Naučite ispeći ribu u soli

Riba u soli efektan je način pripreme većih komada ribe – odvažite se i zadivite ekipu! Iako se peče u soli, riba pripremljena na taj način nije presoljena, dapače, vrlo je ukusna i nadasve – sočna.

1. Bijelu ribu od otprilike 1,5 kg očistite. Limun i naranču izrežite na ploške, ogulite jedan češanj češnjaka i operite peršinov list

2. Ribu dobro osušite, pomognite si kuhinjskom krpom ili papirnatim ubrusom.

3. Zarežite ribu kuhinjskim škarama kako biste joj lakše napunili utrobu pripremljenim povrćem i voćem

4. Napunite ribu naizmjenično ploškama naranče i limuna, poslažite i listiće češnjaka te stavite i peršinov list i/ili ružmarin, timijan…

5. Ribu malo premažite maslinovim uljem, ali to nije prijeko potrebno

6. Od dva jaja odvojite bjelanjke pa ih lagano istucite, odnosno izradite mikserom u snijeg

7. U istučene bjelanjke dodajte oko 2 dl vode te 2 kg krupne morske soli, i sve zajedno izmiješajte

8. U posudi za pečenje od polovice pripremljene smjese napravimo podlogu, na nju položimo ribu i prekrijemo je ostatkom smjese sa soli

9. Ribu zamotanu u sol stavite u pećnicu na 180 do 200 stupnjeva i pecite je oko 40 minuta (veća riba – duže je i vrijeme pečenja)

10. Oklop od soli razbijte žlicom, nožem ili čak čekićem, jer vrlo je tvrd. S ribe skinite višak soli pa je poslužite pokapanu maslinovim uljem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:00