Cres na pijatu

Naš najveći otok ovaj je vikend posvetio ‘tekućem zlatu‘, njihovom zaštitnom znaku

 Press
Pridružite se šetnji stoljetnim maslinicima i naučite više o creskom maslinovom ulju!

Nakon iznimno uspješnog početka projekta "Cres na pijatu", koji je započeo danima creske janjetine i sira, od subote 6. svibnja manifestacija se nastavlja s danima creskog maslinovog ulja, prvog maslinovog ulja koje je u Republici Hrvatskoj zaštićeno oznakom izvornosti.

U subotu se tako svi zainteresirani posjetitelji mogu priključiti vođenoj turi creskim stoljetnim maslinicima i degustaciji creskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Tura, koja će se održati na engleskom i hrvatskom jeziku, krenuti će s Trga Frane Petrića (kod fontane) u 10 sati.

Nakon ture posjetitelji će uživati u vođenoj degustaciji maslinovog ulja koju će održati Daniele Surdić, maslinar te poznavatelj i licencirani kušač maslinovog ulja.

Inače, ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres proizvodi se od autohtonih sorti maslina otoka Cresa, Šimjace i Plominke. Otok je premrežen stoljetnim maslinicima, a maslinarstvo je, uz ovčarstvo, najznačajnija grana poljoprivrede otoka. Za one koji ne znaju, tradicija uzgoja maslina i proizvodnje ulja na otoku Cresu datira iz vremena Mletačke Republike, a velikim trudom vrijednih creskih ruku tradicija se nastavlja i danas.

image

Creski maslinici

Press

Ekstra djevičansko maslinovo ulje spada među zvijezde mediteranske prehrane koja je i sama upisana na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine. Ulje je bogato visokovrijednim nutritivnim svojstvima, daje doprinos očuvanju zdravlja čovjeka, a proizvedeno je s velikom pažnjom isključivo od ploda masline kako bi pružilo jedinstven užitak u njegovom bogatom mirisu i okusu.

Kako danas sve više vodimo brigu o kvaliteti proizvoda koje kupujemo ili konzumiramo, valja znati kako je cresko maslinovo ulje neizostavno u pripremi otočkih jela te je zaštitni znak otoka Cresa.

Posjetite creske restorane i konobe i kušajte jela na bazi maslinovog ulja, a na društvenim mrežama TZG Cresa doznajte i dodatne posebnosti o creskom tekućem zlatu.

Sve do 4. lipnja projekt "Cres na pijatu" svakog tjedna donosi zanimljiva događanja posvećena lokalnim namirnicama i to nakon dana creske janjetine i sira, od 6. do 12. svibnja dane creskog maslinovog ulja, od 13. do 19. svibnja dane creskog meda i samoniklog bilja, od 20. do 26. svibnja dane tradicionalnih slastica, a od 27. svibnja do 4. lipnja u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koji će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije.

Više informacija o događajima na Cresu pronađite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:00