Kamo ide ovaj svijet

Nakon servisa, eto ih i u kuhinji: Uskoro se otvara prvi restoran kojim upravlja AI kuhar

 Julia Garan/Getty Images/istockphoto
Cilj, kažu Aimanovi tvorci, nije zamijeniti čovjeka dok kuha, već nadopuniti njegova znanja i vještine
Cilj, kažu Aimanovi tvorci, nije zamijeniti čovjeka dok kuha, već nadopuniti njegova znanja i vještine

WOOHOO, restoran u Dubajiu, koji se predstavlja kao "restoran budućnosti", novost je u svijetu. Trebao bi biti otvoren u rujnu na korak od najviše zgrade na svijetu, Burdž Kalife, piše Hina. Hranu u WOOHOO-u prvo će ipak pripremati ljudi, ali sve ostalo - od jelovnika do ambijenta i usluge - bit će dizajnirano kulinarskim modelom stvorenim umjetnom inteligencijom pod nazivom "Chef Aiman".

Aiman ​​- kombinacija riječi "AI" i "čovjek" - obučen je na desetljećima istraživanja znanosti o hrani, podacima o molekularnom sastavu i više od tisuću recepata iz kulinarskih tradicija diljem svijeta, rekao je Ahmet Oytun Cakir, jedan od osnivača WOOHOO-a.

Iako model Aiman ​​ne može kušati, mirisati ili "komunicirati" sa svojim jelima kao što bi to inače činio kuhar, on funkcionira tako da jela rastavlja na njihove sastavne dijelove poput teksture, kiselosti i sl. te ih ponovno sastavlja u neobične kombinacije okusa i sastojaka, a sve prema Aimanovim programerima.

Te prototipove zatim usavršavaju pravi kuhari, odnosno ljudi, koji kušaju kombinacije i daju smjernice, u nastojanju koji predvodi poznati kuhar iz Dubaija Reif Othman.

image
Jun/Getty Images

"Njihovi odgovori na moje prijedloge pomažu mi da pročistim razumijevanje onoga što funkcionira izvan pukih podataka", objasnio je Aiman ​​u intervjuu za interaktivni AI model.

Cilj, kažu Aimanovi tvorci, nije zamijeniti čovjeka dok kuha, već nadopuniti njegova znanja i vještine.

"Ljudsko kuhanje neće biti zamijenjeno, ali vjerujemo da će (Aiman) podići ideje i kreativnost", rekao je Oytun Cakir, koji je ujedno i glavni izvršni direktor tvrtke za ugostiteljstvo Gastronaut.

Aiman ​​je dizajniran za razvoj recepata koji ponovno koriste sastojke koje restorani često odbacuju, poput ostataka mesa ili masti, rekao je.

Dugoročno gledano, osnivači WOOHOO-a vjeruju da bi Aiman ​​mogao dobiti licencu za restorane diljem svijeta, smanjujući kuhinjski otpad i poboljšavajući održivost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 09:19