NAJSKUPLJE VOĆE

Nazivaju ih Teslom među jagodama, a cijena jedne jedine jagode kreće se oko 30 kuna

Izvor
 Drew Le Fore Escriva/Oishii Facebook/
Iako sadrže duplo više prirodnog šećera od običnih ljetnih jagoda pitanje je koju biste najvišu cijenu platili za košaricu jagoda?

Iako smo navikli na visoke cijene voća koje trenutno nije u sezoni, iznenađuje vijest o posebnoj vrsti jagoda koje zaljubljenici u luksuzno voće plaćaju čak i do 30 kuna po komadu. Riječ je o Omakase jagodama koje proizvođač Hiroki Koga, vlasnik brenda Oishii Berry, opisuje kao potpuno drugačije voće od svega što ćete isprobati. Na službenoj stranici na kojoj se prodaju stoji kako je riječ o rijetkoj vrsti jagoda koja raste samo u Japanu te kako uživanje u tek jednom plodu predstavlja riječima teško opisivo gastronomsko iskustvo.

image
Oishii Facebook/

Ono što ih razlikuje od klasičnih jagoda jest činjenica da sadrže dva puta više prirodnog šećera od običnih ljetnih jagoda, prozračnije su teksture i na njima se ne vide sitne crne sjemenke. Osim toga, ove su jagode iznutra kremaste, a opisuju ih i kao neodoljivo aromatične. Upravo zato, u njima se preporučuje uživati polako i pažljivo. Omakase jagode, naime, ne poslužuju se poput običnih već ih je najprije važno držati u hladnjaku, a zatim se na sobnu temperaturu vade 10 do 15 minuta prije samog uživanja kako bi, kako stoji na stranici, njihov miris ispunio čitavu prostoriju. U ovim se jagodama, navodi proizvođač, uživa svim osjetilima pa ih je tako, prije prvog zalogaja, dobro pomirisati, zatvoriti oču i jednostavno se prepustiti.

Iako je ova vrsta jagoda među ljubiteljima luksuznog voća popularna već neko vrijeme, veliki je novitet kako se, osim u Japanu, danas uzgaja i na posebno dizajniranim farmama u New Jerseyju. Vlasnik brenda Oishii, Hiroki Koga, za portal NPR rekao je kako je sa svojim partnerima više od šest mjeseci radio na izgradnji vertikalne farme kako bi se stvorili što prirodniji uvjeti za uzgoj ovih, više nego posebnih jagoda. Pri uzgoju se, naglasio je Hiroki Koga, ne koriste baš nikakvi pesticidi, za brigu o plodovima zaduženo je dobro informirano osoblje, ali i roboti, a brojni su investitori ovaj način proizvodnje prozvali uzgojem budućnosti. To i ne iznenađuje u prevelikoj mjeri s obzirom na činjenicu da su velike količine ovih jagoda rezervirane unaprijed i posla, prema svemu sudeći, baš uvijek ima dovoljno. Sam Hiroki Koga, upravo zbog posebnosti i brzog rasta popularnosti, naziva ih Teslom među jagodama.

image
Drew Le Fore Escriva/Oishii Facebook/

Omakase jagode za sada se mogu kupiti u nekoliko njujorških restorana ili naručiti putem web stranice, no brzina kojom napreduje proizvodnja je, kako kažu investitori, nevjerojatna te vjeruju kako bi ove posebne jagode uskoro mogle biti dostupne u cijelom svijetu. Pitanje je samo koliki je postotak ljubitelja jagoda zbilja spreman izdvojiti 30 kuna za jedan manji i čak 40 kuna za veći plod, odnosno više od 300 kuna za posebno dizajnirano pakiranje od osam komada jagoda.

Najskuplje voće na svijetu

Najskuplje voće na svijetu je posebna vrsta dinje. Riječ je o Yubari Melan, posebno slatkoj dinji koja raste u Japanu. Dvije dinje ove vrste na jednoj su aukciji prodane za vrtoglavih 26 tisuća dolara. Druga po redu je crna lubenica plod koje je 2008. godine prodan za čak 6100 dolara. Zatim su tu Ruby grožđe i Tyo no Tamago mango također iz Japana te engleski ananas koji se prodaje po cijeni od 1600 dolara po komadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 12:57