Odabrala struka

Naš dokumentarac o Stanciji Kumparička u Istri najbolji je tog tipa na svijetu

Aleš Winkler, vlasnik stancija Kumparička

 Goran Sebelic/Cropix
Nagrada je stigla od IFAJ-a, međunarodne federacije agrarnih novinara iz 60 zemalja svijeta.

Nagrada za najbolji video poljoprivredne tematike na svijetu stiže u Hrvatsku. Sjajna je to vijest koja dolazi preko Atlantika - iz Kanade, gdje je pred više od 200 delegata iz cijelog svijeta vrijedno priznanje dodijelila Međunarodna federacija agrarnih novinara IFAJ hrvatskoj nominaciji iz serijala Dulum zemlje, a riječ je o prvoj emisiji iz serijala, koju su posvetili Stanciji Kumparička u Istri, koju smo i mi posjetili zbog njihova ekološkog kozjeg sira.

Nagradu je dobio projekt koji je produkcijska kuća Wolfgang&Dolly proizvela za HRT. Autori su Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić, a producentica Tamara Babun, ujedno i članica Društva agrarnih novinara Hrvatske, piše Agroklub.com.

image

Na imanju danas ima stado od 250 koza

Tomislav Kristo/Cropix

Svečanoj dodjeli nagrada u mjestu Olds, Alberta prisustvovao je predsjednik Društva agrarnih novinara Hrvatske Vedran Stapić, koji je ovom prilikom naglasio "da smo znajući kvalitetu serijala vjerovali u uspjeh, ali ipak iznenađenje nije izostalo budući da je konkurencija bila iznimna" i dodao: "Odlična je to promocija za našu malu zemlju i još bolja pozivnica za inozemne novinare da posjete Lijepu našu", istaknuo je za Agroklub.

image

Winkler uzgaja koze i proizvodi kozji sir

Goran Sebelic/Cropix

Naime, nedavno je potvrđena nominacija Hrvatske u kojoj će se za tri godine okupiti globalno vodeća imena ove profesije na IFAJ svjetskom kongresu.

Inače, IFAJ okuplja agrarne novinare iz 60 zemalja svijeta gdje se na široj razini govori o poljoprivredi i proizvodnji hrane i medijima te se tu svake godine dodjeljuju nagrade za najbolja novinarska ostvarenja. Natječaj je ove godine bio raspisan početkom godine, a mogli su se prijaviti projekti u kategorijama tiskanih, digitalnih te audio i video medija.

image

Aleš Winkler, vlasnik stancija Kumparička

Goran Sebelic/Cropix

Žiri je odluku o najboljim ostvarenjima donio sinoć, a nagrada za najbolji agri video zasluženo je otišla u ruke kolegama iz Duluma zemlje. Agrarne je novinare osvojila prva epizoda Duluma zemlje, ovog zanimljivog serijala i to o Alešu Winkleru, vlasniku Stancije Kumparička koji je rodnu Ljubljanu zamijenio selom Cokuni, 20-ak kilometara udaljenom od Pule te se ondje bavi uzgojem koza i izradom kozjeg sira, o čemu smo i mi pisali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 10:40