KUHAJ DRUGAČIJE

Nastasja Chiara Petrić objavila svoju prvu samostalnu kuharicu, znamo kako do nje

 Marko Todorov/Cropix
Dugogodišnja suradnica Dobre hrane i vlasnica Instagram profila Chiarin tanjurić, objavila je svoju prvu samostalnu kuharicu

Nastasja Chiara Petrić izdala je svoju prvu kuharicu pod nazivom "DM kuharica: Kuhaj drugačije s Nastasjom Chiarom Petrić". Zbirku od 50 recepata od danas, 1. veljače, možete naći u DM-ovim trgovinama, a nakon potrošenih 200 kuna u spomenutim trgovinama, može se naći i u vašim rukama.

"Iako ovo nije prva knjiga na kojoj radim, izdavanje samostalne kuharice oduvijek je bio moj san, i zato mi je 'Kuhaj drugačije' toliko važna i posebna", otkrila nam je Nastasja Chiara Petrić.

image
Matejka Buča

Nastasja je, naime, 2014. sudjelovala u izradi kuharice poznatog austrijskog chefa Christiana Cabaliera, pod nazivom "Bistro Apetit: recepti iz najboljega hrvatskog restorana", koja je 2015. godine proglašena najboljom profesionalnom kuharicom u Hrvatskoj, prema prestižnom izboru Gourmand World Cookbook Awardsa, a osvojila je i treće mjesto na svijetu u kategoriji mediteranske kuhinje (nagrada Dun Gifford).

image
Marko Todorov/Cropix

Šira javnost imala ju je prilike upoznati još 2011. kao natjecateljicu prve sezone televizijskog kulinarskog showa Masterchef, a žiri je tada znala oduševiti maštovitim kombinacijama okusa. Iako iz showa nije izašla kao pobjednica, Nastasjin talent itekako je prepoznat te joj je nedugo nakon Masterchefa ponuđen angažman u kulinarskoj emisiji "Slatki Božić". Iako je svoj profesionalni put u samim počecima zamislila potpuno drugačije (studirala je na Učiteljskom fakultetu), spoznala je kako je gastronomija njezina prava ljubav i prihvatila angažman sous chefa u hvarskom restoranu diVino. Ondje je, uz Marka Gajskog, danas glavnog chefa restorana Lešić Dimitri, koji nosi Michelinovu zvjezdicu, vodila diVino tri sezone. Talentirana Nastasja ubrzo shvaća kako će ljubav prema hrani obilježiti njezin život pa završava kuharsku školu, a dodatno znanje stječe u zagrebačkom restoranu Prasac, uz Dina Galvagna, jednog od najboljih chefova u povijesti hrvatske gastronomije. Nakon Prasca, uslijedio je i angažman u restoranu Bistro Apetit, koji tada slovi za najbolji restoran u zemlji. Ipak, želja za otkrivanjem novih segmenata u području gastronomije tjera je da se i sama okuša na sceni. Tako pokreće svoju stranicu, kasnije i Instagram profil Chiarin tanjurić, koji je namijenjen bezbrižnom kuhanju kreativnih, a jednostavnih jela za djecu i s njima. Danas je prati više od 18 tisuća ljudi, a objave njezinih djevojčica Gaije i Reije, koje s obožavanjem jedu kiseli kupus ručicama, grickaju kokošje nogice ili pripremaju pesto od rikule, potaknut će mnoge da isto pokušaju sa svojom djecom. Nastasja Chiara Petrić dugogodišnja je suradnica Dobre hrane, gdje priprema editorijal s autorskim receptima te održava razne kulinarske radionice.
"Najbitnije mi je potaknuti ljude da promišljaju o odnosu s hranom. Osjećam veliku odgovornost progovoriti o važnosti prehrane, istodobno ističući kako kvalitetan obrok ne mora oduzeti previše vremena ili biti dosadan", kaže Nastasja Chiara Petrić, koja već radi na novim projektima.

image
Marko Todorov/Cropix

U pripremi su još dvije knjige, a jedna od njih bit će zasigurno posvećena dječjoj prehrani. Njezin nemirni duh i kreativnost odveli su je u još jedan projekt pod nazivom "Znam više, jedem bolje", gdje je okupila niz stručnjaka koji će progovoriti o nizu segmenata koje smatra korisnim za sretno odrastanje djece, ne zanemarujući ni sreću roditelja.

Iako je njezin trenutačni fokus na kvalitetnoj prehrani djece, "Kuhaj drugačije" namijenjena je bezbrižnom kuhanju za cijelu obitelj. Ovo je knjiga koja bi vam mogla spasiti dan dok si uz jutarnju šalicu kave pokušavate odgovoriti na vječno pitanje: A što za ručak?

Pileća pašteta s tahini pastom

image
Matejka Buča

1 manji luk
1 žlica dmBio ghee maslaca
1 manji češanj češnjaka ili pola žličice češnjaka u granulama
pola žličice suhog origana
200 g skuhanog pilećeg mesa iz juhe
pola žličice dmBio soli sa začinima
malo mljevenog bijelog papra
2 žličice dmBio tahini paste

PO ŽELJI: 1 pakiranje dmBio integralnih pirovih krekera

Luk narežite nasitno, prodinstajte ga na ghee maslacu na vrlo laganoj vatri dok luk potpuno ne omekša. Nakon 15- ak minuta protisnite češnjak, dodajte origano te dinstajte još jednu minutu. Prebacite luk u sjeckalicu, dodajte skuhano meso koje ste očistili od kože i kostiju, sol, papar i tahini pastu te dobro izmiksajte paštetu da bude glatke teksture. Paštetu prebacite u posudicu, ohladite sat vremena u frižideru pa servirajte s pirovim grisinima i krekerima.

Juha od brokule, graška i wasabija

image
Matejka Buča

1 veliki crveni luk
1 veći češanj češnjaka
otprilike 300 g brokule
1,5 šalica graška
300 ml dmBio kravljeg mlijeka s 1,5% m.m.
300 ml vode
1 puna žličica dmBio soli sa začinima
½ žličice wasabi paste
50 g dmBio indijskih oraščića
nekoliko listića svježeg peršinovog lista
malo cvijeta soli
1 puna žličica dmBio ghee maslaca

Na ghee maslacu na laganoj vatri popržite luk narezan na kockice te oguljenu i narezanu stapku brokule. Potom dodajte i narezani češnjak, brokulu koju ste narezali na manje komade (otprilike 50 g odvojite za ukrašavanje) i grašak (dio također odvojite za ukrašavanje) pa još vrlo kratko popržite. Ulijte mlijeko, vodu, dodajte začinsku sol i wasabi te zakuhajte sve na srednje jakoj vatri. Kada sastojci zavru, kuhajte juhu još 5 minuta. Prebacite je u stolni blender ili kremasto izmiksajte juhu štapnim mikserom. Od ostatka svježe brokule, tostiranih indijskih oraščića, peršina i malo soli, blenderom izradite poseban dodatak za juhu. Servirajte toplu juhu s mješavinom indijskih oraščića i svježe brokule po vrhu te pospite s još malo cijelog graška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:10