Naranče u pikantnom sirupu

Nevena Buljan s bloga Ebba’s Cuisine prošli vam je put objasnila kako napraviti domaće praline s desertnim vinom, a ovaj se put bacila na zanimljiv zadatak – naranče u pikantnoj verziji. I sama pomisao na ove ljepotice nas grije – definitivno najbolje od zime.

Obožavam naranče! U tolikoj mjeri da ih trpam gdje god stignem. U kekse, u domaće mlijeko od badema, u marinadu za piletinu. Famozne Crêpes Suzette uvijek me ostave bez daha… kao i čokolatini s aromom naranče. Ne moram spominjati ni parfeme sa notom naranče i cvijetom naranče…

Za ovaj recept ponovno me poslužila kuharica “Regali golosi”, autorice Sigrid Verbert. Naranče pripremljene na ovakav način možete poslužiti uz kakav fini biskvit, sladoled ili neki čokoladni kolač, možda i uz kakvo meso?

Za 2 manje staklenke trebat će vam:

3 bio naranče (ako ih ne možete nabaviti, pustite naranče u vodi 15-ak minuta sa malo octa i sode bikarbone, a zatim isperite)

200 g šećera

1 manji štapić cimeta

1 mahuna vanilije

3 zvjezdasta anisa

2 klinčića

nekoliko zrna crnog papra

4 žlice Grand Marniera

Naranče operite te narežite na fete debljine 1/2 cm. Zakuhajte malo vode u odgovarajućoj posudi te ih kuhajte oko 30 minuta na laganoj vatri dok ne omekšaju. Ocijedite naranče i bacite vodu u kojoj su se kuhale. U drugoj posudi zakuhajte vodu (oko 1/2 l) i dodajte sve začine i šećer. Kuhajte sirup 10 minuta pa ubacite fete naranče te dalje kuhajte na vrlo laganoj vatri oko 45 minuta. Ocijedite ponovno kuhane naranče, posložite ih u staklenke pa prelijte sirupom u kojem su se kuhale. Dodajte u svaku staklenku po 2 žlice Grand Marniera. Čuvajte u hladnjaku ili na hladnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:43