Ivo i Renata Peroš posljednjih su 30 godina živjeli u Beču. Kažu kako su, nakon bogatih karijera i puno putovanja, tamo pronašli svoje mjesto, ali su svih ovih godina nekako uvijek jednom nogom bili i u svojem Zagrebu. Beč nije daleko, svraćali su povremeno u svoj dom nedaleko od zagrebačkog Autobusnog kolodvora, a kada se prije otprilike tri godine rodila ideja o proizvodnji pravog talijanskog gelata, odluka je konačno pala. Zagrebu treba dobar sladoled, oni će ga raditi i to će biti njihova zanimacija u mirovini. Proizvodnja je počela više za njih same, prijatelje i obitelj, a onda su shvatili da interes za njihov gelato sve više raste i pokrenuli brend Hyggis. U međuvremenu je Renata, koja je cijeli život provela u modnom svijetu, završila i Carpigiani Gelato University, prestižnu školu za gelato majstore u Bologni, te tamo odradila i praksu, dok se Ivan za to vrijeme raspitivao o tehničkim detaljima.
"Napravili smo potpuni zaokret u životima, ali ja sam zadovoljna i oduševljena ovim što radim. Uživam svaki dan kad sam ovdje, to je za mene čisti gušt", rekla nam je odmah na početku razgovora Renata dok nas je vodila kroz svoj mali, ali bogato opremljen pogon.
"I dobro je dodati da je ime Hyggis došlo od skandinavske riječi hygge, zato što to predstavlja neko opušteno uživanje u malim, lijepim stvarima, kod kuće, među svojima. Naš gelato zato i stiže do vrata kupaca i donosi sve to", dodao je Ivo, po struci kemijski inženjer, koji je cijeli život radio za velike međunarodne korporacije, a sa svojom je suprugom je živio i proputovao velik dio svijeta.
Proizvodnju su pokrenuli u nekoliko mjeseci, tijekom zime kratko pauzirali i vratili se krajem ožujka. Od tada njihov gelato postaje sve popularniji i jedan od onih koje i najveći gurmani u gradu rado preporučuju jedni drugima.
Baš kako je i krenulo, Renata je i dalje zadužena za proizvodnju, s kojom svakog dana kreće iznova. Svaki sladoled koji prodaju, naime, rade svjež, odmah po narudžbi, kako bi do kupca stigao u najboljem mogućem stanju, prepun okusa i lagane, prozračne teksture. Jutra su rezervirana za pripremu baze od mlijeka, koju također radi sama, a onda slijedi i miješanje okusa. Čokolada, vanilija, jagoda, mango i pistacija su, kažu, nekako najpopularniji okusi, a oni sami posebno vole caffe amaretto, koji je i nama favorit, gianduju, limun i pijemontski lješnjak. Manje popularni nisu ni gelato od karamele, jogurta i naranče, sve ovisi o raspoloženju. Većinu sastojaka dobavljaju iz Italije, a mlijeko dolazi iz Slovenije, gdje su ostvarili suradnju s jednom tamošnjom mljekarom.
"Kod nas, nažalost, nismo uspjeli pronaći stalan izvor mlijeka s postotkom masnoće koje nam je potrebno da bi naš gelato bio takvog punog i bogatog okusa", objasnila nam je taj potez Renata.
"Inače su nam jako popularni klasični okusi, ljudi jako vole pistaciju, ali kad smo imali matchu s bademom, to je bio totalni hit, planula je odmah. Sad su ljudi ludi za jagodom", dodala je pa nam u ruku tutnula žličicu s malo intenzivnog, slatkastog, blago kiselkastog gelata.
Osim na svoj proizvod, Renata je posebno ponosna i na svoje suradnike, posebice asistenta Marka Žinića, koji je s njom od samog početka i koji, kaže, posao obavlja besprijekorno. Pomaže joj u samoj proizvodnji, a uz studenticu Paulu Klasić, često odlazi i na prodajno mjesto, ispred zagrebačkog Green Golda, gdje parkiraju svoj bicikl s malom škrinjom i gelato prodaju u čašicama ili kornetu. Tamo su svakog radnog dana od 12 do 15 sati, taman kada poslovnjaci iz okolnih zgrada odlaze na kavu ili gablec, a onda dobiju želju zasaditi se dobrim desertom.
Osim tamo, njihov gelato može se naručiti putem web stranice, pa pokupiti i u proizvodnji, a moguća je i dostava na kućna vrata, s time da je za dio Radničke, Branimirove i okolnih ulica dostava besplatna. Gelato rade i za restorane i barove, gdje nastupa Ivo, koji neumorno obilazi i kontaktira lokale ne bi li im predstavio ono što rade.
"Ivo je u Beču svakog dana igrao golf i uživao u mirovini, ali zato sada trči po restoranima i ne staje", kroz smijeh nam govori Renata, a njezin suprug se nadovezuje: "Nju to jako veseli, a mene veseli vidjeti nju sretnu. I sva ta umjetna inteligencija i sve što nam dolazi ne mogu zamijeniti taj trenutak kada ona napokon složi savršenu kombinaciju okusa i kada to izađe iz aparata, a ona proba i prepriča mi kako osjeća oko tisuću okusa na svojem jeziku."
"A da bih do toga došla nekada traje jako dugo, pa zovem svoje profesore u Italiji da ih pitam što radim krivo i prepričavam recepte. Ima tu stvarno puno posla, ali oduvijek smo strastveni kad se radi o hrani, s time da je gelato specijalna ljubav, pa ništa ne pada teško. I ovo je nešto što mene osobno jako veseli, svaki korak u tom procesu."
U restoranima koji od njih uzimaju gelato najbolje se, kažu, prodaju pistacija, čokolada i vanilija, pri čemu Renata dodaje da je vanilija u kombinaciji s kavom, ali i alkoholom kao što je dobar porto ili teranino, nešto što se jednostavno mora doživjeti. Iako, prepuna crnih pjegica, što pokazuje da na vaniliji ne štede, sasvim je dovoljna i sama za sebe.
I nakon što smo kušali nekoliko okusa njihova gelata, uvjerili se da su sve priče i preporuke koje smo čuli itekako istinite, jedino pitanje koje je još ostalo visjeti u zraku bilo je ono o vlastitom lokalu. Jer u ovakvoj bismo poslastici voljeli uživati češće, bez previše razmišljanja i organizacije, kada nas uhvati želja za sladoledom tijekom prevrućih ljetnih dana na zagrebačkom asfaltu. Iako bi htjeli i već dugo razmišljaju i o takvom ulaganju, Renata i Ivo kažu da im za sada ide sasvim dobro. Ako se lokal jednog dana i dogodi, to će biti nešto malo, butikno, s tek nekoliko okusa na dnevnoj bazi.
"Nešto kao u Italiji, da to bude stvarno vrhunska kvaliteta, da sve ide kao po špagi, da imamo proizvodnju u koju ljudi mogu zaviriti i vidjeti kako točno radimo svoj gelato. Jer, na kraju, gelato je u nekoj mojoj definiciji luksuzan sladoled, a ako se trudite ljudima ponuditi takvo nešto, onda jedino ima smisla da cijela priča, pa čak i ako to jednog dana bude slastičarnica, prati kvalitetu proizvoda. A ona je već sada zbilja visoka", zaključio je Ivo na kraju.
Novitete iz ove tvornice sladoleda možete pratiti i na njihovom službenom Instagram profilu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....