa pjenušca s potencijalom za daljnje dozrijevanje. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

7. KORAK, BRUT NATURE 2014
Cijena: 250 kn
Kvaliteta: 92/100

Korakov prvijenac i dalje se izvanredno drži. Dobiven je od sorti pinot crni 60% i chardonnay 40%. Dozrijevao je punih šest godina na kvascima u boci prilikom čega se razvio u iznimno profinjeno vino šampanjski oštrih kiselina, klasičnog tercijarnog nosa, kremozne teksture i razvijenog okusa. Radi se o vinu za ljubitelje kompleksnijih i razvijenijih pjenušaca, daleko izvan zone voćne zavodljivosti. Fantastično iskustvo. 12,5% alk.

8. BARUN, ELEGANCE EXTRA BRUT 2018
Cijena: 150 kn Kvaliteta: 91/100 Izvrstan pjenušac napravljen od sorte manzoni. Dublje je zlatne boje, intenzivnog mirisa te punog, zaobljenog i kremoznog okusa. Miris odiše zrelošću i djelomično je razvijen. Cvjetne note pa gljive, zatim brioš, u konačnici pečeni limun i limeta vodeće su arome. U ustima vlada savršeni balans između umjerenih kiselina i zrelosti aroma. Dugačkog je trajanja i s potencijalom za čuvanje. 12,5% alk.

9. KOLARIĆ, COLETTI GRIGIO BLANC NATURE 2018
Cijena: na upit
Kvaliteta: 91/100

Sjajno vino od sorte pinot sivi. Dublje zelenkaste boje sa žućkastom nijansom. Zaobljeno na nepcu s pregršt zrelih voćnih aroma poput breskve i marelice popraćenih tostom, briošem, bijelim kruhom i kandiranom limetom. Na retrookus se još pridružuje nota karamelizirane jabuke. Kiseline su umjerene, a zrelost istaknuta. 12,5% alk.

10. IVANČIĆ GRIFFIN, GRIFFIN DARK SIDE N/V
Cijena: 200 kn
Kvaliteta: 90/100

Izvrsno vino od sorte portugizac. Tamne rubinskocrvene boje. Živog okusa herbalno voćnog karaktera i jednako takvog mirisa. Intenzivnog i slojevitog. Obilje crvenog voća na nepcu, ponajviše crne višnje, nešto trešnje, dosta kupine. Jako je dugačkog trajanja, savršenog balansa između kiselina i neprevrelog sladora, sočno na finišu i sa slasnom voćnosti na retrookusu. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

11. KURTALJ, CUVÉE PRESTIGE 2016
Cijena: 190 kn
Kvaliteta: 90/100

Sjajno vino iz podruma Kurtalj. Dobiveno od 80% chardonnaya i 20% pinota crnog. Zelenkasto-žute je boje. Razvijenijeg mirisa rustikalnog karaktera s mušmulom, dunjom, jesenskom jabukom i suhim sijenom kao vodećim aromama. Izvrsne ravnoteže u ustima, s dosta zrele voćne slasti, solidnog intenziteta i dugačkog trajanja. Finog i postojanog perlanja. 12,8% alk.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:25