S jajima i šparogama ne možete puno pogriješiti – sve je u kvaliteti namirnica. Odlična domaća jaja i divlje šparoge (ili mješavina šparoga i bljušta) garancija su sjajnog obroka. Važno je samo da jaja ne budu previše suha. Slaninu možete zamijeniti i šnitama domaće šunke ili pršuta, zapečenim u komadu, tako da se njihova slatkoća i hrskavost suprotstavi gorčini šparoga.
Trebati će vam:
- vezica šparoga (divljih ili uzgojenih)
- 6 jaja
- 3 šnite slanine
- mala vezica mladog luka
- dvije žlice maslinova ulja
- sol, papar
Ako imate uzgojene šparoge, koje su deblje i mesnatije, očistite ih tako da ih prelomite rukom i odvojite drvenasti dio stapke od sočnijeg dijela s vrhom. Vrhove kratko blanširajte u slanoj vodi, samo minutu, dvije (stapke sačuvajte za temeljac). Sitno nasjeckajte luk. U širokoj tavi zagrijte ulje, pa na njega bacite luk. Kad omekša i pusti aromu, dodajte mu i slaninu izrezanu na rezance. Dok ona porumeni, istucite jaja, posolite ih i poparite. Izlijte jaja na tavu pa promiješajte. Tada dodajte i vrhove šparoga. Pecite tek toliko da se smjesa poveže, a jaja ostanu kremasta. Ako koristite vrlo mlade divlje šparoge, u fritaju ih možete ubaciti i sirove.