JUTRA U ILICI

Najpopularniji azijski restoran u Zagrebu sada nudi brunch, totalno je drugačiji od svega što smo do sada probali

Među jelima koja smo isprobali, kao favorite izdvojili bismo labneh s poširanim jajem i superhrskavu piletinu s palačinkom iz pećnice

Da postoji još jedno mjesto za doručak i brunch u gradu, možda i nije neka vijest jer takva mjesta odnedavno niču ne samo u gužvovitom centru nego i u pojedinim zagrebačkim kvartovima. No da je mnogima omiljeni azijski restoran uveo baš tu opciju i nudi jela kakva se ne mogu kušati baš nigdje u Zagrebu, nešto je što vrijedi istražiti. Ekipa iz SOI Fusiona, malog, ali izuzetno popularnog azijskog restorana u zagrebačkoj Ilici 50 vođena poduzetnim Vedranom Gulinom, naime, odnedavno je u ponudu uvela doručak i brunch za sve goste bara i hostela Swanky Monkey, u sklopu kojeg se sam restoran i nalazi.

image
Marko Todorov/Cropix

Baš kao i ponuda u SOI-ju, jela u kojima se na prostranoj, simpatično uređenoj terasi može uživati svakog dana od 8 do 12 sati bazirana su na azijskoj kuhinji, a budući da se u SOI-ju uvijek nešto miješa, spaja i kombinira, što uostalom "fusion" u nazivu restorana i govori, i kombinacije s jutarnjeg menija mogle bi vam se na prvu učiniti pomalo neobičnima.

Novo jelo koje to možda najbolje opisuje je njihova varijanta američkog "chicken and waffles", kojem su dali azijski štih karaage piletinom (marinirani pa zatim prženi hrskavi komadići piletine), a zatim je spojili s palačinkom iz pećnice koja više podsjeća na britanski Yorkshire pudding te dodali chili maslac i sweet chili umak umjesto klasičnog javorovog sirupa, koji za "chicken and waffles" koriste Amerikanci. I upravo je iz tog jela jasno vidljivo da je brunch u SOI-ju daleko od uobičajenog tosta s jajima, koji nam obično pada na pamet pri pomisli na zasitan jutarnji obrok.

"Imamo milijun ideja i jedva smo se zaustavili da na meni ne dodamo još tri-četiri jela, ali odlučili smo da za početak nećemo pretjerivati. Mislimo da bi se gostima moglo svidjeti ono što radimo, posebice onima koji inače vole hranu u SOI-ju, a onda kada se svi naviknemo da sada nudimo i ovako dobar doručak i brunch, izbacivat ćemo nova jela i prilagođavati ponudu sezoni", rekao nam je Vedran Gulin iz SOI-ja.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Dodao je i kako se ideja o doručku i brunchu kuhala dugo i kako već više od godinu dana imaju spremna jela, samo su čekali pravi trenutak i htjeli su biti sigurni da je baš to ono što su zamislili.

"Kreativan dio i osmišljavanje jela zapravo nam je najmanji problem, ideja uvijek imamo, ali bilo je složeno sve to logistički pohvatati, s obzirom na to da je SOI sada već nešto veći i rašireniji brend. Do sada smo doručak radili samo za goste Swankyja, tako da je ovo za nas velika stvar. Dugo smo testirali i odlučili da su upravo ova jela ona s kojima želimo van. Svako je posebno na svoj način, od humusa i labneha, preko kimchi shakshuke i French toasta s yuzuom, pa sve do Hong Kong French tosta na tajlandski način s kremom od kokosa i pandana. Ipak, možda najveći favorit mi je naša varijanta palačinke s karaage piletinom, to mi je zakon", rekao je Gulin i dodao: "Nismo uopće htjeli ići na klasične varijante kao što je avokado tost s jajem, jer to je već sto puta viđeno, a ako ćemo iskreno, avokado je danas jedan od plodova čiji masovni uzgoj sa sobom vuče velike štete za planet, što nije nešto što mi sami podržavamo."

image
Marko Todorov/Cropix

I ako vam se na trenutak učinilo da ova ekipa gostima nudi običan humus, labneh ili pohani kruh, prevarili ste se jer ovdje je, kao što kaže Vedran, svako jelo baš posebno. Humusu tako dodaju dukkah, egipatski dodatak koji se radi od začina i orašastih plodova, labnehu poširano jaje, čili ulje i jemenski zhoug umak od korijandra, a pohani kruh rade u dvije varijante - jednoj dodaju azijski citrus yuzu, a drugoj kaya kremu od kokosa i pandana, listova tropske biljke koja se često koristi u azijskoj kuhinji. Posebno dobro zvuče i tamagoyaki buns, koja poslužuju s pjenastim japanskim omletom, hrskavom pancetom i sriracha majonezom, a pri kreiranju jutarnjeg menija mislili su i na klasičare pa su na popis dodali i No fusion scrambled eggs, točnije jaja sa šunkom, sirom ili povrćem, salatom i naan kruhom, te chia bowl sa sojinim mlijekom, goji bobicama, kokosom, bademima i svježim voćem.

image
Marko Todorov/Cropix

Otkrili su nam i kako sve dodatke, od čili ulja i maslaca preko krema do majoneza, rade sami i tu ne pristaju na kompromise. Njihova chefica kuhinje, vrijedna Josipa Marjanović, posebnu pažnju posvećuje upravo detaljima i, kako kaže Gulin, nema šanse da iz kuhinje izađe nešto što nije onako kako je prvotno zamišljeno. Bilo nam je to jasno već na prvi pogled jer sva jela pršte bojama, uredno su posložena i pametno osmišljena. A kada smo ih isprobali, zaključili smo - svako od njih je i utješno, puno okusa, kremasto i hrskavo istovremeno, nimalo dosadno i svakako bismo ih već sada mogli uvrstiti među najdomišljatiju ponudu bruncha u gradu.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

A cijene? U moru suludih cifra s kojima se svakodnevno susrećemo na tržnicama, u supermarketima i pojedinim restoranima, one na koje smo naišli na meniju SOI Fusiona učinile su nam se prilično prihvatljivima. S obzirom na to da sva jela dolaze u konkretnijim porcijama i da nakon doručka ili bruncha ovdje vjerojatno nećete ostati gladni, cijena od sedam eura za mazalice s naan kruščićima, osam eura za zasitan pohani kruh ili bunse i devet eura za piletinu zvuči pošteno. Uz to, nude i nekoliko različitih pića, koktele, pa i superpopularne mimoze, limunade u nekoliko okusa, kavu, čaj i matcha latte, pa bi vas izlazak u Swanky Monkey u jutarnjim satima, pod pretpostavkom da dolazite gladni, mogao koštati 10-ak eura po osobi.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

"Išli smo na to da cijene budu pristupačnije, ali da ne gubimo na kvaliteti i da porcije budu dovoljne za fino se najesti. Sva jela su napravljena tako da se mogu i dijeliti, pa se može naručiti i isprobati više toga odjednom. Za sada nismo razmišljali o opciji dostave jer mislimo da je poanta dobrog bruncha da dođeš na neko lijepo mjesto, sjedneš, predahneš i uživaš u dobroj hrani. A mislimo da baš ovdje u SOI-ju i Swankyju nudimo sve to", zaključio je na kraju našeg razgovora Vedran Gulin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 11:28