VELIKO KUŠANJE

Najskuplji nije i najbolji: Pistacija je totalni hit, pa smo isprobali sve namaze i maslace koje smo mogli pronaći

U kušanje smo uvrstili kreme od pistacije, dva maslaca, a kao dodatan bonus tu su i dva pesta koja smo pronašli u specijaliziranim trgovinama pa ih odlučili testirati, da ne morate vi, jer su cijene prilično visoke

Posljednjih godina, čini nam se posebno naglašeno, svi su izgubili glavu za pistacijom i postala je ultimativni recept za uspjeh. Uzmite lisnato ili dizano pecivo, dodajte mu kremu od pistacije, nazovite ga cruffinom ili maritozzom i gledajte kako prvo nestaje iz vitrine u pekarnicama i slastičarnicama. O videouracima u kojima talijanski slastičari režu svoje slastice, najčešće panettone, a iz sredine curi zelenkasta krema od pistacije da i ne pričamo. Društvene mreže prepune su recepata i inovativnih kombinacija s omiljenim orašastim plodom, u slastičarnicama se posude s kremastim sladoledom od pistacije i pladnjevi sa zelenom baklavom prazne prvi, a obožavana je i u slanim jelima. Sjetite se samo bogatog pesta ili kakvog dobrog, hrskavog posipa na tjestenini i salatama. Tu su i kombinacije s janjetinom i umacima na bazi jogurta, sirevima, pitama i krekerima.

Pistacija je i kod nas sveprisutna, posljednjih je godina apsolutna kraljica među sastojcima svakog jela u koje se dodaje, služi za privlačenje pažnje, ponegdje i dizanje cijena. Pizze s pistacijom, bez obzira na to koliko mala količina bila u pitanju, primjerice, u zagrebačkim pizzerijama koštat će vas i do 15 eura. Jer pistacija koliko je ukusna, toliko je i skupa. Cijena za pakiranje od 250 grama u trgovinama kreće se oko 5 eura pa je, baš iz tog razloga, ljubitelji rijetko kupuju kako bi je kod kuće koristili za kreme i umake, i najradije je grickaju samostalno. Iz istog razloga ti isti ljubitelji u trgovinama najčešće posežu za gotovim namazima i umacima, koji su posljednjih godina također postali veliki hit i sada se već mogu pronaći na policama gotovo svakog supermarketa, pa čak i drogerija.

Najveći problem na ovom kušanju zapravo je bila slatkoća, s kojom su gotovo u svim namazima proizvođači pretjerali

Stoga, nakon što smo od prijatelja gurmana, kolega, članova obitelji i slučajnih prolaznika načuli kako se upravo u gotove namaze i dodatke jelima od pistacije često razočaraju i baš bi voljeli pronaći onaj jedan koji će ih zbilja podsjetiti na pravu pistaciju, znali smo što nam je činiti. Obišli smo svaku trgovinu koja nam je pala na pamet, malu ili veću, dobro promotrili ponudu, okupili ekipu gastroentuzijasta i totalnih amatera pa pred njih stavili nekoliko teglica. U kušanje smo uvrstili kreme od pistacije, dva maslaca, a kao dodatan bonus tu su i dva pesta koja smo pronašli u specijaliziranim trgovinama pa ih odlučili testirati, da ne morate vi. Jer, ponavljamo, cijene za teglice od 200 grama prilično su visoke. Kreću se od 1,99 do čak 30-ak eura. Isplati li se zbilja izdvojiti takvu svotu novca za nekoliko žlica užitka?

image
Biljana Blivajs/Cropix

Gotovo svi namazi koje smo kušali dolaze iz Italije (sjetite se samo poznatih sicilijanskih pistacija), jedan iz Njemačke, jedan iz Nizozemske i niti jedan iz Turske, gdje su pistacije zapravo prilično zastupljene. Također, važno je dodati kako smo pri kušanju pažnju obratili na boju, koja ne može biti jarkozelena, kakvi su često umjetno obojeni sladoledi upitne kvalitete, jer pistacija prženjem poprima tamniju boju pa je sasvim prirodno da i namazi, maslaci i pesta budu nešto zagasitije zeleni ili čak blago smeđi.

Posebno smo gledali i postotak pistacije u svakom od kušanih namaza. U namazima u kojima je on visok, zaključili smo, donekle možemo opravdati višu cijenu.

Kada smo ih tek otvorili, shvatili smo i da se teksturom svi namazi prilično razlikuju, čak i dva maslaca bila su potpuno različita, te da se u pojedinim namazima mogu osjetiti komadići pistacije, dok su drugi u potpunosti glatki. Najveći problem na ovom kušanju zapravo je bila slatkoća, s kojom su gotovo u svim namazima proizvođači pretjerali, ali i dodatak palminog ulja, koje je prisutno u većini ovih namaza, a najnezdravija je opcija kada su u pitanju masnoće. Dobro je dodati i kako je u pojedinim namazima palmino ulje zamijenjeno maslinovim, što svakako pozdravljamo.

Oni koji nisu veliki ljubitelji superpopularnih slatkih namaza zaključili su da bi poneki od ovih, one koji su im se više svidjeli, ipak radije stavili u kakvu kremu, nego jeli na žlicu ili na kruhu. Drugi su, pak, jedva dočekali doći doma i iz kuhinjskog ormarića izvaditi tavu za palačinke. Naše dojmove pročitajte u nastavku.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Maxsport Protein x Cream (bez glutena), 200 g

5% paste od pistacije
Plodine

Cijena: 4,99 €

Po boji ovaj je namaz baš iznenađujuće svijetao, pomalo čak nalikuje na sladoled. Pistacija se uopće ne osjeti, a okusom nas podsjeća na poznati slatki bijeli namaz na bazi mlijeka. Jako je sladak i kremast, no nema ni mirisa pistacija. Iako piše da je proteinski namaz, u njegovu sastavu nema nikakvih nadomjestaka bogatih proteinima.

image
Privatna arhiva

Deluxe pistachio spread, 190 g

20% pistacije
Lidl
Cijena: 1,99 €

Slatko je, ali okus pistacije je tu. Na trenutke imamo osjećaj kao da je okus pomalo umjetan, iako u sastojcima nisu navedene nikakve umjetne arome. Tekstura je blago zrnata, nije u potpunosti glatka. Za cijenu za koju se prodaje, sasvim korektan namaz. Koristili bismo ga u palačinkama ili na kruhu.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Spar Crema spalmabile al pistacchio (bez glutena), 150 g

45% pistacije
Spar

Cijena: 4,99 €

Jako je lijepe, tamnozelene boje, gust je i na prvi pogled izgleda obećavajuće. Ima dobar, bogat, gust miris. Iako jako kremast i fin na prvu, nekoliko sekundi kasnije u ustima postaje lagano gorkast, što se dijelu kušača nije nimalo svidjelo. Iskoristili bismo ga u kakvoj kremi za kolač.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Crema di pistacchio, 190 g

40% pistacije
Delicatesse O La La

Cijena: 9,80 €

Izuzetno rijetka i jako svijetla, ali jedina krema u kojoj se vide mrvice pistacije. Najslađa od svih, s prilično intenzivnim okusom pistacije. Također bismo je stavili u kremu za kolače ili je iskoristili za punjenje, primjerice, buhtla ili krafni, spajali s neutralnijim i ne toliko slatkim tijestom. Dobar, ali baš jako sladak.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Pisti Crema spalmabile al pistacchio, 200 g

45% pistacije
Delicatesse O La La

Cijena: 8,90 €

Na prvu kompaktna, obećavajući materijal za mazanje. Ni u mirisu, ni u okusu pistacija se ne osjeća previše, a u ustima krema je prilično masna i ljepljiva. Podsjeća na kikiriki maslac. Jedna kušačica osjetila je i kiselinu, što joj se nikako nije svidjelo.

A POBJEDNIK JE...

image
Biljana Blivajs/Cropix

Campo d‘Oro Crema pistacchio (bez glutena), 180 g

22% pistacije
Bipa

Cijena: 7,70 €

Ova krema svidjela nam se na prvi pogled, tamnije je boje i zamirisala je čim smo otvorili teglicu. Namaz je bio prilično sladak, ali je lijepo svilenkast i okus pistacije dobro se osjeti. Neki od kušača zaključili su da zbog previše šećera ne bi mogli pojesti više od šnite kruha s ovim namazom.

POSEBNE KATEGORIJE

MASLACI OD PISTACIJE

U kategoriji maslaca isprobali smo dva različita brenda, a odluka koji je bolji bila je lagana.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Monki Pistacchio butter (veganski, bez glutena), 175 g

Bio&bio
Cijena: 11,99 €

"Nisam mislila da ću ikad odbiti maslac od pistacije, ali ovaj stvarno ne bih ponovila", komentirala je jedna kušačica. Iako na etiketi piše da sadrži samo pistacije, okusom kao da je napravljen od mješavine sjemenki. Kao da smo osjetili okus bučinih sjemenki.

Gym beam Pistacchio butter (veganski), 340 g

Tvornica zdrave hrane
Cijena: 17,99 €

Na prvu djeluje prilično masno, tekuće, ali i lijepo mazivo. Blago je žućkaste boje i sadrži komadiće pistacije koji ga čine zanimljivijim i daju na okusu. Dodali bismo ga u tjesteninu, kombinirali u slasticama, mazali na kruh ili u palačinke. "Odličan je", složila se većina kušačica.

KOJI JE PESTO BOLJI, ONAJ OD 7,70 ILI 27,99 EURA?

image
Biljana Blivajs/Cropix

Campo d‘Oro Pesto pistacchio (bez glutena), 180 g

42% pistacije
BIPA

Cijena: 7,70 €

Već pri miješanju ovog pesta vidljivi su lijepi, konkretni komadići pistacija. Dosta je slan i pošteno začinjen, ali i mastan. Sadrži puno ulja, ali u kombinaciji s tjesteninom, škrobnom vodom i kojim komadom povrća, ne bi nam toliko smetalo. Ponovili bismo ga.

Villa Reale Pesto pistacchio, 180 g

65% pistacije
Deliiicije

Cijena: 27,99 €

Na prvu jako težak za miješanje, puno kompaktniji i djeluje bogatiji sastojcima. Lijepog, punog okusa na prvu, posebno su nam se svidjeli i hrskavi komadići pistacije, no ostavlja čudan okus u ustima, kao da smo pojeli nešto užeglo. Sadrži dosta peperoncina, što se dijelu kušača nije svidjelo jer, zaključili su, pokriva okus pistacije i preuzima u potpunosti. Dobar bi bio za kakvu tjesteninu sa sirom da ubije tu ljutinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 10:51