BLOKADA RAČUNA

Najpoznatiji hrvatski uvoznik luksuzne hrane otišao u predstečaj: ‘I meni je puno njih dužno‘

Mario Mendek

 Dobra hrana
Zanimljivo je istaknuti da u je u Mendekovu popisu dužnika navedeno i Ministarstvo financija od kojih potražuje nešto više od 48.000 kuna

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je predstečaj Selekcije MM, tvrtke Marija Mendeka - najpoznatijeg hrvatskog uvoznika luksuzne hrane i vrhunskih vina, pokrenut na njegov zahtjev zbog ''prijeteće nesposobnosti za plaćanje'' ali i blokade računa i utvrđenog duga od oko 219.000 kuna.

Mendek je u svojem prijedlogu naveo i popis imovine Selekcije MM u kojem su i zgrada MM-a u Ilici u zagrebačkoj Kustošiji, tri citroenova dostavna vozila i 'mini cooper one', ali su i navedena potraživanja Selekcije MM prema gotovo 70 njegovih dužnika u iznosu od 1,77 milijuna kuna.

Među njima su i tvrtke povezane s Mendekom, ali i tvrtke preko kojih se vode neki od vrhunskih hrvatskih restorana poput Baltazar restoran d.o.o, Barbieris restaurants d.o.o. te Esplanade Oleander d.o.o. Zanimljivo je istaknuti i da u je u Mendekovu popisu dužnika navedeno i Ministarstvo financija od kojih potražuje nešto više od 48.000 kuna.

Selekcija MM tvrtka je osnovana 2010. s 4, 1 milijuna kuna temeljnog kapitala i sa sjedištem u zagrebačkoj Ilici, a u sudskom registru se kao jedini osnivač i direktor navodi Mendek.

Kao gost gastro i lyfestyle rubrika hrvatskih rubrika, Mendek je često isticao kako je njegova priča s hranom krenula krajem osamdesetih u njemačkom Münchenu gdje je godinama radio u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice.

''Tamo sam se po prvi puta susreo s premium proizvodima poput kavijara, foie gras, steakova, janjećeg frenched racka i od tada sam beznadno zaljubljen u hranu. Tada nisam ni slutio u kojoj će mjeri ljubav prema hrani obilježiti moj život'', isticao je Mendes.

Dodao je i kako je Selekciju MM pokrenuo po povratku u Hrvatsku, a sve s ciljem kako bi i u Hrvatskoj prenio sve ono što je naučio o visokoj gastronomiji te našem tržištu ponudio ''kvalitetne prehrambene namirnice iz cijelog svijeta'' te je postao jedan od najvećih uvoznika i distributera svjetski poznatih prehrambenih brendova, delikatesa i vrhunskih vina iz cijelog svijeta,

Mendek se pojavio na hrvatskoj ugostiteljskoj sceni prije nekih 25 godina. Prvi je u Hrvatsku uvozio vrhunska bordeaux vina, a njegova tvrtka Kult Dioniza, koja više ne postoji, svojedobno je držala najbolja klasična strana vina u Hrvatskoj, ističu na stranici Plava kamenica.

Dodaju i kako je Mendekov vinski biznis doživio bankrot sredinom prvog desetljeća ovog stoljeća. Nakon toga se prebacio na uvoz hrane, a prvi veliki klijent bila mu je zagrebačka Esplanada. Među ostalim Mendek, kako se navodi u medijima, uvozi francuske kamenice, pravi kavijar, japansku govedinu, sicilijanski gambero rosso i španjolsku plavorepu tunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:56