OMILJENA POSLASTICA

Napraviti baklavu u vlastitoj kuhinji uopće nije komplicirano, treba vam tek nekoliko sastojaka

 Deposit Photos/
Donosimo nekoliko dobrih savjeta i provjereni recept za baklavu s pistacijama

Za dobru baklavu platili bismo i više nego što je potrebno, a upravo je takvu sve teže pronaći u gradu. I dok postoje specijalizirane trgovine koje u ponudu drže različite varijante ove svjetski poznate poslastice, uvijek je dobro znati kako se vrhunska baklava može napraviti i u vlastitoj kuhinji, po samo svom guštu. Ono najvažnije, priprema uopće nije komplicirana i oduzet će vam svega 30-ak minuta. Najteže je čekanje da se kore s punjenjem ispeku, no i to će proći brže ako za to vrijeme odlučite napraviti sirup.

image
Deposit Photos/

OBAVEZNI SASTOJCI

Klasičnu baklavu možete napraviti od orašastih plodova po želji, a dobro je spomenuti i kako je internet prepun i brojnih (novijih) recepata sa svježim voćem kao što su višnje, pa čak i bobičasto voće. U slučaju da vas je spomenuta ideja privukla, razmislite i o kombinaciji voća i, primjerice, pistacija. Vjerujemo kako s takvim spojem okusa ne možete pogriješiti.

Kada je u pitanju tijesto, najbolja (i najbrža) opcija bit će kupovne kore. Naravno, napraviti ih možete i sami no oduzet će vam daleko više vremena s obzirom na to da je u pitanju zbilja delikatan posao

image
Tatevosian Yana/

KAKO PREPOZNATI DOBRU BAKLAVU?

Majstori baklave drže se nekoliko provjerenih pokazatelja kako bi bili sigurni da je riječ o dobroj baklavi. Savjetuju tako kako je dobru baklavu najjednostavnije prepoznati na ova tri načina.

Slušajte zvuk

Vilicom prođite po površini baklave i ako čujete zvuk šuštanja i osjetite hrskavu teksturu, znači da su slojevi tijesta tanki i da je baklava dobro pečena. Kako navode na stranici Ozlem's Turkish Table, što su slojevi tijesta tanji to je baklava bolja.

Osjetite miris

Navode također kako se iz dobre baklave, kada je prinesete ustima, širi miris maslaca i orašastih plodova koje ste koristili u nadjevu. Napominju i kako se najbolje baklave sastoje od najkvalitetnijih sastojaka.

Senzacija u ustima

Na kraju spominju okus i činjenicu da dobru baklavu možete prepoznati već na prvi zalogaj. Ostavlja dobar okus u ustima i nimalo težak osjećaj u želucu.

image
Hayati Kayhan/

RECEPT

U nastavku ostavljamo recept za klasičnu ljepljivu, slatku i bogatu orašastim okusima baklavu koju, jednom kada se opskrbite dovoljnom količinom orašastih plodova, možete napraviti i kod kuće. Vjerujte, nemjerljiva je s onom kupovnom i nestat će brže nego što ste mislili. Recept prenosimo s The Guardiana, a u slučaju da vam se kombinacija oraščića ne sviđa, okušajte se i u pripremi baklave s pistacijama, kardamomom i ružinom vodicom po našem receptu.

RECEPT ZA BAKLAVU S PISTACIJAMA

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kako je nastala baklava?

Iako je podrijetlo baklave pomalo nejasno zbog činjenice da nekoliko naroda vjeruje da je potekla upravo od njih, vjeruje se kako se slastica nalik baklavi prvi puta pojavila u Asirskom carstvu. Tada su se slojevi tijesta za kruh razvlačili u tanke komade i pekli sa sjeckanim orašastim plodovima i medom samo za posebne prilike.

S vremenom su tadašnju poslasticu nalik baklavi zavoljeli i Grci pa se tako vjeruje kako su upravo oni izmislili tanko vučeno tijesto nalik onom koje poznajemo danas. Zbog tog je izuma baklava poprimila novu formu, postala lakša i delikatnija slastica. Kasnije su se pojavili dodaci kao što su cimet, ružina vodica i kardamom koji su slasticu podigli na novu razinu.

Iako je i danas teško reći tko je prvi izmislio baklavu kakvu poznajemo danas, postoji priča da je recept usavršen u kuhinjama palače Topkapi u Istanbulu u 17. stoljeću. Kako navode brojni izvori, baklava je brzo postala omiljena sultanova poslastica, a njome je častio i svoje vojnike 15. dana Ramazana.

Trebat će vam:

250 g maslaca

300 g oraha

75 g očišćenih pistacija

125 g mljevenih badema

Korica jedne naranče

Prstohvat soli

1 žličica mljevenog kardamoma

12 listova za savijače

250 g šećera

Sok pola limuna

1 žlica vodice narančinog cvijeta (po ukusu)

Priprema:

Maslac otopite. Orahe ubacite u blender ili multipraktik i usitnite ih dok ne ostanu samo grubo sjeckani. Pripazite da ih ne pretvorite u prah ili pastu. Pistaciju prepolovite (ili grubo nasjeckajte) i dodajte orasima, a zatim u zdjelu ubacite i mljevene bademe. Dodajte koricu jedne naranče (koristite ekološki uzgojene ili dobro operite naranču prije korištenja), prstohvat soli, mljeveni kardamom i 75 mililitara otopljenog maslaca. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Posudu u kojoj ćete peći baklavu premažite ostatkom maslaca. Posudu za pečenje obložite listom za savijače, premažite otopljenim maslacem pa dodajte drugi list. Ponavljajte postupak dok ne potrošite prvih pet listova. Po površini zatim rasporedite mješavinu orašastih plodova. Prekrijte listom za savijače, premažite ga maslacem i ponovite s ostatkom listova. Oštrim nožem zarežite baklavu tako da dobijete uzorak dijamanta. Ubacite u pećnicu i pecite sat vremena, dok baklava ne poprimi lijepu zlatnu boju. Ako je potrebno, baklavu okrenite usred pečenja. Dok se peče, napravite sirup. U posudu stavite šećer i limun. Dodajte 125 ml vode. Pustite da zavrije i da se šećer u potpunosti rastopi. Kuhajte još 10 minuta dok ne dobijete sirup. Maknite s vatre i lagano ohladite, a zatim umiješajte vodicu narančinog cvijeta, ako je koristite. Baklavu izvadite iz pećnice i pojačajte temperaturu na 200 stupnjeva. Sirup prelijte po cijeloj baklavi, posebno po zarezanim dijelovima. Vratite u pećnicu na pet minuta. Pustite da se ohladi i zatim nožem razdvojite komade baklave prije nego ih izvadite iz posude.

image
Deposit Photos/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 18:15