PAMETNO I VAŽNO

Napisala je kuharicu kako bi pomogla drugima, sada ima novi cilj i pomoć je potrebna njoj

 Ivana Karmišević/Glorija Brnić./
Kako bi izdala prošireno izdanje kuharice "Autoimuni nutrivor", autorica Petra Krolo pokrenula je crowdfunding kampanju

Kako bi podijelile vlastita iskustva i najnovija istraživanja vezana uz prehranu i autoimune bolesti, autorice Ivana Zovak i Petra Krolo napisale su prije dvije godine "Autoimuni nutrivor – priručnik i kuharica bez alergena". Riječ je o knjizi s više od 200 recepata podijeljenih u 10 kategorija s oznakama srodnih prehrana kao što su, primjerice, paleo, lchf, vege, low fodmap i wahls, a knjiga sadrži i preporuke za nove kombinacije, zamjene sastojaka u jelima te uvođenju novih sastojaka, tablice s popisom povrća i voća prema sezonama i pregršt drugih, izrazito važnih detalja za one s različitim restrikcijama kada je u pitanju prehrana.

"Kvalitetna informacija i edukacija ključne su u preuzimanju odgovornosti za vlastito zdravlje pa nam je od iznimne važnosti da knjiga bude javno dostupna svima kojima je potrebna", poručila je Petra.

image
Glorija Brnić/


Danas, dvije godine kasnije, Petra Krolo planira na tržište izbaciti treće, prošireno izdanje kuharice/priručnika, a kako bi to ostvarila, potrebna joj je pomoć. Upravo je zato pokrenula crowdfunding kampanju u sklopu koje svi zainteresirani mogu donirati određeni iznos novaca u zamjenu za simboličan poklon ili pak novo izdanje kuharice. Svoje je pratitelje na društvenim mrežama pozvala da sudjeluju u prikupljanju sredstava kako bi svi zajedno pomogli samima sebi, a objasnila nam je i kako je "Autoimuni nutrivor" napravljen prvenstveno za one s autoimunim bolestima, ali kako se njime može koristiti svatko tko želi osvijestiti koliki utjecaj hrana ima na zdravlje.

"Nutrivor je prvenstveno za one koji imaju autoimune bolesti, ali koristan je i onima koji nemaju dijagnozu, ali imaju simptome. Autoimuna bolest se može dijagnosticirati tek u zadnjem stadiju, a razvija se godinama. Simptomi poput loše probave (podrigivanje, žgaravica, težina u želucu, napuhnutost), neredovita ili nepravilna stolica, bolovi u zglobovima ili glavobolje, problemi sa spavanjem ili razinama energije/ raspoloženja mogu biti godinama prisutni prije nego osoba shvati da ima intoleranciju na hranu/autoimunu bolest/disbalans hormona", rekla je Petra.

image
Ivana Karmišević/


Dodala je i kako je knjiga temelj za razumijevanje na koje načine hrana može utjecati na zdravlje te kako za onog tko je nabavi nije neophodno prijeći na protokol. Rekla je i kako će novo izdanje knjige imati 20 novih priča kako bi pristup autoimunim bolestima bio još sveobuhvatniji.

"Dovoljno je već pratiti simptome, voditi dnevnik i bolje upoznati signale koje nam tijelo šalje, da napravimo pomak u dobrom smjeru. Nutrivor stavlja naglasak na dobivanje svih potrebnih nutrijenata iz hrane, a ne suplemenata. Nemam ništa protiv ciljane suplementacije utemeljene na pretragama, ali često se troše suplementi u lošim i neiskoristivim oblicima bez poznavanja stvarnih potreba organizma", dodala je.

image
Glorija Brnić/


Iako je kampanju pokrenula tek jučer, nakon što je danima provodila ankete i prikupljala podatke kako bi otkrila ima li uopće smisla upuštati se u takvo što, do sada je skupila već gotovo pet tisuća kuna. Cilj joj je prikupiti 220 tisuća, a kampanja će trajati još 28 dana. U Petrinoj crowdfunding kampanji možete sudjelovati klikom na poveznicu.

"Imamo ogromnu moć u vlastitim rukama i potrebno je to osvijestiti. #fakatnijesveuhrani pa je način života, dovoljno sna i pokreta, baš kao i izlaganje dnevnom svjetlu jednako važan element zdravlja", poručila je Petra Krolo na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 16:07