NAPRAVITE VEĆ DANAS

Ljetno osvježenje u obliku domaćeg sladoleda od pistacija u samo nekoliko koraka

Ljubitelji pistacije diljem svijeta ne mogu se zasititi njenog posebnog okusa, a najbolji dio je što je i kod kuće možete pretvoriti u savršeni sladoled

Pistacija je postala prava zvijezda među ljubiteljima sladoleda i slatkiša, njezin blagi, orašasti okus oduševljava sve generacije, a posebna pomama za istom krenula nakon što je Dubai čokolada još prošle godine preuzela društvene mreže. Baš zato nije ni čudo što su mnogi i danas potpuno ludi za pistacijom!

Stavljamo ju u kolače, salate, slastice... Ali i u sladoled, kako bi si barem malo olakšali vruće kasnoproljetne dane. A ako si već zamišljate kako se hladite uz omiljenu pistaciju, imamo odlične vijesti za vas - omiljeni sladoled ne morate kupovati u trgovini ili slastičarnici, možete ga napraviti i sami, u udobnosti svog doma. Priprema je jednostavna, a rezultat je kremasti, bogati sladoled s pravim okusom pistacije, bez dodataka i umjetnih aroma. Uz malo truda i kvalitetne sastojke, možete iznenaditi sebe i svoje najmilije s desertom koji će zasigurno ovo ljeto biti jedan od favorita.

image
Pexels

DOMAĆI SLADOLED OD PISTACIJE

Trebat će vam:
150 g pistacija (oguljenih)
500 ml punomasnog mlijeka
250 ml vrhnja za šlag
150 g šećera
4 žumanjka
1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)

Priprema:
Pistacije sameljite u što finiji prah ili pastu (možete koristiti blender ili sjeckalicu). U loncu zagrijte mlijeko s vrhnjem i polovicu šećera, ali ne kuhajte, samo zagrijte do vrenja. U zdjeli pjenasto umutite žumanjke sa preostalim šećerom dok ne dobiju svijetlu i gustu kremu. Polako ulijevajte vruće mlijeko u žumanjke uz stalno miješanje (da se žumanjci ne zgrušaju). Vratite smjesu na laganu vatru i kuhajte uz stalno miješanje dok se ne zgusne (ne smije zakuhati). Maknite s vatre i dodajte pistacije i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. Kad se smjesa ohladi, stavite je u aparat za sladoled ili u zamrzivač. Ako nemate aparat, tijekom zamrzavanja miješajte smjesu svakih 30 minuta da spriječite stvaranje kristala leda. Nakon nekoliko sati, sladoled je spreman za posluživanje.

Dobro je znati! Domaći sladoled od pistacija nikad vam neće biti jarko zelene boje kao što je u slastičarnicama i gelaterijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 14:15