ISPROBANI RECEPT

NAPRAVITE GARDEN FOCACCIU: Nema veze što je ponedjeljak započeo kišno, razvedrite ga šarenim vrtom na vrućoj pogači!

 Neja Markičević / CROPIX
Kruhovi svih oblika, veličina i vrsta zavladali su društvenim mrežama u doba karantene. Svi smo postali majstori pekari, a uzgoj domaćeg kvasca nam više nije potpuna nepoznanica

Jedan od posljednjih trendova na Facebooku i Instagramu je izrada garden focaccije. Livade, buketi, cvijeće i krajolici našli su svoje mjesto na jednoj od najpoznatijih pogača na svijetu. Osim što mami izgledom, ovaj trend izrade “focaccije s naslovnice” je dobar način kako iskoristiti ostatke povrća, ali i pustiti mašti na volju te probuditi kreativca u sebi.

Zagreb, 200520.
Cvjetna focaccia novinarke Anite Saric.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Posebnih pravila nema, rajčice i paprike svih boja mogu poslužiti kao latice i cvijeće, stabljike peršina ili mlade mrkve čine dobru travu, a poigrati se možete i s maslinama, kaparima, ljubičastim lukom, šparogama, ciklom i češnjakom.

Zagreb, 200520.
Cvjetna focaccia novinarke Anite Saric.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Garden focaccia

75 g glatkog brašna
375 g brašna tipa 00
1 čajna žličica soli
8 g suhog kvasca
130 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
400 ml vode

Zagreb, 200520.
Cvjetna focaccia novinarke Anite Saric.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Priprema:

Brašno stavite u veliku zdjelu za miješanje sa solju i kvascem. Dobro pomiješajte kako bi se sjedinilo, zatim napravite rupu u sredini i dodajte 100 ml maslinova ulja i 300 ml vode. Promiješajte i dodajte još vode (više od 100 ml) dok ne dobijete vrlo mekano, ali ne previše ljepljivo tijesto. Mijesite dok tijesto ne bude mekano i elastično. Ako radite s multipraktikom, tijesto mijesite na srednjoj brzini oko 7 minuta, dok će vam “na ruke” trebati između 10 i 12 minuta. Nakon toga ostavite tijesto da se diže sat i pol, ali pripazite da je to mjesto zaklonjeno od propuha! Lagano prstima namjestite tijesto u pleh, premažite ga maslinovim uljem i pustite da se diže još sat vremena. Zagrijte pećnicu na 220°C. Prstima utisnite rupice u tijestu i počnite ga ukrašavati. Zatim pomiješajte 30 ml preostalog ulja s 30 ml vode pa izlijte po cijeloj focacciji. Također, sad trebate dodatno posoliti focacciju. Pecite oko 30 minuta ili dok ne poprimi zlaćanu boju, a focaccia je najukusnija kad se jede vruća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:47