POVIJESNI TRENUTAK

Nakon pola stoljeća malo istarsko selo dobiva spektakularnu uljaru, među najmodernijima na svijetu

Klaudio i Ivan Ipša
 Domagoj Kunić
Selo Ipši dobiva uljaru nakon više od pola stoljeća zahvaljujući obitelji Ipša gdje je ovog tjedna održana probna prerada maslina

Svako veće istarsko selo nekad je imalo vlastitu uljaru pa tako i Ipši, selo koje se nalazi podno Oprtlja malog gradića u sjeverozapadnoj Istri. Najveća zasluga zašto je spomenuto seoce poznato ne samo lokalcima već i strancima izvan granica zemlje su postignuća obitelji Ipša koja je svojevremeno bila i u vlasničkoj strukturi seoske uljare. Zadnja prerada ondje, odvila se 1966. da bi nakon više od pola stoljeća u Ipšima ponovno potekle kapi maslinova ulja.

image
Prve kapi maslinovog ulja u novoj uljari obitelji Ipša
Domagoj Kunić

"Prije godinu dana započeli smo s investicijom koja je sufinancirana sredstvima Europske Unije, a obuhvaća rekonstrukciju postojećih zgrada u kojima će biti trgovina, dvije degustacijske sale s kuhinjom, uredi, podrum i skladišni prostor. Osim toga projekt obuhvaća i izgradnju nove zgrade u kojoj je smještena uljara. Ovogodišnju berbu preradit ćemo u vlastitoj uljari koja je jedna od najsofisticiranijih uljara u Hrvatskoj i po našim informacijama jedna od ukupno četiri takve u svijetu. Posebnost se očituje u tome da se temperatura kontrolira u cijelom sistemu prerade, a započinje već kod pranja maslina. Cijeli se proces odvija bez prisutnosti kisika, a ulje se na kraju filtrira." otkrili su nam iz obitelji Ipša.

image
Prvo ulje u Ipšima nakon više od 50 godina
Domagoj Kunić
image
Atmosfera u uljari
Domagoj Kunić

Pokretanje uljare i iščekivanje prvog ulja povijesni je trenutak ne samo za obitelj Ipšu već i za tamošnje stanovnike. Tako je prvi dan jeseni u Ipšima ispraćen emocijama i zdravicom. Naime, 23. rujna.2020. godine odvila se prva probna prerada, a nabrali su istarsku bjelicu. Članovi obitelji jako su zadovoljni dobivenim uljem. Ove godine očekuju dobru berbu i ostaju pri proizvodnji tri monosortna ulja Frantoio, Leccino i Istarsku Bjelicu​ i jedne kupaže– Selekcija​.

image
Ulje
Domagoj Kunić

Podsjetimo, kako obitelj Ipša s glavnim licima Klaudijom i Ivanom Ipšom, u priču s uljima ulaze krajem devedesetih obnovom starih obiteljskih maslinika. Početkom 2000.-ih polako ali sigurno kreću se afirmirati svojim uljima kako na domaćoj tako i na svjetskoj maslinarskoj sceni.

image
Klaudio i Ivan Ipša
Domagoj Kunić

Potvrdu za svoj rad dobili su 2005. godine kada su njihova ulja sorata frantoio i istarska bjelica postala jedna od prvih hrvatskih maslinovih ulja koja su do tada ušla u svjetski vodič ekstra djevičanskih maslinovih ulja, Flos Olei. Sjajan uspjeh nešto kasnije je ostvarilo ulje Frantoio koje je 2011. i 2017. godine, prema istoimenom vodiču, uvršteno među 20 najboljih maslinovih ulja na svijetu. Sjajni uspjesi se nastavljaju te u njihovo maslinovo ulje osvaja nevjerojatnih 98/100 bodova u svjetskom vodiču Flos Olei za 2020. godinu, što je najveći broj bodova koje su ikad osvojili u 16 godina od kad su prvi puta uvršteni u bibliju maslinovih ulja.

image
Split, 181007.
Maslinova ulja iz prodavaonice Uje Ipsa, istarska bjelica.
Foto: Jadran Babic/Cropix
Jadran Babic/Cropix

Maslinici obitelji Ipša, od prve obnove i sadnje koja je započela 1998.godine pa do danas, prostiru se pretežito oko sela Ipši, manji dio podno vinograda na Santa Eleni i dijelom na lokacijama Vižintini Vrhi i Mazurija. Nalaze se na starim, postojećim terasama na nadmorskoj visini od 180-420 metara koje su manje izložene nepovoljnim vremenskim uvjetima. Starost njihovih maslina je između 20 i 200 godina, a prisutne sorte u Ipšima su: Istarska bjelica, Bugla, Črnica, Leccino i Frantoio.

image
Ulje
Domagoj Kunić

Ulje se može kupiti u specijaliziranim trgovinama i boljim vinotekama diljem Hrvatske, a cijeli popis prodajnih mjesta nalazi se ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:33