Namirnice koje griju i ne debljaju!

Stove. Housewife prepares meals. Food ingredients in smoke
 / Getty Images/iStockphoto
Stručne suradnice Dobre hrane-Definija hrane donosi popis namirnica koje će vas zagrijati ali ne i opteretiti...

piše: Karmen Matković-Melki, Tena Niseteo, Definicija hrane

Tradicionalno, zimska prehrana podrazumijeva “teža” jela pripremljena na više masnoće, što često rezultira kojim kilogramom viška. No, to ne mora biti tako! Postoji, naime, cijeli niz namirnica koje “dižu” temperaturu tijela, a ako se konzumiraju razumno, pritom ne povećavaju težinu. Ove namirnice sudjeluju u termoregulaciji tijela, odnosno poboljšavaju i potiču rad metabolizma čime se stvara toplina, stručno rečeno termogeneza. Namirnice koje sadrže visoku količinu složenih ugljikohidrata, poput krumpira, žitarica, batata i mrkve, jabuke, banane i orašastih plodova, daju organizmu dovoljno goriva koje se lako probavlja i time brzo oslobađa energiju, odnosno toplinu.

S druge strane, bioaktivne komponente, poput piperina, kapsaicina, alicina, gingerola kojih ima u papru, crvenoj ljutoj papričici, češnjaku i đumbiru, potiču rad metabolizma, oslobađaju više energije odnosno topline pa je, nakon konzumacijom ovih namirnica, našem tijelu toplije. Nutricionistice iz Definicije hrane predstavljaju sedam zimskih namirnica koje će vam pomoći da se ugrijete.

Leća – bogata je bjelančevinama, ali i složenim ugljikohidratima koji organizmu daju dovoljno energije za stvaranje topline. Savjet: kuhanu leću začinite crnim paprom, češnjakom i bučinim uljem za dodatni grijući efekt.

/ Getty Images/Fuse
Wooden Spoon with Various Grains

Bademi – ukusan su međuobrok ili dodatak jelima pa ih je lako ubaciti u prehranu. Savjet: desetak badema, lješnjaka ili oraha osigurat će vašem tijelu unutarnju toplinu koja traje.

/ Getty Images/iStockphoto
tasty almonds nuts

Batat – dio je obitelji korjenastog povrća. Uz složene ugljikohidrate, sadrži i biljne pigmente karotenoide koji, osim što im daju lijepu narančastu boju, su i snažni antioksidativni regulatori imuniteta. Savjet: prstohvat ružmarina, morske soli i maslinova ulja daje batatu mediteranski štih.

/ Getty Images/iStockphoto
Roasted Sweet Potatoes

Prokulice – osim što će vam zagrijati tijelo, pomoći će i u borbi protiv gripe. Sadrže visok udjel vlakana, a bogati su i fitonutrijentima koji pozitivno djeluju na rad imunološkog sustava i metabolizma. Savjet: pripremljene na lešo prelijte aromatičnim ghee maslacem i začinite mljevenim paprom.

/ Getty Images/iStockphoto
Group of brussel sprouts

Čili papričice i đumbir – začini su koji sadrže srodne alkaloide kapsaicin i gingerol, aktivne tvari koje definiraju njihovu ljutinu, aromu i ljekovitost. Ove bioaktivne tvari ubrzavaju metabolizam, zbog čega sagorijeva masno tkivo i stvara se toplina u tijelu. Savjet: za odličan napitak koji grije savjetujemo sok od đumbira, cijeđene naranče, čili papričice i meda.

/ Getty Images/iStockphoto
Assortment of spices in wooden bowl background

Avokado – ovo egzotično kremasto voće bogato je visokokvalitetnim mastima koje u kombinaciji sa začinskim biljem vašem tijelu daje “ekstra” toplinu u hladnim zimskim danima. Savjet: pesto od avokada, maslinova ulja, limunova soka, češnjaka, papra i bosiljka namažite na prepečeni raženi kruh.

/ Getty Images/iStockphoto
Sliced avocado with bread

Jabuka – bogata je kvercetinom, bioaktivnom tvari snažnog antioksidativnog djelovanja. Uz to, sadrži dijetalna vlakna poput pektina koji “hrani” dobre bakterije u probavnom traktu i poboljšava probavu. Savjet: ribana jabuka i prstohvat cimeta biti će odlična užina koja grije

/ Getty Images/Zoonar RF
Sliced red ripe apple isolated on white background
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:34