To se čekalo!

Najveći steakhouse u Zagrebu: na 500 kvadrata nude steakove 13 odležanih pasmina goveda i više od 220 vinskih etiketa

Dvije privatne sobe, chefs table room, komora za odležavanje 1500 kg mesa, vinski zidovi... samo su djelić ponude koji nudi ovaj, po mnogočemu poseban, steakhouse kakav je Zagrebu nedostajao

U novozagrebačkom kvartu Središću ovog je utorka svečano otvoren dugoiščekivani Marble steakhouse, stoga ne čudi da su se pozivu vlasnika, braće Nikole i Ante Kovačevića, otvorenju odazvali brojni prijatelji, partneri i poznata lica sa scene i javnog života. Da je riječ o važnom događaju, kako za zagrebačku tako i za cjelokupnu gastro scenu, možda najbolje govori i podrška poznatih chefova kao što su primjerice Deni Srdoč i Mario Mihelj, ali i vinari kao što su braća Benvenuti ili, primjerice, Karlo Kramar iz Podruma Štrigova.

image

Ante i Nikola Kovačević

Matej Rebernišak

Novi restoran, koji se proteže na gotovo 500 kvadrata, nalazi se odmah do Muzeja suvremene umjetnosti. Kako je istaknuto na otvorenju, sastoji se od dvije privatne sobe, chefs table rooma i impresivne komore za odležavanje u koju može stati čak 1500 kilograma mesa. Komora za dozrijevanje, ujedno i Marbleov simbol, smještena je na samom ulasku u restoran pa nije ni čudo da upravo ona plijeni najviše pogleda. Uz bogat izbor steakova, za čiju je izradu zaslužan chef Tomislav Trboglav, restoran ima još jedan zanimljiv detalj, a to su hlađeni vinski zidovi koji predstavljaju Marbleovu impresivnu vinsku listu s više od 220 domaćih i stranih etiketa.

image

Tomislav Trboglav

Matej Rebernišak
image

Goran Petrić, sommelier i voditelj restorana

Matej Rebernišak
image

Arhitekt Vedran Oštarić (lijevo) i njegov projektni biro Arhitektura Treće Dimenzije zaslužni su za projektiranje i uređenje interijera

Matej Rebernišak

Za nju je zadužen Goran Petrić, sommelier i voditelj restorana. Cijeli doživljaj, sigurni smo, bit će gostima za koje se restoran otvara 1. veljače još dojmljiviji kad dožive interijer ovog steakhousea, kojeg potpisuje arhitekt Vedran Oštarić iz projektnog biroa Arhitektura Treće Dimenzije uz suradnika Filipa Fiolića.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

Više stotina uzvanika na otvorenju, koje je zamišljeno kao party uz dobra vina i slasne zalogaje, moglo je iz prve ruke doznati kako je tim, koji smo upoznali još u Chevo‘su, došao do ideje otvaranja jednog ovakvog mjesta, koje je, složit će se mnogi, zagrebačkoj gastro sceni nedostajalo. Uvertira u najuzbudljiviji dio večeri - steak show - bili su sljedovi jela kao što su gratinirani krumpir s ikrom pastrve i kremom od sira, mini burgeri s trganom svinjetinom, kremasti rižoto s bučom, rekonstrukcija brodeta u obliku pohanog kovača u aromatičnoj šalši i, na kraju, kamenice.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

Sve je to služeno gostima uz vinsku pratnju koju potpisuju neki od naših ponajboljih vinara. I dok su za dobrodošlicu svi nazdravljali pjenušcima Jagunić i Coletti, u nastavku večeri su se čaše punile probranim berbama vinarija Royal Hill Estate, Korta Katarina, Bedalov i, primjerice, Josić. Naravno to je samo mali dio etiketa s vinske liste na kojoj ćete pronaći i vina poznate francuske šampanjske kuće Billecart-Salmon, bordoške vinske kuće Saint-Georges Saint-Émilion ili, primjerice, jednog od vodećih vinskih autoriteta u svijetu, Jancisa Robinsona. Ležerniji dio večeri zaokružen je slatkim zalogajima za koje će i inače u restoranu biti zadužena mlada slastičarka Marina Andrijanić.

image
Matej Rebernišak
image

Albert i Nikola Benvenutti

Matej Rebernišak
image

Saša i Ivona Špirance

Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

No, ono što će zanimati sve buduće posjetitelje, kao što je zanimalo nas i okupljene uzvanike na svečanom otvorenju, bili su naravno - steakovi. Pečeni u kuhinji staklenih stijena, tako da gost može u svakom trenutku vidjeti što se događa u kuhinji i na njihovom Vulcano Gres roštilju, trenutno jedinim takvim u Hrvatskoj, koji je izrađen po nacrtima Marbleova grill majstora. Na otvorenju smo imali priliku kušati tri steaka, dva koja su bila na suhom i jedan koji je bio na mokrom odležavanju. Sva tri - picancha, sashi choco i cowboy steak, bila su pečena medium rare i rezana pred gostima na tri lokacije u restoranu. Baš kako i priliči jednom steak showu.

image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

Inače, braća Nikola i Ante Kovačević, vlasnici Marblea, na sceni nisu nova lica. Njihovo gastro putovanje započelo je još 2015. godine, kada su u susjednom Zapruđu s chefom Tomislavom Trboglavom, predstavili restoran Chevo‘s. Od tada su svoju ljubav i znanje prema mesu kontinuirano razvijali kako bi sada zagrebačkoj publici predstavili restoransku grupaciju pod nazivom WE KNOW MEAT, što se lijepo vidi i na velikom rasvjetnom tijelu na komori za meso.

Ovaj moderan i ugodan steakhouse sasvim sigurno je osvježenje na zagrebačkoj sceni, a zanimljiv mu je i koncept. Pored komore, s lijeve strane, nalazi se ulaz u dvije zasebne privatne sobe koje imaju mogućnost spajanja u jedan prostor koje su idealne za intimnija privatna i poslovna druženja. Pored šanka predviđen je dio za dnevna druženja - radni ručak ili brunch, dok se desno od ulaza proteže velika sala sa 120 sjedećih mjesta u dnu koje je kuhinja i ulaz u spomenuti Marble chefs room, zasigurno najimpresivniji prostor u restoranu. Pored šanka, prostorom dominira i mural mladog umjetnika u kojemu će prijatelji vlasnika prepoznati i psa jednog od njih.

image

Chef Deni Srdoč

Matej Rebernišak
image

Tomislav Mikinac, glavni sommelier restorana Nebo

Matej Rebernišak
image

Vlasnici Marblea, braća Kovačević

Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak
image
Matej Rebernišak

Za kraj, spomenimo i simboliku naziva restorana, čije je službeno otvorenje u četvrtak, 1. veljače. Marble (prevedeno s engl. mramor) zapravo je vrlo domišljat naziv za jedan steakhouse. Osim što je pravi mramor korišten u samom uređenju interijera (što je za našu priču manje bitno), itekako ga vidimo i u ponudi lijepo masnoćom prošaranih steakova, kojih je ovdje trenutno 13 vrsta. Od toga ih je 11 u komori na suhom odležavanju, dok su dvije stavljene na mokro odležavanje.

U vremenu kad je potražnja za premium odležanim komadima mesa veća nego ikad, moramo se složiti kako je Marble u zagrebačkom Središću (Ede Murtića 2E), vjerojatno najveći na domaćoj sceni, itekako lijepo osvježenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:45