PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Nakon duge neprekinute povijesti vinarija Štampar napokon stječe zasluženu slavu izvan Međimurja

 Vedran Peteh/Cropix
Među nedavnim Decanterovim medaljama za njihova vina ističe se veliko i važno zlato za pjenušac Urban White

Vinarija Štampar je nova vruća priča domaće vinske scene. Iako se radi o vinariji sa, za hrvatske okvire, zapanjujuće dugom tradicijom, nacionalno su poznatiji postali tek prije nekoliko godina.

Radi se o jednom od nosećih stupova međimurskog vinarstva već desetljećima. Podrum koji je osnovan davne 1913. godine u kontinuitetu sve do danas proizvodi vina. Lokalno su poznati kao nezaobilazna veduta gornjeg Međimurja i zapravo je malo vinarija u Hrvatskoj danas koje se mogu pohvaliti takvim biografskim faktom - da ista obitelj proizvodi vina na istom mjestu dulje od stoljeća. Međutim, velika tradicija i stoljetno iskustvo sve do nedavno nisu bili dovoljni da se vinarija izmakne iz lokalnih okvira. Okosnicu egzistencije, kao uostalom i u većem dijelu drugih međimurskih vinarija, činila su takozvana rinfuzna vina, koja su se u restoranima točila kao otvorena kućna vina u vrčevima. Glava obitelji Bojan Štampar, koji je vodio vinariju od 1986. godine, bio je prvi koji je obiteljski posao izdignuo iz prosjeka i posvetio se isključivo proizvodnji grožđa i vina. Proizveo je i neka legendarna vina poput ledene berbe šipona (kako se u Međimurju nekoć pušipel zvao), i u vinskim je krugovima čvrsto etablirao ime obiteljske vinarije. Međutim, široj javnosti vinarija i dalje ostaje malo poznata.

image
Vedran Peteh/Cropix


Godine 2014. rukovođenje vinarijom preuzima najstariji sin David i daje si za misiju afirmirati je u cijeloj državi i šire, posvetiti se kvaliteti i proizvoditi moderna vina s jakim terroirskim pečatom. Dotadašnji uhodani recept većine međimurskih vinarija bio je onaj posuđen iz susjednih slovenskih graničnih vinogorja, lagana bijela vina s ostatkom šećera, dakle tanka i slatkasta vina koja tržište navodno voli. Lokalno možda da, ali s takvim vinima u restoranima širom zemlje, gdje najmanje 98% potrošnje otpada na suha vina, nisu imali što tražiti.

David je to brzo shvatio i sasvim se odmaknuo od međimurske tradicije slatkastih vina i posvetio se takozvanim terroirskim vinima, onima koja najkvalitetnije mogu izraziti lokalne specifičnosti i koja su sasvim originalna u usporedbi s vinima iz drugih regija. Prvi je korak bio pušipel, kojem su zajedno s drugim međimurskim vinarima zaštitili naziv i oko kojeg je usuglašen zajednički stil kad dolazi pod nazivom Pušipel Classic. Radi se o suhom vinu osvježavajućeg karaktera i naglašenih kiselina koje predstavlja hrvatski odgovor na njemački riesling, recimo iz Pfalza. Potom su došli sauvignon, pinot sivi i muškat žuti. Potonji je sladak i mirisan, kao što kupci te sorte i očekuju, a prva dva su suhi, izrazito aromatični s karakterističnim sortnim svojstvima, sauvignon naglašeno herbalan, a pinot sivi naglašeno voćan. S chardonnayom je bilo najviše posla jer se David priklonio burgundskoj tradiciji dozrijevanja u drvu i trebalo je nekoliko berbi da se stekne iskustvo u oak managmentu i dosegne savršeni balans, koji je pristigao s berbom iz 2017.

Možda i najvažniji iskorak u budućnost obitelj Štampar napravila je s pjenušcima. Međimurje je savršeno podneblje za proizvodnju pjenušaca najviše klase, a Štampari su to prepoznali i sa svojim novitetom u podrumu donijeli prvu veliku internacionalnu medalju za jedan hrvatski pjenušac u zadnjih nekoliko desetljeća. Osvojili su zlatnu medalju na natjecanju Decanter World Wine Awards i nametnuli se kao sasvim ravnopravni plešivičkim asevima poput Tomca i Šembera. Na ovogodišnjem izdanju istog natjecanja za tri su vina iz temeljne linije - muškat žuti, sauvignon i pinot sivi - osvojili vrijedno srebro, što je neka vrsta jamstva za ujednačenost kvalitete cijelog portfelja. Cijene su im i dalje umjerene i trenutno nude jedan od najboljih omjera cijene i kvalitete na domaćem tržištu.

Vina vinarije Štampar koja morate probati

Štampar, Muškat žuti 2020

Cijena 55 kn
Kvaliteta 87/100


Vrlo lijepo vino iz razreda slatkastih i vrlo laganih osvježavajućih vina. Vitkog tijela, jako intenzivnog i lijepog mirisa u kojem se muškatno grožđe miješa s herbalnim i citrusnim aromama. Okus je lagan, slatkast, aromatičnog i ugodno kiselkastog finiša, izrazito osvježavajućeg karaktera. Dobro ga ohladiti prije konzumacije. Pakiran je u boci od 0,75 litara, pa mu vrijednost još više raste s obzirom da većina muškata, recimo skupljih istarskih, dolazi iz 0,5 litara boca. Sadrži samo 9% alkohola.

image
muškat žuti štampar

Štampar, Sauvignon 2019

Cijena 65 kn
Kvaliteta 89/100


Izvrstan sauvignon. Mirisno vino osvježavajućeg karaktera s puno intenzivnih herbalnih i voćnih aroma. Grejp, paprika, travnate note i cvijet bazge su najistaknutije arome iza kojih još dolaze limeta i kopriva. Prilično bogat splet aroma. U ustima odiše svježinom, ali je istovremeno i zrelo na neki način, punog okusa. Kiseline su živahne i na finišu kad se preklope s aromama agruma daju atraktivni retrookus citrusne slasti. Jako fino. 11,5% alk.

image
sauvignon štampar

Štampar, Pinot sivi 2020

Cijena 55 kn
Kvaliteta 88/100


Zaobljen pinot sivi koji obiluje aromama banane i breskve. Bogat na nepcu, zaokružen, s puno voćne slasti, u ravnoteži s ugodno naglašenom kiselošću. Izrazita voćnost mu je glavna osobina. Jako fino vino za svakodnevnu upotrebu i uz jela od peradi i bijelog mesa. Dozrijevao je u bačvama od starog hrasta koje naglašavaju intenzitet i trajanje okusa, a ne ostavljaju aromatski utjecaj “po drvu”. 12% alk.

image
pinot sivi štampar

Štampar, Chardonnay Pro et Contra 2017

Cijena 125 kn
Kvaliteta 90/100


Živi, mineralni, kremasti i zaobljeni tip chardonnaya, s obiljem različitih aroma kao što su zrelo žuto voće, breskve, note hrasta, krema od limuna, nota dima i dodir vanilije. U ustima je vino vrlo živo, ugodno naglašenih kiselina, na sredini kremasto i zaobljeno, a na finišu bridi slana mineralnost. Izvrstan primjerak kompleksnog i uravnoteženog chardonnaya. Radi se o vinu koje se može čuvati godinama i kojem bi kvaliteta još nekoliko godina odležavanjem trebala samo rasti. 13% alkohola. Uz teletinu, razne pečenke od peradi, hobotnicu ispod peke i slična krepkija jela.

image
Štampar, Chardonnay Pro et Contra 2017

Štampar, Urban White extra brut n/v

Cijena 110 kn
Kvaliteta 90/100


Jako fin pjenušac dobiven od sorte pušipel (moslavac, šipon). Živahan i elegantan, ugodno naglašene kiselosti, s puno aroma koštunjičavog voća i citrusa u ustima, izrazito osvježavajućeg karaktera. Sasvim je suh u ustima, a ima neku privlačnu citrusno voćnu slast na finišu koja ostaje u ustima još dugo po ispijanju. Poslužite ga kao aperitiv u posebnim prilikama ili uz hranu poput kamenica, morskih plodova na salatu, koktel sendviča. 12,5% alk.

image
urban white brut štampar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:40