TEKUĆA PITANJA

Najstariji viski ovog ljeta ide na aukciju, predviđa se cijena od 250 tisuća kuna

 Marianvejcik
Predviđena cijena zapravo i nije toliko velika u usporebi sa škotskim viskijem koji je nedavno prodan u Hong Kongu

Koliko je poznato, najstariji viski na svijetu je Old Ingledew bourbon i upravo će on ovog ljeta biti ponuđen na aukciji Skinner Auctioneersa. S obzirom na to da u vrijeme kada je proizveden nisu postojale napredne tehnologije i etikete kakve poznajemo danas, ne može se sa sigurnošću utvrditi koliko je točno star, no istraživanjem je otkriveno kako postoji velika vjerojatnost da je u bocu punjen između 1763. i 1803. godine, piše Forbes.

Procijenjeno je kako će se cijena Old Ingledewa kretati oko 20 i 40 tisuća dolara, a navodno je pripadao bankaru s Wall Streeta Johnu Pierpontu Morganu koji ga je u većim količinama kupio pri posjetu Georgiji u kasnim 1800-ima. Viski je potom putovao od ruke do ruke, bio u vlasništvu njegovog sina, potom i tadašnjih velikih političkih imena, a kada je došao u ruke tvrtke za aukcije, poslan je na ispitivanje. Stručnjacima je najteži dio bio upravo procjena dobi viskija s obzirom na činjenicu da se sazrijevanje inače odvija u drvenim bačvama.

Bez obzira na činjenicu da točna dob viskija još uvijek nije poznata, znalci tvrde kako bi ovaj viski na aukciji mogao biti prodan i po daleko višoj cijeni od očekivane. Očekivanja su velika, posebice s obzirom na to da je nedavno u Hong Kongu prodan set od pet boca Bowmore Black škotskog viskija iz 1964. godine po cijeni od čak 563 tisuće dolara, što je više od 3,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:04