ŠIRENJE EUROPOM

Nakon Londona, omiljeni autor kuharica širi svoje poslovanje! Uskoro otvara restoran u još jednom europskom gradu

Yotam Ottolenghi najavio je drugo međunarodno otvaranje, čime širi svoj brend do Nizozemske
Yotam Ottolenghi najavio je drugo međunarodno otvaranje, čime širi svoj brend do Nizozemske

Yotam Ottolenghi, izraelsko-britanski chef i autor kuharica koji je posljednja dva desetljeća jedan od ključnih aktera londonske moderne gastro-scene, nastavlja međunarodno širenje svog brenda. Nakon što je otvorio prvi inozemni punkt u Švicarskoj (Ottolenghi Geneva u sklopu hotela Mandarin Oriental, Geneva), njegov tim najavio je drugo međunarodno otvaranje: Ottolenghi Amsterdam.

image

Yotam Ottolenghi

Instagram

Kako je ekskluzivno potvrđeno za Condé Nast Traveller, novi restoran trebao bi se otvoriti početkom 2026. godine u sklopu Mandarin Oriental Conservatoriuma u Amsterdamu. Prostor će biti smješten u prepoznatljivom staklenom atriju hotela, a koncept je inspiriran londonskim ROVI-jem, jednim od Ottolenghijevih projekata koji naglašavaju kuhanje s fokusom na povrće i snažne, slojevite okuse. Dolazak Ottolenghija dodatno je zanimljiv jer Amsterdam već sada nudi pregršt šarolikih restorana i vrlo živu, međunarodnu scenu koja se stalno mijenja.

image
Yotam Ottolenghi Facebook

Ottolenghi je za Condé Nast Traveller izjavio da mu je povratak u Amsterdam osobno važan jer je u gradu živio sredinom 1990-ih, dok je ondje završavao magistarski studij, prije preseljenja u London 1997. Prisjetio se tog razdoblja kao vremena u kojem je grad živio opušteno i “na ulici”, ljudi su, rekao je, sjedili na kućnim pragovima s čašom vina i vozili bicikle kroz kvartove. Sada, tri desetljeća kasnije, otvara restoran nedaleko od Van Goghovog muzeja i u blizini dijela grada u kojem je nekad živio.

Dodao je da će se jelovnik držati iste filozofije kao i u londonskim restoranima: povrće u središtu, izraženi okusi te česta uporaba fermentacija i ukiseljavanja. Ottolenghi se pritom već godinama smatra jednim od najutjecajnijih autora koji su povrtnoj kuhinji dali novu relevantnost i širu publiku, i u restoranima i kroz knjige.

image
Lidija Lončarić

Ottolenghi je u Londonu prisutan od 2002., kada je otvoren prvi Ottolenghi u Notting Hillu, a tijekom godina razvio je mrežu delija i restorana od Hampsteada do Spitalfieldsa, uz prepoznatljivu ponudu mediteransko-bliskoistočnog profila, s naglaskom na sezonalnost i jela koja su istodobno konkretna i razigrana. Uz restorane, snažno je utjecao i na način na koji se u Londonu (i šire) razmišlja o povrću kao ravnopravnom središtu tanjura, a ne tek prilogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 08:02