WOOHOO, restoran u Dubajiu, koji se predstavlja kao "restoran budućnosti", novost je u svijetu. Trebao bi biti otvoren u rujnu na korak od najviše zgrade na svijetu, Burdž Kalife, piše Hina. Hranu u WOOHOO-u prvo će ipak pripremati ljudi, ali sve ostalo - od jelovnika do ambijenta i usluge - bit će dizajnirano kulinarskim modelom stvorenim umjetnom inteligencijom pod nazivom "Chef Aiman".
Aiman - kombinacija riječi "AI" i "čovjek" - obučen je na desetljećima istraživanja znanosti o hrani, podacima o molekularnom sastavu i više od tisuću recepata iz kulinarskih tradicija diljem svijeta, rekao je Ahmet Oytun Cakir, jedan od osnivača WOOHOO-a.
Iako model Aiman ne može kušati, mirisati ili "komunicirati" sa svojim jelima kao što bi to inače činio kuhar, on funkcionira tako da jela rastavlja na njihove sastavne dijelove poput teksture, kiselosti i sl. te ih ponovno sastavlja u neobične kombinacije okusa i sastojaka, a sve prema Aimanovim programerima.
Te prototipove zatim usavršavaju pravi kuhari, odnosno ljudi, koji kušaju kombinacije i daju smjernice, u nastojanju koji predvodi poznati kuhar iz Dubaija Reif Othman.
"Njihovi odgovori na moje prijedloge pomažu mi da pročistim razumijevanje onoga što funkcionira izvan pukih podataka", objasnio je Aiman u intervjuu za interaktivni AI model.
Cilj, kažu Aimanovi tvorci, nije zamijeniti čovjeka dok kuha, već nadopuniti njegova znanja i vještine.
"Ljudsko kuhanje neće biti zamijenjeno, ali vjerujemo da će (Aiman) podići ideje i kreativnost", rekao je Oytun Cakir, koji je ujedno i glavni izvršni direktor tvrtke za ugostiteljstvo Gastronaut.
Aiman je dizajniran za razvoj recepata koji ponovno koriste sastojke koje restorani često odbacuju, poput ostataka mesa ili masti, rekao je.
Dugoročno gledano, osnivači WOOHOO-a vjeruju da bi Aiman mogao dobiti licencu za restorane diljem svijeta, smanjujući kuhinjski otpad i poboljšavajući održivost.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....