Creska ovca

Naš najveći otok poziva na feštu posvećenu pramenki uz janjetinu s ražnja, žara i s bižom

 Press
Od natjecanja u šišanju ovaca, odabira najboljeg stada do bogatog zabavnog i gastro programa, sve vas to narednih dana očekuje na Cresu

Za vikend vas na najveći hrvatski otok poziva događanje "Creska ovca" u sklopu koje nastupa i istarski glazbenik Alen Vitasović. Ovo atraktivno događanje ima za cilj promociju otočnog ovčarstva i creske ovce - pramenke kao autohtone pasmine.

U subotu, 13. srpnja u Orlecu se održava 16. izdanje manifestacije "Creska ovca" posvećeno creskoj ovci - hraniteljici otočana kroz povijest. Zahvaljujući okolišu u kojem živi slobodno, creska ovca je mala i živahna, izdržljiva i prilagodljiva, a hrani se samoniklim biljem kojim otok obiluje. Nekad je glavni proizvod creske ovce bila vuna, a danas je to poznata mlada creska janjetina, ali i creski ovčji sir.

image
Press

Organizatori iz udruge creskih ovčara Pramenka za posjetitelje pripremaju atraktivan program u sklopu kojeg će se moći saznati više o creskoj ovci, razgledati kolekcije ovaca kao i pratiti vrlo zanimljivo natjecanje u šišanju ovaca. Natjecanje u šišanju ovaca održava se u muškoj i ženskoj kategoriji, a stručni žiri izabrat će i najboljeg ovna te najbolju kolekciju ovaca.

Zabavni program, koji započinje u 19 sati, pratit će sajam lokalnih proizvoda i bogata ugostiteljska ponuda pa će svi posjetitelji moći uživati u janjetini na ražnju, janjetini na žaru, janjetini s bižom, domaćim kolačima i tradicionalnoj creskoj slastici - olitu, te brojnim drugim delicijama. Do kasno u noć za dobru su zabavu zaduženi Foklorno društvo Orlec, Macaklini i popularni Alen Vitasović.

image
Press

U tjednu pred nama na Cresu se održavaju i brojna druga događanja poput Klapske večeri otoka Cresa, utorkom i petkom održava se izložba lokalnih proizvoda "Creska butega", u utorak 9. srpnja svi zainteresirani posjetitelji mogu se pridružiti besplatnoj vođenoj turi, a u srijedu 10. srpnja radionicama filcanja "Ovčje ludorije".

U srijedu, 10. srpnja započinje ciklus jazz koncerata Cres Summer Jazz Nights koji će se svake srijede održati u drugom mjestu na otoku te će na taj način glazba putovati otokom. U srijedu, 10. srpnja prvi jazz koncert u izvedbi Cres Summer Jazz Quarteta koji čine Filip Flego, Vanja Čerić, Robi Mikuljan, Rajko Ergić održat će se s početkom u 20:30 sati na Consu u Cresu.

image
Press

Više informacija potražite na službenim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. srpanj 2024 19:22