Yotam Ottolenghi, izraelsko-britanski chef i autor kuharica koji je posljednja dva desetljeća jedan od ključnih aktera londonske moderne gastro-scene, nastavlja međunarodno širenje svog brenda. Nakon što je otvorio prvi inozemni punkt u Švicarskoj (Ottolenghi Geneva u sklopu hotela Mandarin Oriental, Geneva), njegov tim najavio je drugo međunarodno otvaranje: Ottolenghi Amsterdam.
Kako je ekskluzivno potvrđeno za Condé Nast Traveller, novi restoran trebao bi se otvoriti početkom 2026. godine u sklopu Mandarin Oriental Conservatoriuma u Amsterdamu. Prostor će biti smješten u prepoznatljivom staklenom atriju hotela, a koncept je inspiriran londonskim ROVI-jem, jednim od Ottolenghijevih projekata koji naglašavaju kuhanje s fokusom na povrće i snažne, slojevite okuse. Dolazak Ottolenghija dodatno je zanimljiv jer Amsterdam već sada nudi pregršt šarolikih restorana i vrlo živu, međunarodnu scenu koja se stalno mijenja.
Ottolenghi je za Condé Nast Traveller izjavio da mu je povratak u Amsterdam osobno važan jer je u gradu živio sredinom 1990-ih, dok je ondje završavao magistarski studij, prije preseljenja u London 1997. Prisjetio se tog razdoblja kao vremena u kojem je grad živio opušteno i “na ulici”, ljudi su, rekao je, sjedili na kućnim pragovima s čašom vina i vozili bicikle kroz kvartove. Sada, tri desetljeća kasnije, otvara restoran nedaleko od Van Goghovog muzeja i u blizini dijela grada u kojem je nekad živio.
Dodao je da će se jelovnik držati iste filozofije kao i u londonskim restoranima: povrće u središtu, izraženi okusi te česta uporaba fermentacija i ukiseljavanja. Ottolenghi se pritom već godinama smatra jednim od najutjecajnijih autora koji su povrtnoj kuhinji dali novu relevantnost i širu publiku, i u restoranima i kroz knjige.
Ottolenghi je u Londonu prisutan od 2002., kada je otvoren prvi Ottolenghi u Notting Hillu, a tijekom godina razvio je mrežu delija i restorana od Hampsteada do Spitalfieldsa, uz prepoznatljivu ponudu mediteransko-bliskoistočnog profila, s naglaskom na sezonalnost i jela koja su istodobno konkretna i razigrana. Uz restorane, snažno je utjecao i na način na koji se u Londonu (i šire) razmišlja o povrću kao ravnopravnom središtu tanjura, a ne tek prilogu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....