Objavljen vodič za 2025.

Hrvatska ima dva nova restorana s Michelinovom zvjezdicom!

Cap Aureo, ekskluzivni restoran rovinjskog hotela Park, i Krug - osvježenje na splitskoj sceni, pridružili su se elitnom društvu najboljih restorana na svijetu prema cijenjenom gastronomskom vodiču

Objavljen je dugoočekivani Michelinov vodič za Hrvatsku! Sustav ocjenjivanja koji prate vodeći restorani diljem svijeta postao je i kod nas ključan pokazatelj profesionalnih standarda, dosljednosti i kvalitete, stoga ne čudi što su mnogi nestrpljivo čekali kako bi saznali ima li promjena na hrvatskoj gastronomskoj sceni. Restoranima sa zvjezdicama ove su se godine u Hrvatskoj priključili i rovinjski Cap Aureo, restoran na čelu kojega je chef Jeffrey Vella, a u čijem je timu i pastry chefica Maša Salopek, svojevremeno proglašena najboljom slastičarkom na svijetu te splitski restoran Krug kojega vode Karlo Kaleb i Jurica Delić, dvojac koji je prije otvorenja restorana učio od najvećih chefova na svijetu. Stoga se od danas Hrvatska može pohvaliti s jednim restoranom koji nosi dvije Michelinove zvjezdice te s 12 restorana nositelja jedne globalno najznačajnije i najprepoznatljivije gastronomske oznake.

"Još jedno izdanje Michelinovog vodiča donijelo je potvrdu kvalitete hrvatske gastronomije te izvrsnosti naših chefova koji su prepoznati i priznati i na svjetskoj razini. Hrvatska eno i gastro ponuda neizostavan je dio naše cjelokupne turističke ponude, jer upravo ona zaokružuje potpuni doživljaj naše zemlje svakom gostu, našu autohtonost i kulinarsko bogatstvo. Zbog svoje važnosti ovaj oblik turizma prepoznat je i u našim strateškim dokumentima i veseli nas što je iz godine u godinu kvaliteta ponude sve veća i raznovrsnija te prati svjetske trendove ne gubeći hrvatsku autentičnost. Čestitam svima koji su i ove godine uvršteni u MICHELINOV vodič čime su ponovo pozicionirali Hrvatsku kao zemlju vrhunske gastronomije", izjavio je ovim povodom Tonči Glavina, ministar turizma i sporta.

image

Chef Jeffrey Vella

Mak Vejzović

Cap Aureo Signature Restaurant iz Rovinja dobitnik je nagrade Dobrih restorana 2024. za Najbolji hotelski restoran visoke kategorije

image
Mak Vejzović
image

Terasa restorana Cap Aureo s koje puca panoramski pogled na Rovinj

Maja Šokčević Lovrić

Michelinova recenzija: "Kuhinja chefa Jeffreyja Velle ističe se snažnom osobnošću, pažljivim uvažavanjem lokalnog područja i korištenjem odabranih sirovina nabavljenih u krugu od 50 km. Njegova nit vodilje prirodno povezuje okuse obalne Hrvatske s intenzivnim mirisima zaleđa. Jelovnik, koji chef opisuje kao pravo "putovanje", vodi goste kroz sezonske delicije s degustacijskim slijedovima različitih duljina, omogućujući im slobodu da stvore vlastito gastronomsko iskustvo. Među preporučenim jelima su grdobina s umakom od gljiva i janjetina - izuzetno mekana, topi se u ustima - poslužena s ukusnim začinom na bazi boba. Vinska karta je dobro osmišljena i strukturirana: s jedne strane - tradicionalne etikete, pretežno hrvatska, a s druge strane - "vintage cellar", izbor izvrsnih međunarodnih cru vina iz iznimnih berbi, osmišljen za prave znalce. Usluga je elegantna, ali neformalna te odmah opušta goste. Pogled na stari grad kruna je zaista gastronomskog iskustva visoke razine."

Cap Aureo, restoran u rovinjskom Grand Park hotelu spada u visoku kategoriju hrvatskih restorana, zahvaljujući činjenici da se nalazi u ekskluzivnom hotelu, ali i zbog hvaljenog chefa Jeffreyja Velle, koji ga je postavio nakon niza drugih jednako uspješnih i ekskluzivnih restorana. Osim toga, restoran u hotelu Grand Park ne može biti bolje smješten, spektakularan pogled kroz staklenu stijenu na Rovinj doista je jedinstven, a o onome što nudi na tanjuru, Dobra hrana je više puta pisala. Svi oni koji su ga posjetili i doživjeli iskustvo večere chefa Velle u jednome se slažu - jedan je to od najboljih restorana u Istri, a ovo priznanje dolazi kao poticaj za nastavak gastronomske izvrsnosti.

image

Restoran Krug u Splitu odmah je privukao pažnju zanimljivim konceptom

Prosper Filipović/Franko Kelam
image

Tim restorana Krug

Prosper Filipović/Franko Kelam

Michelinova recenzija: "Samo nekoliko koraka od splitske rive, cijelo iskustvo u Krugu vrti se oko kuhinje, smještene u središtu blagovaonice i okružene L-oblikovanim stolom koji gostima omogućuje izravnu interakciju s kuharima. Svako jelo predstavljaju kuhari, koji dijele njegovu povijest i inspiraciju, ističući time identitet mjesta. Kuhinja je suvremena, s jakim naglaskom na proizvod i dubokom vezom s lokalnim područjem... Gotovo svi sastojci dolaze iz mora ili okolnog zaleđa, dok se povrće nabavlja od lokalnih uzgajivača. Kad god je to moguće, sami prave sve što mogu: od kruha do maslaca, pa čak i fermentiranih proizvoda. Riba i meso odležavaju u vidljivim hladnjacima smještenim u blagovaonici. Posebno treba spomenuti sommeliera, čija se stručnost ogleda u opsežnoj i dobro odabranoj vinskoj karti, koja savršeno nadopunjuje svako jelo."

Koncept Kruga temelji se na degustacijskom (tasting) meniju u više sljedova koje prate vina, fermenti poput domaćih kefira, kombuche ili koktela. Ponuda u Krugu koncipirana je oko sljedova, a jednom kad odaberete koliko ih želite isprobati, odlučujete hoćete li tome pridružiti uparivanje s vinom ili možda čak bezalkoholnim pićima. Restoran je zasnovan na konceptu otvorene kuhinje opasane dugim stolom (šankom) u obliku slova L za kojim sjede gosti, kapaciteta za 12 osoba, o čemu smo pisali kada smo ih posjetili.

Kako doznajemo, svečana dodjela Michelinovih zvjezdica, Bib Gourmand oznaka i preporuka održat će se 8. srpnja u Šibeniku.

Prema ovom cijenjenom gastronomskom vodiču Michelinovu zvjezdicu 2025. zadržali su LD na Korčuli, rovinjski Monte, Dubravkin put i Noel u Zagrebu, Alfred Keller iz Malog Lošinja, zatim Boškinac u Novalji, Korak na Plešivici, šibenski Pelegrini te Nebo u Rijeci i dubrovački 360. Jedini koji ima dvije Michelinove zvjezdice i dalje ostaje rovinjski restoran Agli Amici.

image

Agli Amici Rovinj

Maistra/Press

Kada je pak riječ o oznaci Michelin Green Star, istu su uspješno zadržali restorani Zinfandel’s (Zagreb), Konoba Mate (Korčula) i Korak (Jastrebarsko). Podsjećamo kako se ova oznaka dodijeljuje onim restoranima koji su posebno posvećeni gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.

"Kao glavni destinacijski partner Michelina za Hrvatsku, iznimno nas veseli nova selekcija i dodjela prestižnih oznaka našim restoranima. Ovo je još jedno značajno priznanje hrvatskoj gastronomiji, ali i potvrda kontinuiranog podizanja kvalitete, autentičnosti i kreativnosti na domaćoj kulinarskoj sceni. Hrvatska se sve snažnije pozicionira kao vrhunska eno-gastronomska destinacija, a Michelinova selekcija važan je pokazatelj međunarodne prepoznatljivosti naše ponude. Ovo priznanje ne ide samo chefovima i timovima restorana, već i cijeloj destinaciji jer vrhunska gastronomija postaje sve važniji motiv dolaska turista i dio identiteta Hrvatske kao zemlje bogate, kvalitetne i održive gastronomije", izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, uputivši iskrene čestitke svima koji su dobili nove i zadržali postojeće zvjezdice.

Uz navedene oznake Michelin je na listu Bib Gourmand dodatno uvrstio još i restorane Konoba Pescaria (Mošćenička Draga) i K.užina (Split) pa se tako Hrvatska danas može pohvaliti s ukupno 12 restorana s ovom oznakom koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

Novost je i dodjela posebnih Michelin priznanja kojima se ističe raznolikost profesija i vještina koje čine ugostiteljsku industriju. Priznanje za mladog chefa dobila Gabriela Filca iz restorana Nebo by Deni Srdoč, dok je priznanje za kvalitetu pružene usluge primila Vera Korak iz restorana Korak. Priznanje za sommeliera osvojio je Dinko Lozica iz restorana LD.

Više o dobitnicima i istaknutim restoranima možete doznati i ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 13:55