SLASNA I ZASITNA

Najpoznatija salata na svijetu uopće ne sadrži meso i nastala je kada je chefu ponestalo namirnica za pripremu drugog jela

 Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto
Ona je dokaz da i kombinacija zelene salate i kruha može biti zasitna i slasna. U nastavku pročitajte kako je nastala i kako se radi


Cezar salata jedna je od najpopularnijih na svijetu, nalazi se na menijima brojnih restorana (čak i onih brze hrane) i čest je izbor za brzi ručak, gablec ili večeru, kako u ljetnim, tako i zimskim danima. Zasitna je, a ako se napravi dobro, bit će i prepuna okusa te različitih tekstura. Glavni su sastojci zelena salata (točnije, rimska salata), kockice kruha i specifičan umak pun umamija za koji su zaslužni inćuni, dok se u kasnijim varijantama recepata može naići i na dodatak pilećih prsa, koji je čine još zasitnijim obrokom i koja obavezno moraju ostati dovoljno sočna.

image
Chris Tweten/Unsplash

Iako mnogi vjeruju kako je Cezar salata izmišljena za Julija Cezara, to ipak nije točno. Za omiljenu kombinaciju namirnica, kada su u pitanju salate, zaslužan je Talijan Caesar Cardini koji je, vjeruje se, Cezar salatu izmislio kada je kao chef radio u Meksiku. Nastala je kada mu je ponestalo sastojaka za jelo koje je planirao napraviti pa je spojio ono što je imao pri ruci i napravio jednu od najpoznatijih kombinacija na svijetu. Ili je takvu priču javnosti barem ispričala njegova kćer.

Naime, postoji nekoliko varijanti priče. I dok jedna od njih govori da je salatu zapravo izmislio Caesarov brat Alex, druga govori da je Caesar ideju za salatu ukrao od svojih zaposlenika u restoranu, no nikada nije dokazano koja je od navedenih zapravo točna.

image
Lisegagne/Getty Images
image
Fotografiabasica/Getty Images

Cardini je na kraju sa svojom obitelji preselio u Los Angeles i upravo su oni 1948. zaštitili recept za dressing za salatu. Ipak, prema nekim izvorima, inćuni, koji danas ovaj umak čine posebnim, navodno uopće nisu bili dio originalnog recepta. Kroz vrijeme dodan je i limunov sok, ali i komadići salate koji su prvotno trebali biti listovi jer se salata jela rukama.

Danas Cezar salatu u restoranima poslužuju u najrazličitijim formama, pa tako često na stol dolaze i upravo cijeli listovi (čak i glavica) salate preliveni dresingom i napunjeni ostatkom dodataka. No, najčešća je upravo najjednostavnija varijanta za uživanje - ona u kojoj su svi sastojci nasjeckani na veličinu zalogaja, a dressing dolazi posebno te se na salatu dodaje prije samog posluživanja.

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

Kako god bilo, u nastavku ostavljamo recept za klasičnu Cezar salatu i želimo vam dobar tek, a vi je zatim prilagodite samo svom ukusu.

Za hrskavi kruh:

3 kriške kruha (narezane na kockice)

1 režanj češnjaka

2 žlice maslinova ulja

prstohvat soli

Za dressing i salatu:

3 žlice limunova soka

2 žumanjka

2 režnja češnjaka

1 žlica usitnjenih inćuna

prstohvat papra

malo Worcestershire umaka

nekoliko žlica maslinova ulja

senf po želji

parmezan (ribani i u listićima)

zelena salata

Priprema:

Kruh nasjeckajte na kockice, dodajte mu protisnuti češnjak, žlicu maslinova ulja i sol. Dobro promiješajte i u tavi zagrijte još jednu žlicu maslinova ulja pa zapecite kruh sa svih strana dok ne postane hrskav. Povremeno protresite i, kad je gotov, prebacite u veću posudu. Salatu napravite tako da u zdjeli pomiješate limunov sok, žumanjke, protisnuti češnjak, inćune koje ste pretvorili u pastu, papar i Worcestershire umak, ako ga koristite. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu, dodajte maslinovo ulje i dodatno promiješajte. Dodajte ribani parmezan pa ponovno pomiješajte. Salatu nasjeckajte na komadiće veličine zalogaja, dodajte umak i komadiće kruha, pomiješajte sve zajedno, dodajte listiće parmezana i poslužite. Po želji dodati možete i pečena pileća prsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:18