Za svaku preporuku

Nakon kontroverznog, ali vrlo dobrog Alea s ružmarinom, Adriatic je sad lansirao i Red, izvrstan Indian pale ale

Zanimljivo je i kako se ovo craft pivo pozicionira kao domaći proizvod kojemu su ciljana publika turisti koji se žele upoznati s lokalnom ponudom

Ljetos smo bili ugodno iznenađeni kad smo u ninskoj pizzeriji Peperoni kušali Adriatic Ale. Tek kad je stiglo za stol, shvatili smo da je riječ o pivu s ružmarinom, vjerojatno jedinom takvom na svijetu. I, kako smo tada bili napisali, da smo znali da je s ružmarinom, ne bismo ga naručili. I pogriješili bismo, jer kad smo ga ipak kušali, jako nam se svidjelo - iako je riječ o izrazito aromatičnoj mediteranskoj biljci koja lako pregazi sve druge okuse, aroma ružmarina vrlo se lijepo uklopila u ovaj pale ale samoukog majstora Nenada Maričića, Zagrepčanina koji se s obitelji preselio u Rovanjsku gdje je i počeo kuhati svoja piva. Štoviše, napisali smo tada, u rujanskom izdanju magazina Dobra hrana, i da je riječ o "lako moguće najboljem pivu ovoga ljeta": Umjerene jakosti i gorčine (Alc. 5%/IBU 34), i diskretne ružmarinske note, bilo je baš pravo ljetno osvježenje.

image
Julio Frangen/Ustupljena fotografija

Neki dan imali smo priliku kušati i njihovo novo pivo. Riječ je o India pale aleu Adriatic Red. Nenad Maričić svoje pivo sada kuha u prostoru tehnološki naprednije pivovare Agram Craft u Dugom Selu, gdje ima mogućnost koristiti centrifugu pa su i piva stabilnija, bez opasnosti od zamućivanja ili kvarenja okusa koje može izazvati zaostali kvasac.

Adriatic Red IPA punokrvni je tamni ale sa 6% alkohola, sa 49 IBU i osjetno je gorči, ozbiljno pivo za znalce i ljubitelje vrhunskog piva, rekli bismo, idealno za ovo doba godine. Krasne je tamno crvene boje koju mu daje prženi ječmeni slad, postojane pjene, s blagim notama karamela i citrusa.

image

Adriatic Red

Julio Frangen/ustupljena Fotografija/

Uz neospornu vrhunsku kvalitetu, Adriatic Craft ima i svoj osobit pristup građenja brenda. Njihova su piva, naime, osim u njihovu web shopu, ekskluzivno dostupna jedino u odabranim restoranima i barovima - kako u Dalmaciji, tako i u Zagrebu. Ovo se craft pivo pozicionira kao domaći proizvod kojemu su ciljana publika turisti koji se žele upoznati s lokalnom ponudom. U tu je svrhu napravljena i web aplikacija pomoću koje možete rezervirati stol u restoranu koji drži ova piva, a ona će vas preko Google mapsa dovesti do restorana i ispričati vam priču o atrakciji ili prirodnim ljepotama u blizini, informirati o događanjima i, naravno, reći sve o Adriatic Craft pivima te vas odvesti u njihov web shop.

image
Julio Frangen/Ustupljena fotografija

Za scenu pivskog crafta prilično kompleksna operacija iza koje, na sreću, stoje piva najviše kvalitete. Planirani 3 pack na kojemu piše Welcome to Croatia! uskoro bi trebao biti upotpunjen i trećim pivom, American IPA-om Adriatic Sun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:49