Gabriela Filca, chefica riječkog restorana Nebo Restaurant&Lounge by Deni Srdoč, od Michelina je dobila priznanje za mladog chefa, koje se u našoj zemlji prvi put dodjeljuje ove godine. Ova nagrada, kako smo istaknuli, predstavlja novost u izboru Michelinova vodiča. Iako je znala da takva kategorija postoji u svijetu, Gabriela nam kaže kako nije znala da je uvedena i kod nas. Nestrpljivo su u restoranu, dodaje, iščekivali proglašenje zvjezdica koju su i ove godine opravdali, ali priznanje za mladog chefa godine bilo je potpuno iznenađenje.
- Nisam očekivala ovo priznanje, a još sam manje očekivala da će pripasti meni. Javio mi je tu vijest moj dugogodišnji kolega Tomislav Mikinac (op.a., voditelj i head sommelier restorana Nebo) i moram priznati da sam ostala bez riječi. Upravo zato mi ova nagrada toliko znači. Velika je čast da me prepoznao jedan tako prestižan vodič. Za mene su ta priznanja velika motivacija i snažan vjetar u leđa. Lijep je osjećaj kad netko prepozna trud, rad i posvećenost koje svakodnevno ulažem. To mi daje dodatnu snagu i potvrdu da idemo u dobrom smjeru. Naravno, uz sve to dolazi i odgovornost - jer treba zadržati razinu i opravdati očekivanja, ističe chefica Filca.
Upravo zbog elementa iznenađenja ova joj je nagrada izuzetno važna.
- Iza ovog priznanja stoji jako puno truda i posvećenosti - i mog osobnog i cijelog tima. To je svakodnevni rad, često u zahtjevnim uvjetima, ali kada voliš ono što radiš, sve to prihvaćaš s lakoćom. Na sreću, imam puno energije, ali iskreno - ponekad bih voljela da dan traje malo duže, da stignem sve što želim.
Ovu nagradu posebno je željela posvetiti svom mentoru - chefu Deniju Srdoču, za kojeg kaže da je "najbolji chef i osoba koja me vodila, učila i vjerovala u mene od samih početaka."
- Posvetila bih je, naravno, i mojoj majci, mojoj zmajčici - ona je bila i ostala moja najveća podrška na svakom koraku. I ona i Deni su najzaslužniji za to što sam danas tu gdje jesam - kaže chefica koja je na ovu poziciju došla s 23 godine, u siječnju prošle godine.
Njezina ljubav prema kulinarstvu, već je valjda svima poznato, rođena je još u djetinjstvu. Od ranog djetinjstva chefica Filca je razvila duboku povezanost s hranom kroz majčinu kuhinju i vrt, a domaći proizvodi, ljubav i briga uloženi u svako jelo pripremljenih obroka po receptima koji se prenose s generacije na generaciju, usadili su u njoj strast za kulinarskim umijećem.
Kaže nam, teško joj je izdvojiti samo jedno jelo koje bi istaknula kao mogući razlog za ovo priznanje, no najponosnija je na svoj prvi autorski meni.
- Svaki mladi chef nosi u sebi ideje i vizije koje godinama razvija i priželjkuje jednog dana pretvoriti u stvarna jela. Meni je ta prilika došla upravo u tom meniju. Zato ne bih istaknula jedno jelo, već cijeli meni, jer sam kroz njega uspjela prenijeti sve ono o čemu sam dugo razmišljala i što sam godinama zamišljala. Posebno mi je drago što sam kroz njega mogla, uz cijelu Hrvatsku, ispričati malo više o Lici, mjestu gdje sam odrasla - kroz okuse, mirise i emocije koje to djetinjstvo nosi.
Kako je kuhanje odmalena njezina najveća strast, posebno naglašava kako ne bi ništa mijenjala u svom profesionalnom putu. Svjesna je da je čeka još mnogo izazova i novih prilika, a znatiželjna i otvorena kakva je po prirodi, dodaje - spremna je hrabro prihvatiti sve što dolazi.
Među brojnim iskustvima koja su je oblikovala, najdragocjenijim smatra prve korake uz Denija Srdoča u restoranu Draga di Lovrana.
- To su bili moji počeci u svijetu fine dininga, i upravo tamo sam najviše naučila. Tada sam prvi put shvatila koliko je naš posao zahtjevan i koliko odgovornosti nosi sa sobom. Taj osjećaj me prati i danas, sedam godina kasnije.
Potvrdi Michelinove zvjezdice i osvojenom priznanju, otkriva nam, nazdravili su su zajedno u timu, no, dodaje, "pravo slavlje tek se sprema".
Premda fizički više nije uz nju u kuhinji - jer je Deni Srdoč preselio u Njemačku, gdje je u samom središtu Mannheima otvorio svoj prvi coffee & brunch lokal pod nazivom Sleepy Bird - nekadašnji head chef Neba bio je među prvima koji su joj čestitali.
Tog su jutra, ispričala nam je, ona i Deni bili u stalnom kontaktu. Priznaje da zna biti nestrpljiva, pa ga je zasula porukama. No on je već naviknut na njezin temperament.
- Čim sam imala priliku, nazvala sam ga da mu javim da smo zadržali zvjezdicu. Bio je jako ponosan i sretan. I ja s njim, jer smo opravdali njegovo povjerenje i nastavili graditi ono što je on počeo.
Na kraju, kaže nam da joj je ostalo još neostvarenih snova, no o njima zasad ne želi govoriti. Vjeruje da ovakve stvari dolaze samo onima koji se usude sanjati veliko.
- Po tom pitanju ostat ću tajnovita i dopustiti da ti snovi zasad ostanu samo u mojoj glavi. Nadam se da ćete i vi biti tu da sve to popratite kad se jednom ostvare - kaže nam znakovito na kraju Gabriela Filca.
Chef Deni Srdoč, potvrđeno je i sad, donio je ispravnu odluku prepustivši kuhinju svojoj dugogodišnjoj kolegici.
- Njezina strast prema kuhanju te kulinarsko umijeće, u kombinaciji s njezinom predanošću i marljivim radom, čini je savršenim izborom za voditeljicu Neba - rekao je lani kod preuzimanja chef Srdoč. I nije pogriješio.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....