KREATIVA U ŠALICI

NAPITCI ZA ZIMOGROZNE: Četiri jednostavna i brza prijedloga kako da zagrijete dušu, grlo i prste!

 Biljana Gaurina / Hanza Media
Sve ih obogatite omiljenim začinima...

Četiri jednostavna i brza prijedloga kako da zagrijete dušu, grlo i prste. Obični karamel napitak obogatite s nekoliko zrna kardamoma, napravite alkoholni koktel od kokosova mlijeka i ruma ili kombinirajte ljute naranče s naribanim đumbirom.

Karamel napitak

1 žlica šećera
250 ml mlijeka
nekoliko zrna kardamoma (po želji)

Zagreb, 171212.
Topli napici.
Mlijecni karamel.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

U jednom lončiću ugrijte mlijeko zajedno s kardamomom koji ste malo usitnili mužarom. U drugi lončić stavite žlicu šećera pa ga kuhajte na laganoj vatri dok se ne pretvori u zlatnosmeđi karamel. Procijedite mlijeko u karamel, dobro promiješajte i poslužite toplo.

Koktel od kokosa i ruma

200 ml kokosova mlijeka
200 ml slatkog vrhnja
100 ml ruma
3 žlice sirupa od lješnjaka
1 vrećica burbon vanilin šećera
cimet

Zagreb, 171212.
Topli napici.
Coquito.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Dobro izmiješajte kokosovo mlijeko, vrhnje, rum i sirup od lješnjaka. Dodajte vanilin šećer i cimet po želji (ova kombinacija trpi prilično velikodušne doze cimeta pa se ne morate bojati da ćete pretjerati). Stavite u hladnjak na nekoliko sati i poslužite posipano cimetom.

Napitak od ljutih naranči i đumbira

200 ml soka od ljute naranče ili limuna
1 prst naribanog svježeg đumbira
grančica svježeg ružmarina
5 žlica meda

Zagreb, 171212.
Topli napici.
Napitak od narance i djumbira.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Sok od limuna, đumbir i ružmarin stavite na laganu vatru i čim počne vreti, maknite lončić s vatre. Kad se mješavina malo ohladi, dodajte med i miješajte dok se potpuno ne rastopi. Ulijte u steriliziranu bocu ili staklenku. Kad se ohladi, čuvajte u frižideru. Za posluživanje: prelijte 4 žlice napitka kipućom vodom i po želji dodajte još žlicu meda.

Vruća čokolada

Za dvije osobe:

150 g čokolade
200 ml mlijeka
200 ml vrhnja
prstohvat soli
prstohvat cimeta

Zagreb, 171212.
Topli napici.
Vruca cokolada.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media

Čokoladu sitno nasjeckajte (ili je usitnite u blenderu). Pomiješajte mlijeko i vrhnje pa ih kuhajte na srednje jakoj vatri. Čim mješavina provrije, prelijte je preko nasjeckane čokolade i promiješajte. Dodajte sol i cimet i poslužite odmah. Možete servirati sa šlagom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:41