Ovotjedna dodjela Michelinovih priznanja, kako smo već izvijestili, donijela je lijepa iznenađenja za hrvatsku gastronomsku scenu. Hrvatska se može pohvaliti jednim restoranom koji nosi dvije Michelinove zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne prestižne Michelinove zvjezdice, globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake. Nove zvjezdice osvojili su Krug iz Splita te Cap Aureo iz Rovinja. Dodajmo kako je pritom restoran Agli Amici iz Rovinja uspješno zadržao dvije zvjezdice, dok su po jednu Michelinovu zvjezdicu uspješno zadržali restorani Dubravkin put (Zagreb), Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb), Boškinac (Novalja), LD Restaurant (Korčula), Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Korak (Jastrebarsko).
Bib Gourmand dodatno je na listu uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako možemo pohvaliti i s ukupno 12 restorana s ovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.
No, dok su ovakve novosti bile očekivane, jer kvaliteta koju pojedini domaći restorani pokazuju i podižu iz godine u godinu nije mogla proći nezapaženo, mnoge su iznenadila priznanja koja je Michelin ove godine u Hrvatskoj dodijelio prvi put. Tim priznanjima ističe se raznolikost profesija i vještina koje čine ugostiteljsku industriju. Priznanje za mladog chefa dobila je Gabriela Filca iz restorana Nebo by Deni Srdoč u Rijeci, priznanje za kvalitetu pružene usluge primit će Vera Korak iz restorana Korak na Plešivici, a priznanje za sommeliera osvojio je Dinko Lozica iz korčulanskog restorana LD.
Iz razgovora s dobitnicima, koji su ostali skromni u odgovorima i razmišljanjima, očito još uvijek nesvjesni činjenice da im je najznačajniji i najprepoznatljiviji gastronomski vodič na svijetu odao priznanje za njihov rad, možemo reći kako bi na primjeru tih mladih ljudi mnogi mogli učiti o predanosti, ulaganju u sebe i svoje znanje te skromnosti.
Ovo su priče troje ljudi koje je cijenjeni gastronomski vodič nagradio jer su se svojom profesionalnošću i posvećenošću profesiji istaknuli na sceni.
Kvaliteta pružene usluge: Vera Korak, Restoran Korak, Plešivica, Jastrebarsko
Vera Korak: ‘Ako postoji nešto na što sam najponosnija, onda je to upravo osjećaj koji gost doživi kod nas‘
Utiske o osvojenom priznanju podijelila je za Dobru hranu.
Sommelier: Dinko Lozica, LD Restoran, Korčula
Dinko Lozica: ‘Ključ svega je rad, trud, velika disciplina i stalno težiti izvrsnosti. I to mora biti konstanta‘
Ovo su njegovi dojmovi o osvojenom priznanju.
Mladi chef: Gabriela Filca, Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč, Hilton Rijeka Costabella, Rijeka
Gabriela Filca: ‘Vjerujem da ovakve stvari dolaze samo onima koji se usude sanjati veliko‘
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....