IZGLEDA FANTASTIČNO

Napokon se otvara nova Le Kolač slastičarnica, nudit će slana jela i potpuno drugačije slastice

Ljubitelji slastica Roberta Hromalića na ovo su čekali dvije godine, otkad je najavio otvorenje u Parku kneževa...


Otvara se dugoočekivani Le Kolač u Parku kneževa na zagrebačkoj Branimirovoj ulici, vijest je to koja nas je ovih dana posebno razveselila. O otvorenju te, dugo najavljivane slastičarnice poznatog hrvatskog slastičara Roberta Hromalića, dugo se šuškalo, čak pune dvije godine, a kroz koji dan napokon će doći trenutak da fanovima svoga rada predstavi ono na čemu je sve ovo vrijeme vrijedno radio sa svojim timom. Slastičarnicu, naime, otvara idućeg utorka, 9. svibnja.

image
Marko Miscevic/Cropix

U Le Kolač ušli smo prije službenog otvorenja, kada su se u elegantno, s ukusom uređenoj slastičarnici još nervozno vrzmali majstori i dovršavali posljednje detalje, kada je ekipa iza dugačkog šanka pripremala namirnice za još koju probnu turu slastica, a iz kuhinje se čulo uzbuđeno zveckanje vilicama i noževima.

"Gotovo sve je spremno", dobacio nam je uzbuđeno Robert Hromalić kada smo ušli u slastičarnicu i uputio nas da sjednemo za stol na kraju dugačkog reda.

Prošli smo kraj mramornog šanka, s desne strane primijetili neobičnu pravokutnu vitrinu u kojoj desertni tanjurići doslovno lebde (pomoću posebnih magneta napravljena je ova prilično zanimljiva instalacija), a s lijeve uočili zid prepun velikih, zbilja efektnih tanjura. Usput smo saznali i da uređenje interijera potpisuje Arhikultura. Sjeli smo, raskomotili se i odmah nam je prišlo ljubazno osoblje, ponudilo nas pićem i ispred nas postavilo pribor.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Tada smo shvatili; novi Le Kolač bit će puno više od klasične slastičarnice. Kako pristupom i uređenjem, tako i ponudom. Naime, osim slastica, području na kojem je Hromalić jedan od najboljih u zemlji, nudit će i doručak, brunch te ručak, a za one žedne tu je i 15-ak vinskih etiketa, prosecco, biodinamički šampanjac Rupert-LeRoy, cijeđeni sokovi, kava Vergnano i pivo Estrella.

"Sva su jela lagana, jednostavna i nećemo nuditi ništa previše teško. Neka jela, poput blinija s lososom, pizzaiolo sendviča i plate sa sirevima i kobasicama namijenjena su za dijeljenje. Ideja je da ljudima ponudimo kompletan obrok zaokružen dobrim desertom i čašom pića po izboru", objasnio nam je Hromalić.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Osim pobrojanih jela, među kojima nam se posebno svidio zbilja zasitan pizzaiolo sendvič s rajčicom i stracciatella sirom, nudit će i odličan crab roll s dobro začinjenom, kremastom salatom u mekom pecivu koja je, moramo priznati, naš apsolutni slani favorit, zatim laganu salatu s piletinom, pistacijama i stracciatella sirom, a tu su još i kroasan s dimljenim lososom, tuna tacosi, roast beef, caponata s burattom, pašteta od gusje i pileće jetrice...

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Slastičarnica Le Kolač na adresi Trg Petra Petretića nastavit će s radom i u ponudi će imati iste kolače kakvi se nude i u novoj slastičarnici u Parku kneževa.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

A ono zbog čega smo i došli, njegove slastice, u usporedbi s dosadašnjom ponudom (dugački kolači koji izgledom podsjećaju na eclairs), bit će ipak nešto novijeg formata. Ako se još uvijek s nostalgijom prisjećate fantastičnog čupavca, međimurske gibanice i lješnjaka koje je Hromalić svojevremeno radio u slastičarnici Time u zagrebačkoj Teslinoj ulici, bit ćete itekako zadovoljni kada vam kažemo da nove slastice idu upravo u tom smjeru.

image
Marko Miscevic/Cropix

U ponudi ih je sedam, među kojima smo imali prilike isprobati odličan, bogat, taman dovoljno sladak i taman dovoljno slankast tart od pekana, zatim bogat i zasitan hladni čokoladni lava cake, lagani flan od pistacije i baskijski cheesecake s osvježavajućom kremom od yuzua koji se svidio čak i pojedincima među nama koji inače izbjegavaju cheesecake. Tu je još i Pavlova s malinama i jagodama, kolač s lješnjakom i karamelom te mini varijante koje dolaze u porciji od četiri komada veličine zalogaja.

"Htio sam da sve slastice koje radimo ljudima na neki način budu poznate. Nisam htio komplicirati i htio sam ponuditi nešto što su gosti već negdje isprobali, ali u pomalo drugačijem, novijem formatu i s još kvalitetnijim sastojcima. Osim toga, neke od slastica su naši već prepoznatljivi Le Kolač klasici kojima smo ovdje dodali još koji element. Recimo, baskijski cheesecake smo ‘pojačali‘ kremom od yuzua, a flanu smo dodali pistaciju. Isto tako, neki kolači i slana jela dolaze u bezglutenskoj i veganskoj varijanti", rekao je i dodao kako će ponudu slastica mijenjati svaka dva do tri tjedna, ovisno o sezoni.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Vidno zadovoljan Hromalić rekao nam je i kako je na projektu radio pune dvije godine, kako je sve dobro promislio i na kraju stvorio mjesto sa slasticama i jelima kojima se zbilja ponosi.

"Jako sam sretan što je napokon došao trenutak da otvorimo. Puno i dugo smo radili na ovom projektu i trenutno imamo čak 16 zaposlenih. Sva jela sam izmislio ja, i slana i slatka, i iskreno se veselim reakcijama. Veselim se i toplijim danima jer je terasa stvarno velika, ima čak 75 mjesta, malo je skrivena i mislim da će to biti baš super kad se ispuni ljudima", dodao je.

image
Marko Miscevic/Cropix

Otkrio nam je i kako će se cijene slanih jela kretati između 10 i 12 eura, a slastica između 5 i 6 eura. Le Kolač u Parku kneževa radit će od utorka do nedjelje od 8 do 23 sata, a jela će posluživati sve do 22:30 sati svakog radnog dana. Važno je dodati i kako dostave putem dostavnih servisa ovdje neće biti zbog, kako kaže Hromalić, delikatnih slastica u kojima je najbolje uživati u samoj slastičarnici. Mi bismo još dodali – i to kakvoj slastičarnici!

Slastičarnica Le Kolač na adresi Trg Petra Petretića nastavit će s radom i u ponudi će imati iste kolače kakvi se nude i u novoj slastičarnici u Parku kneževa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:09