Nakon što je u metropoli uhodao svoja dva lokala Mime‘s Tratorria na Vrbanima i Mime‘s Gourmet Bar u Petrinjskoj ulici, zagrebački ugostitelj Joško Kovač odlučio je dio biznisa preseliti u Istru. I tako je lani Kovač i pitoresknom Svetvinčentu, malom mjestu u južnoj Istri, koje se turistički razvija, otvorio svoj treći restoran - La Casa Mime‘s. Ove je godine dodatno u Zagrebu otvorio Mime‘s Pizzeriu.
S predivnim pogledom na srednjovjekovni kaštel Morosini-Grimani, ovaj restoran koji je nastao na mjestu nekadašnje legendarne istarske konobe i restorana klasične tradicionalne istarske kuhinje koja je radila desetljećima i bila jako popularna među lokalcima, Kovač je stvorio novo mondeno mjesto. Otvorio je restoran-bistro koje nudi ne samo finu hranu, nego i dobar izbor istarskih, slavonskih i dalmatinskih vina.
- Za otvaranje lokala u Istri odlučili smo se jer je povezan s našim novim poslovnim partnerom Zoranom Maravićem koji je rodom iz Pule. Kako su se poslovno povezali, došla je ideja da se otvori još jedan restoran u Istri, ali sličnog koncepta. Sve se namirnice sezonske, većinom od lokalnih dobavljača i OPG-ova. Bitna nam je autohtonost, kazala nam je voditeljica marketinga ove grupe Martina Lukić.
Lani je stara konoba doživjela kompletnu renovaciju za kojom je dugo vapila. Njihov kreativni chef Tomislav Čurdo iz Zagreba na kartu stavio mnogo ribljih jela, što u Svetvinčentu dosad nije bio slučaj. Čurdo je i autor svih jela na jelovniku osim slastica.
- U meniju je ostalo nekoliko klasika od lani kao što su bikovi obrazi i sporo kuhana teleća koljenica te naš rižoto Mime‘s koji se proteže kroz sve lokale. Radi se o rižotu s kraljevskim kozicama, šafranom i tartufima. Ali ove godine smo ubacili više morske ponude. Imamo više zastupljeno ribe, hobotnice, lignji što se tiče predjela i glavnih jela. Odlučili smo se uvrstiti više mora na jelovnik jer smo lani vidjeli da to gosti puno traže. Bez obzira što je to unutrašnjost Istre, gosti poimaju da su na moru i da su došli na odmor na more. Uostalom, blizu smo obale i gosti očekuju takvu ponudu, ističe chef koji je u Mime‘su od samih početaka. Uz klasike kao što su brancin ili tuna, ove godine na meni su ubacili hobotnicu u tempuri i lignje u panko mrvicama.
- Sve radimo s jadranskom ribom, što je više moguće. S druge strane, dok smo lani imali nešto više istarske tradicionalne kuhinje na meniju, ove godine to ne nudimo u tolikom obimu jer to svi nude. Ne želimo se baviti nečime što ima 99 posto lokala. Mi imamo svoju priču i viziju i na taj način kuhamo. Ono što od tradicionalne istarske kuhinje nudimo su istarske kobasice i istarski pršut koje sami radimo i sušimo. Još čekamo da nam se osuši pršut. Tako imamo s tartufom rižoto, raviol, piletinu, neka predjela, navodi nam dalje glava kuhinje savičentinskog Mime‘sa. Najviše ističe svoje uzdanice na meniju, a to su kraljevske kozice u tempuri, biftek tartar s usoljenim žumanjkom i pizza kruhom, teleći fikando s tartufima, punjeni njoki s gorgonzolom i pekan orasima od cikle, morski rižoto, raviol punjen žumanjkom i skuta sirom, sporo kuhana teleća koljenica, hobotnica u tempuri, pileći file, ali i steakovi.
Sve deserte za sve Mime‘s lokale radi mladi francuski slastičar Paul Delalande koji je u Zagreb došao iz Pariza. Radio je po Francuskoj i Americi, a iskustvo je stekao u najprestižnijim pariškim hotelima i slastičarnicama. Kušali smo njegovu Pavlovu tortu s jagodama. Pun pogodak.
Inače, cijeli je koncept ovog restorana vezan uz Mime‘s grupu. Prvi restoran Mime‘s Gourmet bar otvoren je 2019. godine, a nakon toga uslijedili su svi drugi projekti. Sam naziv Mime‘s vlasnik je dao prema svom ocu kojega su svi zvali dida Mime.