StoryEditor
ANATOMIJA SAVRŠENOG BRUDETA

Naš prijatelj i omiljeni pisac kratkih priča, Senko Karuza, brudet radi ovako!

Senko Karuza
 Mario Kučera

Bazično gledano, brudet se može spremati na hladno ili na toplo. Ako ga spremamo na hladno, onda sve sastojke stavljamo u lonac sirove te stavimo kuhati na na slabu vatru. Kod toplog načina uvijek prvo “išufigamo” (popirjamo) luk, potom dodajemo konšervu (koncentrat rajčice) i zatim ribu, podlijemo vinom ili vodom, možemo koristiti riblji temeljac koji smo prije skuhali. Stavimo lagano kuhati te nikada ne miješamo nego s vremena na vrijeme protresemo teću. Vino ili kvasinu primarno koristimo iz razloga da se riba ne bi raspala - ujedno doprinose okusu.

image
Senko Karuza
Mario Kučera

Naš drug Senko Karuza s otoka Visa, koji je veliki gurman i još veći pisac, radi inačice brudeta, ali u ljetnoj kombinaciji ga priprema na toplo.

Sastojci:

ugor
trlje
kapula
3-4 domaća pomidora
bijelo vino (vugava)
voda
3-4 žlice domaće kvasine
jedna paprika

image
Senko Karuza
Mario Kučera

Priprema:

Senko ugora i trlje prvo pobrašni i malo zapeče, a u drugom loncu išufiga kapulu, najbolje na kombinaciji maslinova i običnog ulja. Potom doda domaće pomidore (ako ih ne možete nabaviti, kupite pelate), te kada se sve dobro prožme, doda ribu, podlije vinom ("od oka") i vodom u omjeru 50:50. Kuha oko 15 minuta i na kraju stavi domaću kvasinu. U ljetnoj varijanti obavezno stavi i jednu isjeckanu papriku na početku šufiganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 08:54