STANCIJA KUMPARIČKA

Nakon sira, krenuli su s proizvodnjom karamela od kozjeg mlijeka i stvorili novu hit poslasticu

 Privatna Arhiva
Stancija Kumparička nedavno je predstavila svoj karamel od kozjeg mlijeka pa smo odlučili saznati detalje

U Cokunima blizu Pule, u Stanciji Kumparička nedavno se, uz proizvodnju mliječnih proizvoda i agroturizam, krenulo u novom smjeru. Osim sada već nadaleko poznatog sira u teranu, Tita Winkler je, naime, krenula u proizvodnju karamela od kozjeg mlijeka i njezin je proizvod ubrzo postao pravi hit na društvenim mrežama. Odmah mu je napravila i zasebnu Instagram stranicu gdje nas sada svakodnevno mami fotografijama upravo svog neobičnog proizvoda.

"Svake godine u stanciji Kumparička se malo poigramo, eksperimentiramo i upotpunjujemo našu ponudu pa je tako nastao i karamel. U prvoj fazi kuhala sam ga ja kako bi našla pravi postupak, a sada zapravo cijeli Kumparička tim sudjeluje pri proizvodnji", rekla nam je Tita kada smo je pitali kako su u stanciji uopće došli na ideju, a zatim dodala i kako je za sam postupak najbitnije strpljenje, dok se formula za uspjeh, pogađate, krije u kvalitetnim sastojcima.

image
Privatna Arhiva

Za njihov se karamel koristi samo ekološko kozje mlijeko, malo šećera te bakreni lonac, dodajte tome još i Maillardovu reakciju i dobili ste neodoljiv slatkiš, tako nam je nekako to pojasnila Tita.

O karamelu su počeli razmišljati još prije nekoliko sezona upravo kako bi otkrili u kojoj fazi laktacije i periodu godine je mlijeko najbolje za izradu karamela. Shvatili su kako najbolje rezultate postižu u jesen, kada koze koje se slobodno pasu na njihovom imanju većinom jedu žir. Tita nam je pojasnila kako prehrana koza prilično utječe na okus, gustoću i strukturu mlijeka, a samim time i na karamel. Dodala je i kako su ove godine bili iznimno zadovoljni konačnim proizvodom te su ga napokon odlučili uvrstiti u stalnu ponudu. Sama ideja o karamelu je, objasnila nam je Tita, zapravo krenula od sira.

"Zapravo smo u početku tražili nešto što bi mogli servirati uz naše starije kozje sireve, kako bi pokazali široku primjenu kozjeg mlijeka i različite okuse koje nudi. Na stanciji karamel najčešće poslužujemo kao desert sa svježom skutom, ali naravno, na kraju smo bili iznenađeni svim mogućnostima na koje se može koristiti. Zapravo ga koristimo sa slatkim i sa slanim jelima. Odličan je dodatak kavi, uz krišku svježe jabuke, a i uz mnoge deserte, jako paše uz cheesecake, čokoladni tart, štrudlu od jabuke... Karamel je po meni također ključan sastojak za dobru marinadu za svinjska rebarca, a za pravi gastronomski doživljaj, svima predlažem da si na žličicu stave malo karamela s nekoliko kapi ekstra djevičanskog maslinovog ulja - prava eksplozija okusa!"

image
Privatna Arhiva

Ona ga pak, otkrila nam je, najviše voli koristiti u slasticama, a najdraži od svih joj je čokoladni tart s karamelom. Kaže kako ga je u posljednjih nekoliko mjeseci radila barem četiri puta. Priprema ga od baznog prhkog tijesta s kakaom koje nakon pečenja prelije karamelom, a preko njega dodaje čokoladni ganache. Naravno, dodaje, cvijet soli na vrhu je obavezan.

Kozji se karamel, saznali smo, od klasičnog šećernog karamela razlikuje ponajprije zbog bogatije mliječne baze pa samim time ima drugačiji, nježniji i kremastiji mliječni okus. Kako kaže Tita, upravo ga taj puniji okus čini posebnim.

"U usporedbi s kravljim mlijekom kozje ima više proteina i kalcija, a kada se koze pasu vani cijele godine to donosi još višu kvalitetu materije prime koja je bitna za svakog kuhara", dodala je.

image
Privatna Arhiva

Otkrila nam je i kako u stanciji Kumparička definitivno planiraju širiti ponudu te, osim kozjeg sira i proizvoda poput mlijeka, jogurta, sira u salamuri i svježih, tvrdih i polutvrdih te odležanih sireva i različitih aktivnosti kao što su šetnje s kozama i radionice izrade sira, uvesti još nekoliko noviteta. No, napominje, ove su godine prilično fokusirani na proizvodnju što kvalitetnijeg karamela.

"Od ove godine nudimo mogućnost savjetovanja pri odabiru sira koje omogućava zainteresiranima da odaberu sireve iz naše palete proizvoda uz video razgovor sa stručnjakom, da bi mogli odabrati najbolji sir za sebe, kojeg onda zapakiramo i šaljemo na kućnu adresu. Osim toga, baš smo pronašli dobavljača ekološkog zlatnog šećera pa u 2021. stiže karamel s ekološkim certifikatom, a kao dodatak trenutno istražujemo i istarski lješnjak", otkrila nam je.

Najvažnije na kraju, zanimalo nas je kako do karamela možemo doći te hoće li uskoro biti još malo dostupniji.

"Naši sirevi i karamel se trenutno mogu kupiti na Kumparički, na našoj lokaciji na Pulskoj tržnici. Karamel će se ove godine sigurno pojaviti u nekim delikatesama i sličnim trgovinama s hranom, a osim toga, šaljemo ga i dostavnim službama", objasnila nam je Tita Winkler na kraju.

Karamel od kozjeg mlijeka stajat će vas 50 kuna, a sve ostale detalje možete potražiti na Kumparička Instagram profilu te na službenoj stranici stancije.

Pročitajte još:

Kod Pule se nalazi mjesto na kojem sva osjetila prorade, a osjećaj za vrijeme potpuno nestaje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:35