URADI SAM

NAPRAVITE ČVARKE: Nabavite slaninu sa svinjskih leđa i domaće čvarke jednostavno pripremite kod kuće!

 Vlado Kos / CROPIX
Iako se donedavno vjerovalo da je za pretilost kriva životinjska masnoća, pa je potražnja za masnim, slasnim pancetama, špekovima i kao kralju ponude čvarcima gotovo nestala, po ne znam koji put iznova je dokazano da su masnoće životinjskog podrijetla zapravo zdrave, jer se samom preradom masnoća u našem pohlepnom trbuščiću potroši više kalorija nego što ih unesemo.

Pojednostavljeno: ako jedemo čvarke, zapravo mršavimo. Dodatno, važno je spomenuti da štetnog kolesterola zapravo i nema jer proizvodi ga jetra i oko 75% onog “štetnog” stvara kada konzumiramo ugljikohidrate. Za pripremu čvaraka nije potrebno puno sastojaka. Zapravo je bitna samo slanina sa svinjskih leđa. Važno je reći da se proizvodnja čvaraka uvijek vezala uz kolinje, odnosno svinjokolju, ali nema nikakva razloga da ih u bilo koje doba, uz malo truda, ne pripremimo kod kuće. Za kilogram čvaraka treba vam 9 - 10 kg slanine (tvrđe, s leđa) narezane na kocke koje bi trebale biti jednake veličine, da se one manje pri prženju ne bi prepržile, a veće ostale sirove.

zapresic, 201006
cvarci, golf klub zapresic
foto biljana gaurina
-j2-
Biljana Gaurina / HANZA MEDIA

U lonac se doda malo vode, najviše decilitar, a slaninu tijekom kuhanja treba neprekidno miješati. Kad omekša, valja dodati malo mlijeka i smanjiti vatru. Neki dodaju i glavicu crvenog luka radi posebne arome. Kad je mast bistra, a čvarci zlatnosmeđi i “bestežinski” poskakuju na površini, treba ih odmah izvaditi da i oni i mast ne postanu gorki. Zatim ih procijedimo i stisnemo. Što ih jače stisnemo, bit će hrskaviji. Kad se ohlade, spremite ih u suhu staklenku i čuvajte u hladnjaku. Prije posluživanja valja ih posoliti, a nekima najbolje prijaju s lukom i pancetom. Topite li salo, masnoću možete koristiti umjesto maslaca, kao dodatak tijestu za kolače (salenjake) i kruh, ili za pripremu ljekovite masti od nevena.

Zagreb, 071211.
Sator na Trgu dr. Franje Tudjmana.
Slavonski advent u Zagrebu, sajam u organizaciji Udruge zagrebackih branitelja Vukovara, na kojem ce se do 15. sijecnja gradjanima predstaviti tradicionalni slavonski adventski obicaji i autenticni proizvodi Slavonije.
Na slici: cvarci.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Od čvaraka se mogu napraviti čvarkuše (pogačice od čvaraka) i paštete, a možete ih poslužiti i s palentom. Domaća svinjska mast izrazito je zdrava, stabilna masnoća i cijenjeni izvor energije. Treba je procijediti i pretočiti, najbolje u staklenu posudu, i čuvati dobro zatvorenu na hladnom mjestu. U njoj možete čuvati meso ili čvarke ili je umjesto ulja koristiti za pripremu jela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 12:35