JESTE LI ZNALI?

Najpoznatija hrana nastala je potpuno slučajno, a ovo su neke od najboljih priča

 Branislav Bokun/
Jeste li se ikad zapitali kako su nastali omiljeni keksi s komadićima čokolade ili cornflakes?

U slučaju da ste se nekad, uživajući u omiljenim keksima s čokoladom, browniesima ili jutarnjoj zdjelici pahuljica, zapitali kako su ti svakodnevni užici nastali, za vas imamo nekoliko vrlo zanimljivih priča. Sastavili smo popis jela i pića koja su nastala sasvim slučajno.

Tako su, primjerice, jela poput plavog sira ili pak jogurta nastala tako da su sir i mlijeko naprosto zaboravljeni u spremnicima, a kada su poprimili više nego zanimljiv okus, postali su jelo koje se pripremalo opet iznova.

Keksi s komadićima čokolade

Popularni keksi s komadićima čokolade također su nastali sasvim slučajno. Izmislila ih je Ruth Wakefield kada je za goste pripremala čokoladne kekse i ponestalo joj je čokolade u prahu. U smjesu za kekse ubacila je komadiće čokolade nadajući se da će joj to pomoći kako bi dobila čokoladnu smjesu, no na kraju je čokolada zadržala svoj oblik i tek se lagano otopila. Iako je Ruth tada mislila kako je riječ o neuspješnoj slastici, njezini su se gosti oduševili. Godinama kasnije, svoj je recept prepustila Nestleu koji ga je zatim stavio na pakiranje čokolada, a nju doživotno opskrbio pakiranjima njihovih čokolada.

image
Pamelajoemcfarlane/

Kako je nastao najpopularniji namaz na svijetu?

Najpoznatiji namaz na svijetu, možda će vas iznenaditi, također je nastao sasvim slučajno. Talijanski pekar Pietro Ferrero htio je stvoriti alternativu čokoladi u slučaju da dođe do nestašice. Tako je došao na ideju da pomiješa lješnjake, čokoladu i šećer i stvorio Nutellu, danas toliko obožavan namaz diljem svijeta.

Dvije strane brownieja

Baš poput keksa s čokoladom, i brownie je nastao sasvim slučajno, iako se ne zna koja od dvije priče je točna. Jedna govori kako ga je izmislila Fanny Farmer kada je smjesu za kekse odlučila prebaciti u klasičan kalup za kolače i dobila čokoladni kolač nalik današnjem brownieju. Druga priča pak govori kako je brownie izmislio chef koji je u smjesu za kolač dodao previše otopljene čokolade.

image
Istock/

Kornet ili čašica?

Da nije bilo slastičara Ernesta Hamwija danas pri kupnji sladoleda u slastičarnicama ne bismo mogli birati između čašice i korneta. On je, naime, u žurbi i nestašici jela na kojima bi mogao servirati svoj sladoled, brzinski srolao jedan vafl koje je pripremao u svojoj slastičarnici i sasvim neočekivano stvorio kornet.

Vatrene crepes Suzette

Još jedna popularna slastica nastala je sasvim slučajno. Riječ je o Crepes Suzette koje je 1895. godine izmislio 14-godišnji Henri Charpentier. On je klasične palačinke pripremao za princa, danas poznatijeg kao kralj Edward VII. Mladi Henri slučajno je zapalio tavu s palačinkama, a kako nije htio da tadašnji princ predugo čeka, poslužio ih je upravo takve kakve jesu. Princu su se toliko svidjele da ih je zatražio ponovno i zahtijevao da ime dobiju prema djevojci koja je u tom trenutku bila u njegovom društvu.

image
Privatna Arhiva/

Dijetalni cornflakes

Najzanimljivija je ipak priča o cornflakesima. Hrskave pahuljice u kojima danas najčešće uživamo za doručak najprije su bile dio posebne dijete. Naime, braća Kellogg u svom su neprestano radili na kreiranju novih bezmesnih proizvoda i promicali su vegetarijanstvo te su često smišljali hranu bez previše okusa i bez začina. Takva je hrana, vjerovali su, trebala smanjiti seksualnu želju. Upravo je cornflakes bio jedan od prvih uspješnih, jestivih pokusa. Danas je tvrtka Kellogg jedan od najpoznatijih proizvođača pahuljica, piše Bored Panda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:51